Annose:
Juledrikk. Hjemmelaget chai-te og golden milk er gode drikker i førjulstiden

Juledrikk. Hjemmelaget chai-te og golden milk er gode drikker i førjulstiden

Slik lager du trenddrikken Golden Milk

Tekst

Vil du få varsel hver gang Gøril Sæther publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Julestemningen er sikret med Golden Milk og chai-te.

Hva er matens svar på «Last Christmas» av salige George Michael? Det må være kardemommekapsler, stjerneanis, korianderfrø, nellik og kanelstang. Legg disse krydderne på et stekebrett, varm opp i ovnen, og du er godt i gang med chai-blandingen.

Mia Frogner, kvinnen bak den populære bloggen Greenbonanza, deler sine beste vegetariske julematoppskrifter med Smaks lesere.

– Å riste litt krydder i ovnen gir en magisk stemning når lukten brer seg i huset. Det som skjer med krydderne når de varmes, er at nye smaksdimensjoner åpner seg, sier Mia Frogner.

Det er dessuten aldri feil å få en liten pose med hjemmelaget chai-blanding i julegave, mener hun: Det lukter og smaker godt, er billig og et antimaterialistisk alternativ i førjulstidens kjøpekjør.

Den varme drikken Golden Milk egner seg også godt i vintermånedene. Gullmelken lages på gurkemeie, ingefær og kanel, ingredienser med påstått helseeffekt, og skal ifølge de mange tilhengerne være betennelsesdempende.

– Det er som er sikkert, er i hvert fall at gurkemeie er veldig trendy nå blant mat- og helsebevisste folk, sier Mia Frogner, som selv ikke er så opptatt av den påståtte helseeffekten. Hun er mest opptatt av at det smaker veldig godt.

– Disse drikkene er veldig gode i sofaen på kvelden, eller på morgenen, som alternativer til kaffe og te. (Vilkår)

Golden milk, eller gullmelk, er en trendy drikk om dagen blant helsebevisste folk. Gulfargen kommer fra gurkemeie

Golden milk, eller gullmelk, er en trendy drikk om dagen blant helsebevisste folk. Gulfargen kommer fra gurkemeie

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Golden Milk

  • 2 tykke skiver ingefær
  • 1 tsmalt kanel
  • 1 tsmalt gurkemeie
  • 0.25 tsmalt pepper
  • 1 ssagave eller lønnesirup
  • 5 dlmandelmelk eller annen usøtet plantemelk

Slik gjør du

  • Kjør alle ingrediensene i en blender, før det varmes opp på svak varme.
  • Blandingen skal ikke koke, da tykner den, den er ferdig idet det begynner å ryke lett av den.
  • Hell over på kopp, strø gjerne litt kanel over til slutt.
  • NB! Gurkemeie setter sterkt farge, så vær forsiktig med klær og benkeplater.
Hjemmelaget chai-blanding er enkelt. Fyll på med mandelmelk, eller annen valgfri melk, så har du en deilig drikk med smak av jul

Hjemmelaget chai-blanding er enkelt. Fyll på med mandelmelk, eller annen valgfri melk, så har du en deilig drikk med smak av jul

-
+

Hjemmelaget chai-blanding

  • 15 stkgrønne kardemommekapsler
  • 4-5 hele stjerneanis
  • 1 stkkanelstang
  • 1 tssvarte pepperkorn
  • 1 tskorianderfrø
  • 1 tshel kryddernellik

Masala chai (1 kopp)

  • 1 ssmasala chai-blanding
  • 1 sssvart te
  • 1 sskokosblomstsukker eller annet sukker
  • 2 dlvann
  • 2 dlmandelmelk
  • 1 skive frisk ingefær

Slik gjør du:

  • Varm opp ovnen til 200 grader, og legg krydderne på et bakebrett med bakepapir. Kardemommekapslene åpner du med en skarp kniv først.
  • Sett det i varm ovn i 4-5 minutter til du kjenner at alle krydderne har gitt fra seg all verdens deilige lukter, og la det avkjøle. Ha det over i en morter eller en liten kvern om du har, og mos det etter beste evne.
  • Hvor sterk teblanding du vil lage kan du justere med svart te. Til denne blandingen bruker jeg mellom 1 og 2 svart te, og ca 1 ts malt ingefær. Du kan også oppbevare krydderblandingen for seg selv, og blande rett i gryta, da er det lettere å få riktig blandingsforhold.

Masala chai

  • Okei, nå har du krydderblandingen din, du har svart te, og du har frisk eller malt ingefær. Da trenger du litt sukker, jeg bruker kokosblomstsukker, vann og melk, jeg bruker mandelmelk.
  • Ha alt i en gryte og la det varmes opp mens du visper, pass på at det ikke koker. La det syde i 2-3 minutter, før du siler det gjennom en finmasket sil opp i en kopp.