De beste ølene med lite eller ingen alkohol

Tekst
Uten. Det er ikke så mange alkoholfrie øltyper som smaker godt, ifølge DNs anmeldere. Men noen klarer det – blant annet Nøgne Ø. <font color="#b9b1b1">Foto: Sigurd Fandango</font>

Uten. Det er ikke så mange alkoholfrie øltyper som smaker godt, ifølge DNs anmeldere. Men noen klarer det – blant annet Nøgne Ø. Foto: Sigurd Fandango

Vi har testet 20 lettøl og alkoholfrie øl. En håndfull produsenter får det faktisk til.

Liker du øl, er det ofte vanskelig å like lettøl. Et godt øl, alkoholfritt eller ikke, skal ha smaksfylde og god balanse mellom friskhet, sødme og bitterhet. Det skal ikke smake vann, noe som er krevende å få til uten alkohol. Alkohol støtter opp om og runder av gode kvaliteter, glatter over ujevnheter og dekker til svakheter i både vin og øl. Uten alkohol har produsenten ingen ting å gjemme seg bak hvis ikke smaken sitter.

Vi har testet 17 alkoholfrie øl og tre lettøl. Ølet er kjøpt i to dagligvareforretninger og på Vinmonopolet. Alt var nedkjølt, men få produsenter overbeviser. Ingen får toppkarakter, mens det er trangt om plassen i bunn.

Tre vinnere, tre tapere. I den helt alkoholfrie kategorien blir det delt seier mellom Paulaners velbalanserte hefeweissbier og norske Nøgne Øs heftige, mørke Inferial Stout. Dette er to svært forskjellige øl. Førstnevnte passer best til mat, mens sistnevnte lykkes godt som alkoholfritt alternativ. Brew Dogs bitre Nanny State kommer også godt ut av det med seks poeng, men har i likhet med Inferial Stout så sterk personlighet at den er krevende å koble med mat.

Blant lettølene blir Johnny Low fra Lervig med sine 2,5 prosent alkohol og duft av humle, sitrus og hyllebærblomster testvinner, mens taperne uten tvil er Ringnes, Hansa Lettøl og San Miguel, som alle er intetsigende og har et vandig smaksbilde.  

7 Paulaner Hefeweissbier
Pauluner, Tyskland
26,90 kroner | 0,5 l.
Røykt maltpreg på duft, lite bitterhet. Elegant, fyldig, god balanse og lengde. Holder hele smakskurven, har friskhet og tydelig kornpreg og er ikke for søt.

7 Nøgne Ø Inferial Stout
Nøgne Ø, Norge
28,70 kroner | 0,5 l.
Dufter av mørk sjokolade og kaffe, maltekstrakt og lakris. Smaker slik, også, med litt røyk, som demper sødmen. God fylde. Lang og bitter finish. Et godt tilskudd blant lette og enklere øltyper.

7 Johnny Low
Lervig, Norge
19,90 kroner | 0,33 l.
Ekstremt humlepreg på duft, veldig floral med innslag av sitrusfrukter og hyllebærblomster. Veldig bittert og tørt, men får bedre fylde og lengde med 2,5 prosent alkohol. Harmonisk.

6 Estrella Damm Alkoholfri
Estrella, Spania
18,50 kroner | 0,33 l.
Fin friskhet. Mindre vandig enn mange andre, god konsentrasjon og fylde. Lett sødme og er ganske pent balansert.

6 Nanny State
Brew Dog, Skottland
20,90 kroner | 0,33 l.
Ekstremt humlepreg på duft med innslag av solbær og hyllebærblomst. Veldig aromatisk og tørr, uttalt bitter, men likevel balansert. Vanskelig å få til å fungere med mat.

5 Weinhenstephaner Hefe
Weihenstephan Bayerische Staat, Tyskland
24,30 kroner | 0,5 l. | Polet
Røkt maltpreg med innslag av humle på duft. Fruktig på smak med en noe lett utgang. Svakt bitter i finish med et metallisk hint.

5 Clausthaler Hveteøl
Clausthaler, Tyskland
16,90 kroner | 0,5 l.
Maltpreget duft med hint av kaffe. Litt mørkere type øl, fin friskhet på smak med en balansert bitterhet. Tørt, men med en tanke vandig utgang. 

5 Erdinger Frei Alkoholfri
Erdinger, Norge
25,90 kroner | 0,5 l.
Pen, maltpreget duft med hint av gjærbakst. Sødmefull på smak med en tanke bitterhet. Forsåvidt balansert, men noe hul i midtpartiet.

4 Munkholm Orginal
Ringnes, Norge
8,50 kroner | 0,33 l.
Lite duft. Balansert på smak med et fint kornpreg. Balansert bitterhet i finish, men litt anonym.

4 Ringnes Vørterøl
Ringnes, Norge
10,90 kroner | 0,33 l.
Duft av blomster, kaffe og gjærbakst med en klar vørterkarakter. Sødmefull kornsmak med en litt vandig utgang.

3 Aass Vørterøl
Aass, Norge
13,50 kroner | 0,33 l.
Lukter rosiner og gjærbakst, veldig mye tørket frukt på duft, mindre klar vørter enn Ringnes’. Litt uren på smak med et urtepreg. Ikke så søt som Ringnes’.

3 Clausthaler
Clausthaler, Tyskland
17,50 kroner | 0,5 l.
Dufter av sitrusfrukter og korn. Veldig lett, men uttalt bitterhet i avslutningen som burde hatt mer fylde.

3 Clausthaler Pale Lager
Clausthaler, Tyskland
19,90 kroner | 0,5 l.
Floral duft, veldig humlepreg, dufter mye av cascadehumle. Litt ubalansert bitterhet som overstyrer alt, kombinert med sødmefylt frukt og søt utgang med veldig uttalt bitterhet som gjør smaksbildet ubalansert.

3 Hansa Null
Hansa Borg Bryggerier, Norge
18,90 kroner | 0,5 l.
Søt, emmen med preg av maltekstrakt på duft. Mindre vandig enn mange andre. Balansert bitterhet, men mangler fylde i en noe industripreget smak.

3 Munkholm Fatøl
Ringnes, Norge
16,90 kroner | 0,5 l.
Dufter maltekstrakt og silo. Vandig på smak, bitter i utgangen. Veldig uharmonisk.

3 Sagene kjørepils
Sagene Bryggeri, Norge
19,90 kroner | 0,5 l.
Urtepreget duft, med hint av malt. Metallisk og vandig avslutning med tørr bitterhet preger smak.

3 Aass Uten
Aass, Norge
13,90 kroner | 0, 33 l.
Lukter høy og sur maltduft. Emmen, sødmefull frukt med veldig mye bitterhet og en metallpreget ettersmak.

2 Carlsberg uten alkohol
Carlsberg, Danmark
18,50 kroner | 0,33 l.
Humlepreget duft med hint av blomster. Smaker litt papp i avslutningen. Veldig søt og vandig finish. Metallisk finish.

1 San Miguel 0,0
San Miguel, Spania
16 kroner | 0,33 l.
Dufter av tyggegummi, tropisk frukt og blomster. Smaker av bananbrød. Veldig søt og metallisk utgang. Lett og sødmefull med lite karakter.

1 Hansa Lettøl
Hansa Borg Bryggerier, Norge
15,40 kroner | 0,5 l.
Sødmefull og urtepreget på duft med innslag av humle. Fylden som finnes, skyldes alkoholen på 2,5 prosent. Tørr og bitter i finish. Ubalansert og skvipete.

1 Ringnes Lettøl
Ringnes, Norge
12,90 kroner | 0,33 l.
Vandig og intetsigende. Lett og tørr, bitter utgang. Alkoholen gir en viss fylde, men det er det.

Les mer om mat og drikke på smak.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk