Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Nå når denne boken kommer ut er det i hvert fall ikke trendy lenger

Tekst
Foto

Even Vaa har laget boken Kunsten å lage brennevin for en tier pr. flaske som en hyllest til en bestselgende dansk bok om hjemmebrent fra syttitallet.

Boken skal lære deg å lage brennevin på gamlemåten. Men den er også fortellingen om jakten på en eksentrisk forfatter.

- Even Vaa, gratulerer med din første bok!

- Tusen takk!

- Hva var bakgrunnen for boken?

- Det begynte med at Ivar Kvaal, den ene forleggeren i Ljå, hadde fått en bok til bursdagen sin, jeg tror det var litt på kødd. Og den het jo da «Hjemmebrænding & Snapseurter – Kunsten at lave brændevin – for en tier pr. flaske».

De hadde allerede sluppet et par smale, men veldig artige bøker, så jeg tror nok at han var litt på leit etter noen som kunne gjøre et eller annet med den boken. Det var noe veldig umiddelbart og fantastisk med den. Først begynte vi å oversette den, så tenkte vi at det ikke var nødvendig- da kan man jo bare kjøpe originalboken. Så fikk jeg frie tøyler til å gjøre hva jeg ville, og da ble det på en måte en hommage, en hyllest til det verket fra syttitallet. Den er så latterlig enkel, det er noe ekstremt umiddelbart og morsomt med originalboken som gjør at man blir nysgjerrig.

- Er hjemmebrent i tiden?

- Det er det ikke noen tvil om, og dette er på mange måter blitt en halvironisk bok, som prøver å ta samtiden litt på kornet. Jeg ironiserer over folk som absolutt skal kjøpe IPA over en vanlig bjørnunge på butikken.

- Hvor vanlig er det å brygge hjemmebrent?

- Det er vanligere enn du skulle tro. Det er noe vi aldri har sluttet med, verken i Norge eller resten av verden, og spesielt i distriktene. Jeg har gjort en del research, og jeg har funnet tendenser til at det begynner å bli mer vanlig også i byene, mye på grunn av det jeg ironiserer over- vi er så opptatt av å lage ting som er autentisk og ekte, at nå skal vi lage hjemmebrent også. Folk er nysgjerrig på hvordan man lager ting selv, og så vet man at risken for å bli tatt for å lage brennevin i Norge er veldig liten, i hvert fall når man gjør det for gøy. Det er jo ikke ulovlig å ha gjær og sukker i leiligheten sin, liksom.

- Men hvordan vet du at det er blitt vanligere?

- Ryktet går, på en måte. De som driver med salg av utstyr til å lage øl og vin, sier at de ser at folk kjøper utstyr beregnet til sterkere saker. Og jeg har funnet privatpersoner og småfabrikker som selger unna hjemmebrentapparater. De forteller om en stadig større pågang og kø av folk som vil ha tak i apparat. En trenger ikke akkurat skrive på apparatet hva det brukes til- folk som vil brenne vet hva de leter etter.

- Og nå har du vist frem til hele Norge hvordan et hjemmebrentapparat ser ut.

-Ja, hehe, folk er jo stort sett voksne, så det vet jo hva som er lov og ikke. Det er ikke min rolle å stå med pekefingeren og fortelle hva folk skal gjøre og ikke. Jeg synes det er litt fint å anerkjenne at folk driver med dette også. Jeg føler ikke at jeg gjør noe ulovlig eller skummelt. Jeg oppfordrer ikke til noe som helst

- Hvis det er slik at hjemmebrenning tar av fordi det er trendy, bidrar du vel til å gjøre det utrendy, når du skriver bok om det?

- Helt klart. Sånn er det jo. Og det er nesten så vi er iferd med å komme dit. Nå når denne boken kommer ut er det i hvert fall ikke trendy lenger, for nå har jeg laget en slags kommersiell bok som forteller hvordan man gjør det. Dette spekulerer jeg en del på i slutten av boken, om hva som blir det neste. Kanskje blir det hasj, kanskje begynner folk å kverne og stå i. Kanskje blir det det neste jeg skal skrive om. Hvem vet.

- Hva ble du mest overrasket over under arbeidet med boken?

- Jeg ble selvfølgelig overrasket over hvor vilt lett det er å lage brennevin. Det er kjempelett! Det er noe man kan klare uten å ha destillasjonsapparater og alt dette her. Jeg ble nok også litt overrasket over at det er så utbredt, og hvor åpne folk er om at de driver med det.

 -Har du testet oppskriftene i boken?

- Jeg tror nesten jeg må si ingen kommentar. Det blir bare feil uansett hva jeg sier. Så det får man bare lure på.

 -Hvis hjemmebrenning er så utbredt, og få blir tatt - står forbudet for fall, tror du? Hvor lenge er det til du blir invitert som hjemmebrentekspert på Wenches kjøkken?

- Wenche er allsidig, det kan godt tenkes hun kan kunsten selv allerede. Jeg er ikke noen ekspert, men jeg kan snakke lenge og varmt om Jørgen Munkebo, som er utgangspunktet for boken min. Om God morgen Norge synes det er kosher å ta for seg brennevin? Ja, jeg tror kanskje til og med Wenche synes at i saken om brennevin kommer kultur foran lov.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.