Strålende burgundere

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Etienne Montille er en av de fremste vinpersonlighetene i Burgund.

Etienne Montille er en av de fremste vinpersonlighetene i Burgund.

Etienne Montille laget strålende viner på Château de Puligny-Montrachet i 2013 og 2014.

Han har redusert utbyttet for å øke kvaliteten, laget færre appellasjoner og fokusert mer på kvalitet enn kvantitet. Etienne de Montille har gitt Château de Puligny-Montrachet nytt liv. Nå er hans viner fra 2013 og 2014 her sammen med en rekke andre nyheter fra Burgund.

Foregangsfigur

Familien Montille har vært i Burgund i generasjoner, og de har alltid vært advokater med vingeskjeft på si'. Tidligere generasjoner eide over 25 hektar med topp vinmarker i Côte de Nuits som ble solgt til fordel for andre investeringer på 1800- og 1900-tallet. Nå har Etienne overgått forfedrene og skaffet familien vinmarker som de fleste vinbønder i Burgund bare kan drømme om.

Hans far Hubert arvet bare 2,5 hektar i 1951, man han hadde andre planer og kjøpte opp ytterligere fire hektar vinmark i Pommard og nærmest det han kunne komme over i Volnay. I 1959 hadde Hubert feilkalkulert mengden av sukker han skulle chaptalisere vinen med, og den endte kun på 11,5 prosent alkohol. Han oppdaget etter noen år at den vinen utviklet seg mye bedre enn de andre. Og dermed endret Hubert domainets politikk og bestemte at chaptalisering, tilsetting av sukker til druemosten, det var ikke noe for ham. Vinene han lagde, ble etter hvert berømt for å være udrikkelige som unge, men fantastiske etter 20 år.

Etienne de Montille er også utdannet advokat, og har arbeidet som investeringsadvokat i banker i Paris og i Øst-Europa. Han begynte å jobbe med faren allerede i 1983, men returnerte til Burgund for godt i 1989. Dette førte til fullt ansvar for vinene fra 1995-årgangen, og han er eier fra 2001-årgangen.

Slottsherre

Lenge var Château Puligny-Montrachet kun en pen fasade og landsbyen Pulignys eneste «slott», men det var før 2002. Banken Crédit Foncier de France kjøpte slottet i 1989 fra Laroche i Chablis, restaurerte og bygde opp denne vidunderlige eiendommen til det den er i dag. Samtidig som den økte antallet hektar fra 15 til 21. Et nytt vinifikasjonslokale ble bygd, hvor alt er topp moderne i motsetning til de fleste andre steder i Burgund.

Men deres viktigste investering var ikke på plass før i 2002, da ansatte den Etienne Montille fra De Montille i Volnay som deres direktør og sjefsvinmaker. Før Etiennes ankomst fremstod vinene som kjedelige, industripregede og overeikede. Noen av hans første grep var å minske bruken av ny eik og innføre 600 liters fat på det som skulle være nytt. Han endret produksjonen i biodynamisk retning, samtidig som han presset ned utbyttet i vinmarkene.

Etienne Montille har tatt i bruk den gamle kjelleren under selve slottet for lagring av de dyrebare fatene. Her er det store fat som dominerer.

Château Puligny-Montrachet står også bak en mengde premier cruer fra Puligny, samt Meursault, Pommard, Saint-Aubin, Nuits-Saint-Georges, Chassagne og Saint-Romain. Alle er tydelig preget av jordsmonnet de vokser i, og en begavet foredling av råvarene, men de har fortsatt et lite sprang igjen for å leke med de aller beste.

Siden 2002 har alle vinmarkene vært underlagt biodynamisk dyrking. Nå er en rekke nye viner fra Château de Puligny-Montrachet tilgjengelig på Polet sammen andre nyheter fra Burgund. (Vilkår)

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk