Tradisjonsrik hygge

Tekst
Foto
Uformelt. Stilen på Bacchus er røft, fransk brasserie, og maten er sjarmerende velsmakende.

Uformelt. Stilen på Bacchus er røft, fransk brasserie, og maten er sjarmerende velsmakende.

Rocka stemning i gammelt kakeslott.

Ettersom tatoverte sleeves ikke lenger er en faktor som bidrar til å skille den ene unge kokken fra den andre, var det takknemlig at en av deltagerne i årets «Top Chef» på tv hadde hanekam i tillegg. Og at han jobbet ved den allerede på 1980-tallet nokså antikvariske Café Bacchus, kjent for sine fete sjokolade­kaker og rause kremboller – og dessuten en tidlig forekomst av espressobasert kaffe med melk. Og med sitt nokså karismatiske pågangsmot kombinert med snau evne til planlegging og organisering, vippet­ han likevel kreative og spennende improvisasjoner på bordet. Det holdt til en plassering nær toppen, og nok interesse til at det støtt er fullsatt på Bacchus.

Fakta: Bacchus Spiseri og vinhus

Dronningens gate 27, Oslo
Telefon: 22 33 34 30
bacchusspiseri.no

Meny ★★★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★★
Service ★★★★
Pris ★★★★★
Totalt 22

Uformelt og fint

Nye Bacchus, må vite. Kakeslottet er blitt røft brasseri, fortsatt med den halsbrekkende vindeltrappen opp til kvisten, men nå med elegante retter av kreps, krabbe og klassiske råvarer på menyen.

– Gratinerte sjøkreps er en klassiker, og disse var veldig gode, sa Salt.

«Kongekrabbe takoyaki», ørsmå biter av krabbe innbakt i bløte deigboller, var ikke like vellykkede.

– Her var det mest deig, sa Pepper.

Men en strålende kimchi, sitrongressmajones og revet tørrfisk løftet retten fra strykkarakter.

Og deilig friterte torsketunger, kreativt kombinert med «chilimajo», avocado og mango, toppet med ørretrogn bikket Bacchus til trygg grunn.

Runde to

Og siden vi snakker om kimchi: Drøyt tatoverte underarmer og naturvin ser ut til å ha blitt siamesiske tvillinger på unge kokkers restauranter. Menyen på Bacchus inneholder bare tre–fire varianter hver av rødt og hvitt. Snaut til å kalle seg «spiseri og vinhus», men bak disken ligger en fyldigere vinliste­ som inneholder en og annen godbit, økologisk eller ei. Blant dem, en Jura-vin fra den flotte produsenten Rolet, L’Étoile, som var strålende følge til sjømaten.

Salt og Pepper trodde det var en rolig kveld da de ruslet inn, og lokalet var i ferd med å tømmes for etter jobben-folket. Men da klokken passerte 21 fylte restauranten seg opp av glade mennesker på vei ut, i stedet for hjem.

Pepper var begeistret over en ovnsbakt skrei, servert med røkte reker og blåskjell i en fet og god smørsaus, herlige jordskokker og en silkemyk potetpure – som kunne vært varmere. Salts perfekt stekte entrecôte var et stort og godt stykke kjøtt, med en litt røkt-spicy chipotlesaus.

– Supert kjøtt, og pluss for å spørre om hvordan jeg ønsket den stekt, sa Salt.

Fra det magre utvalget vin på glass, gikk det fint med en italiensk barbera «Titouan» fra Castello de Tassarolo­ til. Her er det høstet druer for hest, men man leser Rudolf Steiner-litteratur med tatoverte underarmer. No kidding. Men vinen var riktig god, den.

– Strengt tatt spekulerer jeg når det gjelder armene, men jeg føler på meg at det er riktig, sa Salt.

14

Kode

Det føles upassende med smileys i et så agro-seriøst regime, men en kveld på Bacchus er en oppløftende opplevelse. Passe slentrende uformelt, passe hedonistisk som matopplevelse og solid håndverk på kjøkkenet. Og alt dette til en pris som, selv om det ikke er billig, passer de fleste lommebøker. For 445 kroner kan man sette sammen sin egen treretter fra menyen.

– Sitronterten med marengs var deilig, sa Salt. Og den så vakker ut også, med brente marengstopper.

Peppers bananpannacotta med chilisyltet ananas og havre med salt karamell inneholdt dessertens grunn­elementer, søtt, salt og et sting av spicy syre.

– Dette var en god opplevelse, sa Salt.

– Kanskje ikke helt der oppe på alle områder, men jevnt over god mat, godt tilberedt.

Ingen av dem fikk treretter-prisen, selv om de spiste tre retter, så kanskje er det et hemmelig kodeord man må si?

Så endte regningen på 2300 kroner, en akseptabel pris for et solid måltid.

Og Bacchus er et bra sted for de uformelle kveldene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.