God, gammel traver

Tekst
Eventyr. Det er temmelig nasjonalromantisk å sitte i De fem stuer, til tross for lyden av en støvsuger i bakgrunnen. <font color="#b9b1b1">Foto: Fartein Rudjord</font>

Eventyr. Det er temmelig nasjonalromantisk å sitte i De fem stuer, til tross for lyden av en støvsuger i bakgrunnen. Foto: Fartein Rudjord

De fem stuer holder høyt nivå med kniplingsbrikker og servitører med vest.

Fakta: <center>De fem stuer</center>

Kongeveien 26, Oslo
Telefon: 22 92 27 34
defemstuer.no

Meny ★★★★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★★
Service ★★★★★
Pris ★★★★
Totalt 23

Tradisjon og innovasjon

Utenfor virvlet tykke snøfiller foran lys­kasterne, som om en filminnspilling var på gang. Inne i det gamle sanatoriet fra 1894 la servitøren en ny kubbe i den gedigne peisen. Det var lunt og fryktelig nasjonal­romantisk i De fem stuer, omsluttet av tykke tømmer­vegger og store oljemalerier. Førsteinntrykket var hverken lunt eller nasjonalromantisk. Ved inngangen­ til Scandic Holmenkollen Park måtte en gruppe hutrende, røykende konferansegjester forseres. Salt og Pepper måtte selv fomle med hengere, skjerf og jakker ved restaurantens bortgjemte inngang.

Sjekk ut DNs søkbare restaurantguide her

 

Blekksprut

De fem stuer har både smaksmeny med seks retter (895 kroner) og en à la carte-meny med et høyt prisnivå og flere klassiske retter, som «Oksefilet Rossini» (415 kroner) og innbakt dåhjort (350 kroner).

– Jeg tipper at de har endel godt voksne stamgjester her, sa Pepper.

De bestemte seg for smaksmenyen, selv om den ble presentert av en lavmælt hovmester med huske­lapp og minst mulig entusiasme. Litt stivbent var det at begge måtte velge smaksmeny.

En appetittvekker med gresskar, nesten rått kamskjell og syltet fennikel var frisk, søt og hadde fin syre. Myke rundstykker kom med en uimotståelig kombinasjon av pisket, salt rømmesmør og en grop fylt med søt maltsirup.

Marinert og gravet salmalaks var første rett. Tilbehøret var spennende og godt: salt, tørket tang, perler av rødbete og gravet vaktelegg.

– Gravet egg? spurte Salt.

– Tørrsaltet. I en blanding av 60 prosent sukker og 40 prosent salt, forklarte servitøren. Han hadde vest og fagbrev, det siste tippet i hvert fall Salt og Pepper, kunnskapsnivået og profesjonaliteten tatt i betraktning. Hyggelig var han også.

Biter av elegant blekksprut kom med en spicy og salt sjy av kyllingkraft og chorizo, og en stor svart ravioli fylt med blåskjell og fennikelkrem. Det var en uvant, vellykket blanding i konsistens og av søtt og salt. I glassene fikk de en lett mineralsk og fruktig Reyneke Chenin Blanc 2013.

Melkeposjert piggvar var toppet med en eggestand med mild smak av artisjokk, biter av sellerirot og fritert artisjokk. En syrlig beurre blanc var utrolig godt til det faste, hvite fiskekjøttet, pimpet opp med perler av lakserogn.

Foto: Fartein Rudjord

Foto: Fartein Rudjord

Foto: Fartein Rudjord

13

 

Hvil i fred

Like bak dem var en stuepike i gang med støvsugeren i et av konferanserommene. Et titall stoler ble båret forbi Salt og Pepper, et langbord ble dekket opp med servietter og bestikk til neste morgen.

– Jeg skjønner at det er greit å få ting unna, men det er ikke så innmari hyggelig mens vi spiser, sa Pepper.

Pannestekt torsk med brunet smør og hvit bønnekrem kom med en fantastisk mør og smaksrik bit oksehale. Men totalinntrykket ble veldig tungt og salt.

De fem stuer serverer fortsatt den noe glemte «hvile­retten». De fikk en sorbet av grapefrukt og gin fizz-skum.

Små syltede løk og en sjy av olivenolje, hvitvin og eple ga en fin syrlighet til det fete kjøttet fra Iberico-svin. Men kjøttet var litt på den rå siden.

I den halvfulle restauranten så mange ut til å være på konferanse eller jobb.

– Da sier jeg takk for i kveld, så kan dere få snakke om hva dere vil. Vi sees i morgen, sa en godt voksen mann i dress, og så lo alle ved langbordet.

Desserten var fabelaktig: Vaniljeis med smak av røkt kardemomme, biter av syltet fersken, luftig hasselnøtt-Stratos og karamellsaus med rom og hasselnøtter. I glasset fikk de en Royal Tokaji Late Harvest. Til kaffen dukket det opp et bugnende fat deilige petit fours.

Regningen kom på 3500 kroner for to smaksmenyer med vinmeny. De fem stuer balanserer tradisjoner i veggene med innovasjoner på menyen. Det er verdt en tur opp i høyden.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk