Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Biodynamisk konkurranse i Sør-Afrika

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
For Johan Reyneke er livet vin og surfing. Nå får han konkurranse.

For Johan Reyneke er livet vin og surfing. Nå får han konkurranse.

Johan Reyneke har fått konkurranse. I forrige uke kom det mengder av nyheter fra unge og lovende vinprodusenter i Sør-Afrika.

Læringskurven var bratt da Johan Reyneke som en av de første i Sør-Afrika ønsket å satse på biodynamisk dyrking av druer allerede i 2000. Hans kollegaer lo, for vinmarkene i landet var fortsatt i dårlig forfatning etter apartheidregimet.

I dag kryr det av unge og fremadstormende vinprodusenter i landet, som samtlige satser på en bærekraftig produksjon. Reyneke selv har valgt å utvide vingården sin, og har kjøpt opp nabomarkene.

Filosofen

– Jeg kunne ingenting om vinproduksjon, men for meg var det nærmest som et kall. Jeg måtte lære alt fra grunnen av, sier Reyneke.

Reynekes reise fra å være filosofistudent og surfer til å bli en av Sør-Afrikas mest ettertraktede vinmakere, startet i 1998. Da overtok han familiegården Uitzicht i Stellenbosch etter sin mor. Det krevde mye overtalelse. Familien var skeptisk, siden Reyneke ikke visste noe om gårdsdrift.

Gården er på hele 40 hektar og ligger mot Stellenbosch midt i hjertet av Sør-Afrikas mest berømte vindistrikt, omgitt av høye fjell og med utsikt mot False Bay.

– Det var mye prøving og feiling i begynnelsen, jeg brukte mye tid ute i vinmarkene for å bli kjent med dem. Noen av dem er over 40 år gamle, sier Reyneke.

Vinsurfing

Familien drev tradisjonelt jordbruk, men Reyneke var interessert i filosofi og miljø.

– I studietiden var Arne Næss og Rudolf Steiner blant mine store forbilder. Jeg var enig i deres beskrivelse av jordbruksdrift, og skjønte at dette ville jeg også gjøre.

Det innebar å legge om til biodynamisk jordbruk. Biodynamisk dyrking er å arbeide for full harmoni i jorden gjennom bruk av naturlig gjødsel og fravær av kjemiske sprøytemidler. Biodynamikk innebærer også å være i balanse med universet. Alt fra såing, pløying, beskjæring og høsting styres av månens syklus og planetenes bevegelser.

Reynekes første forsøk på biodynamisk jordbruk var en liten pinotage-klynge på 0,26 hektar i 2000, men den første vinhøsten ble avlingen totalt mislykket. Etter noen år fikk han fart på produksjonen, vingården fikk sine første ansatte, pengene begynte etter hvert å renne inn, og kvaliteten på vinene ble bedre. I 2004 gikk Reyneke over til rendyrket biodynamisk jordbruk.

– Jeg skjønte raskt at dette var både tidkrevende og kostbart, men jeg fikk det igjen både i vinmarken og i vinen. Plantene ble sunnere og vinen bedre.

I dag deler han overskuddet med mange av de faste arbeiderne, i tillegg til å gi dem tak over hodet og egne vinmarker.

– Gode ansatte er den beste investeringen jeg noensinne har gjort, uten dem hadde jeg ikke vært her jeg er i dag, sier Reyneke.

Nå består livet hans av vin, surfing og noe reising.

– To ganger i året reiser jeg på «turné» til andre verdensdeler for å promotere vinen min. Det er det jeg har tid til, ellers er familien og vingården alt for meg, sier Johan Reyneke.


Her er alle nyhetene på Vinmonopolet fra Sør-Afrika i juli:

(Vilkår)