Ikke bare supre supertoskanere

Tekst
Antinoris kjeller på Badia a Passignano Foto: Antinori

Antinoris kjeller på Badia a Passignano Foto: Antinori

Septembernyhetene: Noen av Toscanas mest omdiskuterte viner er kommet i ny årgang. Her er de beste og de dårligste.

«Supertoskanere» er blitt et berømt og belastet begrep i vinenes verden.
Trenden startet på 70-tallet i Toscana. Da hadde Chianti Classico i flere tiår hatt rykte på seg for å være en kjedelig og karakterløs rødvin. En liten gruppe produsenter lot seg derfor inspirere av Mario Incisa della Rochetta, som lanserte vinen Sassicaia i årgang 1968 - etter 20 års eksperimentering. Sassicaia fra vingården Tenuta San Guido i Bolgheri var basert på 85 prosent cabernet sauvignon og 15 prosent cabernet franc.

Men Sassicaia var ikke i tråd med gjeldende vinlover på 70-tallet. Rødvin fra Toscana skulle ha minimum 80 prosent av druen sangiovese for å kunne få kvalifikasjonen Denominazione di Origine Controllata (DOC) eller Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Resultatet ble at Sassicaia fikk betegnelsen Vino da Tavola, eller bordvin, som var den rimeligste kategorien. Men bordvinen ble populær, og flere vinbønder gikk i Rochettas fotspor. Piero Antinori lagte Tignanello i 1971, basert på druene sangiovese og cabernet sauvignon. Vinene fikk strålende omtaler rundt om i verden og fikk tilnavnet «supertoskanere». Prisene gikk i taket og gikk gjerne tigangeren over en tradisjonell Chianti.

Les mer:De beste vinene til høstens viltkjøtt.

I 1994 fikk Tenuta San Guido sin egen DOC-klassifikasjon – DOC Bolgheri Sassicaia – som den eneste vinprodusenten i Italia med egen appellasjon.

Siden den gang har nærmest alle de mest kjente vinprodusentene i Toscana fulgt etter. Og i dag finnes det i underkant av hundre forskjellige viner i kategorien «supertoskaner».

Les mer: Legendariske Baroloer.

Her er noen av de viktigste:

Sassicaia fra Tenuta San Guido (1968 - cabernet sauvignon & cabernet franc)

Tignanello fra Antinori (1971 - sangiovese & cabernet sauvignon)

Le Pergole Torte fra Montevertine (1977 - sangiovese)

Solaia fra Antinori (1978 - cabernet sauvignon, cabernet franc & sangiovese)

I Sodi di San Niccolò fra Castellare di Castellina (1979 - sangiovese & malvasia nera)

Sammarco fra Castello dei Rampolla (1980 - cabernet sauvignon)

Cepparello fra Isole e Olena (1980 - sangiovese)

Sangioveto fra Badia a Coltibuono (1980 - sangiovese)

Flaccianello fra Fontodi (1981 - sangiovese)

Fontalloro fra Felsina (1983 - sangiovese)

Ripa delle More fra Vicchiomaggio (1983 - sangiovese, cabernet sauvignon & merlot)

Ornellaia fra Tenuta dell'Ornellaia (1984 - cabernet sauvignon, merlot & cabernet franc)

Vigna L'Apparita fra Castello di Ama (1985 - merlot)

Brancaia il Blu fra Brancaia (1988 - sangiovese, merlot & cabernet sauvignon)

Desiderio fra Avignonesi (1988 - merlot & cabernet sauvignon)

Guado al Tasso fra Antinori (1990 - cabernet sauvignon, merlot & syrah)

Siepi fra Castello di Fonterutoli (1992 - merlot & sangiovese)

Il Carbonaione fra Poggio Scalette (1992 - sangiovese)

Casalferro fra Barone Ricasoli (1993 - sangiovese & merlot)

Redigaffi fra  Tua Rita (1994 - merlot)

Tenuta di Trinoro fra Tenuta di Trinoro (1997 - cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon)

Oreno fra Tenuta Sette Ponti (1999 - sangiovese, merlot, cabernet sauvignon)

Testamatta fra Bibi Graetz (2000 - sangiovese, colorino, canaiolo, moscato nero & malvasia nera)

Magari fra Angelo Gaja (2000 - merlot, cabernet sauvignon & cabernet franc)

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk