Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Gutta på tur investerer i øl

Tekst
Med

Med "Gutta på tur" som investorer, skal daglig leder Frode Horvik produsere en halv million liter øl når L/L Voss Fellesbryggeri starter opp i 2016. Foto: Vidar Herre/Avisa Hordaland

Voss Fellesbryggeri er verdsatt til 17,5 millioner kroner før første flaske håndverksøl er tappet i bygdas nedlagte bakeri. Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang er blant aksjonærene.

Når Voss Fellesbryggeri starter produksjon av håndverksøl i 2016, har de både bryggerigründere og kjendiser med på laget. Før bryggerkjelene er på plass er det lille selskapet verdsatt til 17,5 millioner kroner.

Planen er å brygge håndverksøl i store volumer for salg i butikker og vinmonopol, et marked det andre lokale bryggeriet, Voss Bryggeri,  ikke dekker. Allerede det første året er målet en halv million liter øl.

- Vi ønsker å bringe den gode smaken av øl fra Voss ut i Norge, men også forhåpentligvis ut i resten av verden, sier gründer og initiativtaker Frode Horvik. Foto: Vidar Herre/Hordaland avis

Smaken av Voss

- Vi ønsker å bringe den gode smaken av øl fra Voss ut i Norge, men også forhåpentligvis ut i resten av verden, sier gründer og initiativtaker Frode Horvik til Smak.no

Voss - ved siden av Stjørdalen - er blant bygdene i Norge som lengst holdt på sine tradisjonelle ølbryggeritradisjoner. Det er disse Horvik og medgründerne vil bygge på når de over nyttår begynner å lage øl i bygdas nedlagte bakeri.

Les om vossingen som lagde Londons koseligste pub

Kjendis-investorer

Omlag 70 investorer har gått inn i prosjektet, deriblant de tidligere skiløperne Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang, gjennom selskapet de eier sammen med kokk Arne Brimi og vossingen Arne Hjeltnes, skriver lokalavisen på Voss, Hordaland Avis. Norgesmøllene har også gått inn på eiersiden ifølge Hordaland Avis.

Frode Horvik har tidligere arbeidet med å sette lokal mat på kartet og så muligheter med den økende ølinteressen i Norge. Han har fått med seg gründerne i mikrobryggeriet 7 Fjell Bryggeri og ikke minst brygger Rune Midtun fra mikrobryggeriet Slumpelukko.

- Han er ufattelig flink til å brygge, sier Horvik.

- Mange av bryggerimesterne som begynte i Norge var fra USA, men nå begynner mange nordmenn å bli like dyktige, sier han.

Voss har lange tradisjoner for håndverksbrygg. Foto: Vidar Herre/Hordaland avis

Voss har lange tradisjoner for håndverksbrygg. Foto: Vidar Herre/Hordaland avis

12 typer øl

Midtun har fått frie tøyler i oppskriftsutviklingen, og Horvik sier at planen er å tilby fem-seks forskjellige øl i butikkstyrken 4,7% og like mange i polstyrke - i tillegg til sesongøl.

Bryggeriet vil også ha et opplevelsessenter der gjester kan lære å brygge øl, høre musikk eller bare smake Fellesbryggeriets brygg.

Millionproduksjon

L/L Voss Fellesbryggeri (L/L står for lutalag, nynorsk for aksjeselskap) planlegger å forsyne seg godt av markedandelene i et voksende håndverksølmarked der kundene i økende grad bytter vin, brennevin og industripils ut med mikrobrygg. Ifølge Horvik har mikrobryggerimarkedet 3,5 prosent av totalmarkedet for øl, tilsvarende syv millioner liter.

- Det er mange bryggeri som starter, men mange er små. Hvis vi skal doble markedet i løpet av to år, må noen brygge syv millioner øl. Vi vil ha kapasitet på 500 000 liter, men kan øke mot 1 million. Om vi klarer en million om fire år, da har vi nådd målene, sier han.

- Hyggelig om det blir butikk

- Det er fantastisk morsomt å være med på noe som skjer på hjemplassen min, sier tv-kjendis og markedsfører Arne Hjeltnes, som har investert både gjennom sitt eget selskap og selskapet han eier sammen med  Gutta på Tur: Dæhlie, Ulvang og Brimi. 

- Det er ikke nødvendigvis gjort for å sikre pensjonen, men det hadde vært veldig hyggelig om dette ble butikk. Jeg har vært med og laget bryggeri i 1993 med en gjeng fra Voss, men da var ikke den store revolusjonen kommet til Norge, sier han.

 

Les om bryggeritvillingene

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.