- En pris for mest trendy restaurant

Tekst
Foto
-Jeg mener at denne listen er en kåring basert på en gruppe matbloggere og andre likesinnedes mening om hva som er kult og trendy akkurat nå, sier Sven Erik Renaa, kjøkkensjef på Re-Naa i Stavanger.

-Jeg mener at denne listen er en kåring basert på en gruppe matbloggere og andre likesinnedes mening om hva som er kult og trendy akkurat nå, sier Sven Erik Renaa, kjøkkensjef på Re-Naa i Stavanger.

I natt kåres The World’s 50 Best Restaurants i New York.  Kjøkkensjef Sven Erik Renaa mener rangeringen viser hvilke restaurant som er mest trendy akkurat nå.

The World’s 50 Best Restaurants blir i natt kåret i New York. I fjor ble El Celler de Can Roca kåret til verdens beste restaurant mens restaurant Noma falt ned på en 3. plass.

Sven Erik Renaa på Re-Naa i Stavanger som fikk sin første Michelinstjerne i februar, tror det er de samme restaurantene som kniver om topplasseringene i år. Han håper Noma kommer høyt i natt.

- De er blant de mest spennende og nyskapende restaurantene i verden.

Renaa tror den danske restauranten Geranium vil klatre på listen, og tror flere asiatiske og søramerikanske restauranter vil hevde seg.

- Det blir også spennende å se hvordan Danmark og Sverige gjør det: Frantzen, Oaxen og Dahlgren i Stockholm, Kadeau, Relæ og Amass i København, i tillegg til Geranium altså. Og en stor gratulasjon til Maaemos 61. plass. Det er jo vanvittig imponerende!

Maaemo på 63. plass

Restaurant Maaemo gikk opp tre plasser opp fra i fjor, til 61. plass da listen over 50. til 100.plass ble offentliggjort forrige uke.

- Nei, jeg blir ikke skuffet over sånt. Vi er blitt trukket frem som en av de 100 beste restaurantene i verden, og da spiller det ingen rolle om det er nummer 79 eller 39. Ikke for min del, iallfall. Det er mange fantastiske restauranter i verden, sier Espen Holmboe Bang i Maaemo. Tidligere i år ble han kåret til verdens beste unge kokk.

The World’s 50 Best Restaurants ble lansert av det engelske bransjemagasinet Restaurant i 2002 og er basert på stemmer fra kokker, kritikere og andre tilknyttet restaurantindustrien. I løpet av de 14 årene listen har eksistert har den vært toppet av nå nedlagte El Bulli hele fem ganger, mens Noma har toppet fire ganger. Andre restaurantene som har toppet er The French Laundry og Fat Duck.

- Den var så sårt etterlengtet og kom på rett tid, sier D2s matskribent Andreas Viestad.

- Mens gastronomien lenge hadde beveget seg i en ny retning, med mindre luksus og mer opplevelse, fantes det ingen guide som reflekterte dette. Da listen begynte var El Bulli, Fat Duck og etter hvert Noma de mest betydningsfulle restaurantene i verden. Konkurransen mellom dem handlet ikke om å være høyest i hatten, men å presentere sin egen visjon. Det har lista premiert.

At eksempelvis Maaemo ikke nådde lenger opp fra i fjor, har ifølge Viestad i stor grad sammenheng med at juryarbeidet med 50 Best ble avsluttet før Michelin delte ut sine stjerner i vinter.

- De to guidene har en påvirkning på hverandre, understreker han.

50 best viktigst

Kjøkkensjef Mikael Svensson på Kontrast i Oslo fikk sin første Michelin-stjerne i februar og mener Michelin og 50 Best til en viss grad kompletterer hverandre, men at 50 Best «er mer en popularitetsliste basert på hva som er bra/in/hett akkurat nå, mens Michelin gir stjerner etter en bestemt standard uansett om du er trendy eller ikke».

50 beste restaurantene kåret ved at paneler i 27 land eller regioner rundt i verden stemmer frem sine syv favorittrestauranter i rangert rekkefølge. Oppunder 1000 personer er såkalte jurymedlemmer, og blant disse finner vi kjente kokker, matskribenter, kritikere og bereiste gourmeter. Et kriterium er at jurymedlemmet må ha spist på restauranten i løpet av de siste 18 månedene, og det avkreves dokumentasjon.

- Er den ene viktigere enn den andre, Mikael Svensson?

- Havner du blant de fem øverste, er nok 50 best viktigst. Det blir litt mer ekstrem oppmerksomhet da. Michelin er viktigere for meg. Den gir et bredere bilde da den dekker et større område og flere restauranter.

Skeptisk blikk

Sven Erik Renaa mener kåringen reflekterer hva som er trendy.

- Jeg leser 50 Best med skeptisk blikk da den ikke gjenspeiler mine opplevelser på de restaurantene jeg har besøkt, sier Sven Erik Renaa. – At for eksempel Le Chateaubriand som er en sær bistro i Paris skal være en av de tre beste restaurantene i Frankrike er jo helt sprøtt. Hvorfor er Gagnaire, Ann Sophie Pick, Ducasse, Robuchon, Savoy, Bras, Marcon og så videre utelatt? Jeg har vel spist på 50 restauranter i Frankrike som har gitt meg en bedre opplevelse enn Le Chateaubriand, sier han.

- Jeg mener at denne listen er satt på spissen, at det er en kåring basert på en gruppe matbloggere og andre likesinnedes mening over hva som er kult og trendy akkurat nå, selvfølgelig basert på smak, men også hvem som er flinkest til å formidle hvor flinke de selv er. I mine øyne er dette blitt en pris for mest trendy restaurant og ikke nødvendigvis den beste. Hvordan kan man rangere alle verdens restauranter fra 1 til 100 uten noen form for kriterier? Alle har så ulike aspekter og tilnærminger til dette med god mat. Guide Michelin har innsett at det må noen kriterier til, og måler restaurantene mot disse.

- Når det er sagt synes jeg absolutt at mange av de jeg har spist hos på denne listen tilhører noen av mine beste restaurantbesøk de siste 20 årene, sammen med mange andre som ikke står der, avslutter Renaa.

Gidder ikke lage mat? Se hva toppkokkene lager når de ikke orker å kokkeler: Kokkenes enkle middagstips.

Kan dette i det hele tatt kalles middag? Familien Kemp tester hver uke Matkasser for Smak.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner