Trondheims nye storstue

Tekst
I 160 år har det vært brygget øl på Lademoen. Nyskapningen E.C. Dahls Pub og Kjøkken satser på nytt bryggeri og ølsenter. Utbygget vil forhåpentlig få glass før skittværet setter inn. Foto: Øystein Lie

I 160 år har det vært brygget øl på Lademoen. Nyskapningen E.C. Dahls Pub og Kjøkken satser på nytt bryggeri og ølsenter. Utbygget vil forhåpentlig få glass før skittværet setter inn. Foto: Øystein Lie

Trondhjemmere tar ølet på alvor når de besøker E.C. Dahls Pub og Kjøkken på Lademoen.

Fra venstre restaurantsjef ved To rom og kjøkken, Alexander Skjefte, bryggeriambassadør Kristian Berger, Roar Hildonen, kåret til Årets Restauratør i 2016 og styreleder i E.C. Dahls Pub og Kjøkken. Foto: Øystein Lie

Carlsberg, Ringnes' eier, har investert 110 millioner kroner i nye E.C. Dahls Bryggeri. Med på laget er det anerkjente amerikanske bryggeriet Brooklyn Brewery. I tillegg til fortsatt produksjon av Dahls-pils, skal det brygges en rekke spesialøl i de flotte, nyrestaurerte lokalene. Dahls Bryggeri er Ringnes' svar på den nye spesialøltrenden.

Men nye E.C. Dahls er mer enn et bryggeri. I et gammelt sukkerhus og senere lager-, verksted- og administrasjonsbygg for E.C. Dahls bryggeri, har trondhjemmere fått en ny bryggeripub og tilhørende spisested, med servering ute og over to etasjer, som totalt har 280 sitteplasser, på Lademoen.

Bakgården. Neste år vil det bli plass til 200 gjester i bakgården som leder til bryggeriet eller puben - alt ettersom. Foto: Øystein Lie

– I bakgården, som vi vil ta i bruk for alvor til neste år, vil vi få plass til ytterligere 200 gjester. Det er tegnet opp permanente «basse»-ruter, slik at folkesporten på Lademoen kan utøves også her, sier Roar Hildonen, kåret til Årets Restauratør i 2016 og styreleder i E.C. Dahls Pub og Kjøkken.

Som navnet på nyskapningen tilsier, serveres det mat mellom alt ølet. Hildonen er eier av restauranten To Rom og Kjøkken, et spisested som regnes som en av byens bedre, og som nå satser også på Lademoen. Rettene som settes på bordet i øst er litt enklere enn de som serveres i Midtbyen, med hang til flere flammer, kjøtt og grilling.

Det er restauranten To Rom og Kjøkken som står for matlagingen. Foto: Øystein Lie

Nyutviklet øl. Som seg hør og bør, har det nye bryggeriet eksperimentert seg frem til tre nye ølsorter så langt. Pepra Saison, kommer med hvit pepper og urten isop som gir en krydret mintsmak i bunn. Aslak Bolt, erkebiskop i Nidaros på 1400-tallet, har fått en IPA oppkalt etter seg siden han vissnok påla sine leilendinger å plante minst ti humlestiklinger. Den tredje er en Lamon Wit (en person fra Lademoen kalles for lamonitt), der belgieren er blitt påplusset nype. Annen øl fra mikrobryggerier i inn- og utland er også å finne.

– I vårt laboratorium kan bryggere, uansett om de er profesjonelle eller amatører, komme innom og kvalitetssikre ølet sitt. Her vil vi også bedrive forskning på øl og ha øltekniske konferanser, sier bryggeriambassadør Kristian Berger.

Nazi-tomten som ble utepilsperle

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.