Setter Norge på matkartet

Tekst
Med oppskrifter på svigermors ostekake, vikingrugbrød og gravlaks har Nevada Berg åpnet internasjonale øyne for norsk mat. Foto: Nevada Berg

Med oppskrifter på svigermors ostekake, vikingrugbrød og gravlaks har Nevada Berg åpnet internasjonale øyne for norsk mat. Foto: Nevada Berg

Det måtte en amerikaner til for å få Norge på matblogg-kartet. Fra Numedal blogger Nevada Berg om norsk mat så innbydende at hun er nominert til magasinet Saveurs matbloggpris.

Hva gjør en amerikansk kvinne når hennes norske ektemann får jobb i Numedal etter årevis med karriereglobetrotting, og attpåtil kjøper en gammel gård? Nevada Berg startet matblogg.

Nevada Berg, opprinnelig fra Utah, har slått seg ned i Numedal med sin norske ektemann etter et tiår rundt i verden. Foto: Nevada Berg/North Wild Kitchen

Etter ni måneders drift er bloggen North Wild Kitchen nominert til det amerikanske magasinet Saveurs prestisjefylte matbloggpris i klassen "nykommere." De nominerte er utvalgt blant 30.000 forslag, så det er et trangt nåløye.

Tidligere vinnere inkluderer svenske Green Kitchen Stories og fransk-kinesiske Mimi Thorissons blogg Manger. begge har gjort stor internasjonal suksess med kokebøker siden.

– Utrolige ingredienser

– Norge blir ikke alltid betraktet som et kulinarisk land, men jeg mener ærlig talt at de lokale ingrediensene her er helt utrolige, sier Nevada Berg (32) på telefonen til Smak.no.

– Da vi kom hit dro vi på en matfestival, og jeg ble helt satt ut av mengden og utvalget av bær og urter som bare vokser her. Kantarellene du bare kan gå ut og plukke....det var så inspirerende at jeg bare ville dele det med resten av verden, sier hun.

Nevada Berg har latt seg begeistre av alt som vokser vilt i Norge - for eksempel Ramsløk. Foto: Nevada Berg

Det er hun allerede i ferd med å lykkes med. Mens antallet lesere lå mellom 1000 og 4000 unike brukere månedlig frem til nominasjonen, har hun de siste dagene fått rundt 1200 sidevisninger og 500 unike brukere hver dag.

Utfordrer norske mattradisjoner

I bloggen utforsker og utfordrer Berg norske mattradisjoner, enten det er plankefisk og rugbrød med oppskrift fra vikingtiden, svigermors ostekake, honningkake med brennesle eller rømmegrøt-iskrem. Hun besøker lokale produsenter og mathåndverkere og lærer teknikker som kanskje har gått i glemmeboken for den jevne nordmann. Andre ganger tar hun typiske norske ingredienser og tilbereder dem på en annen måte enn "vanlig."

Med et nytt blikk på norsk mat kan rømmegrøtiskrem bli en god idé. Foto: Nevada Berg

– Noen ganger trenger man kanskje et nytt perspektiv for å se at det finnes noe helt vidunderlig et sted. Jeg føler meg veldig heldig som har kunnet komme inn, som en baby, med vidåpne øyne og se dette. Forhåpentligvis kan jeg inspirere nordmenn til å bli interessert i sin egen mat, sier Berg.

Laget lefse - gikk viralt

Takket være en lefselagingsvideo som gikk viralt, skaffet Berg seg raskt et publikum.

– Den har 185.000 visninger. Veldig mange amerikanere ble tiltrukket av noe så nostalgisk. Folk er veldig interessert i norsk matkultur, men det er ikke mange nettsteder om det på engelsk, sier Nevada Berg.

Selv har hun ingen tilknytning til Norge utover ektemannen, som hun traff da hun var på utveksling i Storbritannia for ti år siden. Nå ser hun for seg å tilby matlagingskurser allerede fra neste år - enten det er turister eller nordmenn som vil lære seg noe av det hun har tilegnet seg i løpet av tiden i Norge. Grøt har kanskje vært hovedføden på gårdene i århundrer, men hva med alt det andre Norge har å by på?

– Den ferske fisken, elgen, kantarellene, bærene og urtene som bare vokser rundt omkring. Mye av det er veldig luksuriøse råvarer, og det forbløffer meg at de ikke er mer integrert i mattradisjonene i dag, sier Nevada Berg.

Les hvilken mat instagrammere tar bilder av verden over

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk