Noe skurrer på Fjøla

Tekst
Toget går. Fjøla har fin, nostalgisk stasjonsfølelse, men kjøkkenet skuffer. <font color="#b9b1b1">Foto: Luca Kleve-Ruud</font>

Toget går. Fjøla har fin, nostalgisk stasjonsfølelse, men kjøkkenet skuffer. Foto: Luca Kleve-Ruud

Ett år etter åpningen er ikke Fjøla i Østbanehallen helt i vater. Det er det en grunn til.

Fakta: Fjøla

Jernbanetorget 1, Oslo
Telefon: 21 52 52 80
fjola.no

Meny ★★★★★
Mat ★★★
Miljø ★★★★
Service ★★★
Pris ★★★★★
Totalt 20

Stilig sted svikter

Det er ett år siden åpningen av Fjøla og resten av «Ø», den nyoppussede Østbanehallen. McDonald’s, Narvesen og Mester Grønn er erstattet av spisesteder. De første anmeldelsene av Fjøla var jevnt over gode og den unge kjøkkensjefen Christer Rødseth har fått mye ros.

Som navnet antyder er Fjøla godt plassert i norsk matkultur. Kjøkkenet er opptatt av norske råvarer. Treskilt ved døren og brikkene på bordene har skrift laget med svipenn, sånn som man lærer å bruke på sløyden. Men servitørene snakket spansk. Salt skjønte­ noe med «limpiar», og så vasket den ene av bordet.

Sjekk ut DNs søkbare restaurantguide her

– Jeg får følelsen av en ventesal på en togstasjon et sted langt herfra, sa Salt.

Det er ikke negativt ment. Innredningen er sober og stilig, med stramme Thonet-stoler, metallsøyler og høye buede vinduer. Historien og atmosfæren som sitter i veggene i den tidligere togstasjonen er tatt godt vare på.

 

Naturlig

Fjøla har en à la carte-meny, småflekkete­ og festet på et clipboard, og to sammensatte menyer – en «operameny» for dem som har billett der og en kveldens treretter til 565 kroner. På nettsiden frister Fjøla med «Frittalende mat og drikke». Det skal bety at her vil de la mat og drikke snakke for seg selv. Kanskje det er derfor servitøren ikke presenterte maten i det hele tatt? «Bon appétit», sa han, smilte og gikk.

Salts krabbesalat var en litt rennende røre med ren smak av krabbekjøtt, som kunne ha trengt noe syrlighet. Det ble ganske utflytende på tallerkenen, som i tillegg hadde fått en irrgrønn estragonolje, en intens skalldyrsaus og et tynt stykke ristet brød med pesto.

– Jeg synes dette blir både grisete og retningsløst i smaken, sa Salt.

Pepper gikk for dagens treretter, som startet med kamskjell fra Frøya. Det hadde fin stekeskorpe og kom med en syrlig limesaus, grønne favabønner og en litt ubestemmelig røre med purreløk.

Pepper spurte servitøren hva det var, men han forsto nok ikke spørsmålet, selv om Pepper gjentok det. Han svarte at han foretrakk kamskjellene «au naturel».

– Med bare litt sitron. Mye bedre, sa han.

Foto: Luca Kleve-Ruud

Foto: Luca Kleve-Ruud

12

 

Skurret

Et par kom inn, spurte etter McDonald’s og gikk videre. Pepper ba om et glass lett rødvin og fikk en Masi Brolo Campofiorin. Servitøren sa det egentlig kostet 149 kroner, men Pepper skulle få det for 119.

– Det er tilbud, sa han og smilte.

Det var raust gjort. Men vinen var ikke en god kombinasjon til skreien. Det muskuløse fiskekjøttet var fint stekt, men tilbehøret en salig blanding: en stor skål brandade, en blanding av klippfisk og potet med kraftig smørsmak, pluss en tykk hollandaisesaus med litt snerk. Samt noen triste biter med broccoli, i en birolle som grønt alibi.

– Disse syltede småløkene er det beste ved retten, mente Pepper.

Kalvebrystet til Salt så ut til å være langtidsbakt, men var en rar blanding av veldig fett i den ene enden og veldig tørt og overstekt i den andre enden. Bakte, søte neper var godt til den kraftige sjysausen og en myk potetpuré.

Peppers dessert var en søt og syrlig sitronterte under et litt for mye stekt dekke av marengs. Salts sjokoladeganache var kompakt, som en pakke kjøleskapskaldt smør. Med fire glass vin og kaffe ender regningen rundt 1700 kroner.

Salt og Pepper hadde fått inntrykk av at noe skurret på Fjøla denne kvelden. Og ganske riktig, Christer Rødseth hadde like etterpå sin siste dag her for å begynne som kjøkkensjef på Vaaghals.

Hvem vet hva som skjer med Fjøla fremover. Denne gangen virket det som om ambisjonene og presisjonen manglet.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.