Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Lysere tider. Ut med sjokolade og inn med vårens kaker, som består av forskjellige bunner, krem, frukt og friske bær.

Lysere tider. Ut med sjokolade og inn med vårens kaker, som består av forskjellige bunner, krem, frukt og friske bær.

– Dette er virkelig veldig enkelt å få til

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Sverre Sætres kakebuffé til 17.mai forbereder du én, to eller tre dager på forhånd – og monterer rett før servering.

– Alle vet jo hvordan det er 17. mai, sier konditor Sverre Sætre.

– Det er bunadsskjorter som skal strykes, og barn som skal kles på, det er fryktelig hektisk, så når det kommer til kakene, synes jeg at det skal gå fort og være enkelt.

Fakta: Sverre Sætre

Født 1972 i Stjørdal.

Driver Sverre Sætres konditori i Oslo. Var på laget som vant kokke-VM i 2006 og kokke-OL i 2008.

sverreskonditori.no

Klassisk bløtkake

Det er sen vår utenfor konditoriet på Briskeby i Oslo. På benken foran Sætre står kakebunner, kremer, blomster og bær som skal bli til en kakebuffé: en vannbakkels med appelsinkrem og bringebær, en jordbær- og pistasjkake, en lime- og bringebærkake, en kokoskake med vaniljebakt ananas og en klassisk bløtkake med mango og bringebær.

– Alle kakene er bygget opp av tre elementer – en bunn, en krem og en frukt- eller bærtopping – og kan forberedes én, to eller tre dager på forhånd, sier han.

­– Bunnen bakes og settes i fryseren, kremen lages og settes i kjøleskapet, og så er det bare å montere alt sammen før du drar på fest eller tar imot gjestene.

Rufsete

Konditoren er kanskje mest kjent for sine avanserte kaker, men på nasjonaldagen synes han at det som settes på kakebordet, gjerne får være litt mer «rufsete». Det er fest, kakene er til for å deles, og de trenger absolutt ikke å være perfekte.

Det viktigste er at det ser godt og raust ut, at sprekkene i nøttebunnen vises, at kremen virker myk og deilig mot de friske bærene – og at nasjonaldagen brukes til å ha det hyggelig med familie og venner.

– Folk sier alltid at det jeg lager ser så vanskelig ut, sier han og pensler litt dynk på sukkerbrødet, som snart skal dekkes med hvit sjokoladekrem i små topper og bli en bløtkake pyntet med jordbær, mango og spiselige blomster.

– Dette er virkelig veldig enkelt å få til.

Sverre Sætre bakar enklare kaker til 17:e maj. - Foto: Jimmy Linus

Sverre Sætre bakar enklare kaker til 17:e maj. - Foto: Jimmy Linus

-
+

Vannbakkels

  • 1.25 dlvann
  • 1.25 dlmelk
  • 110 gsaltet smør
  • 1 tssukker
  • 135 ghvetemel
  • 225 gegg (cirka 4 stk.)
  • 2 sshakkede mandler og gresskarkjerner

Krem

  • 0.5 stkvaniljestang
  • 1 stkplate gelatin
  • revet skall fra 1/2 appelsin
  • 1.5 dlmelk
  • 30 gsukker
  • 1 stkeggeplomme (20 g)
  • 1 ssmaisenna (10 g)
  • 2 dlfløte
  • bringebær

Slik gjør du

  • Kok opp vann, melk, sukker og smør i en kjele. Ta kjelen av platen når det koker. La kjelen stå med lokk på til smøret har smeltet.
  • Sett tilbake på platen og kok opp væsken. Tilsett melet og rør med en tresleiv i kjelen til melet er rørt ut. Fortsett å røre til røren samler seg og slipper kantene, og til du begynner å få et belegg i bunnen av kjelen. Kjelen skal hele tiden stå på platen.
  • Ha røren over i en bolle. La den avkjøles i noen minutter. Rør inn eggene ett av gangen med en tresleiv. Det er viktig å røre godt mellom hvert egg. Når røren er ferdig til bruk, skal den være jevn og seig.
  • Forvarm stekeovnen til 175 ºC.
  • Fyll vannbakkelsrøren i en sprøytepose med taggete tut med diameter på to cm. Sprøyt sirkler med cirka ti cm i diameter på en bakepapirkledd stekeplate. Strø på mandler og gresskarkjerner.
  • Stek vannbakkelsene i cirka 30 minutter, til de blir gyllenbrune. Det er viktig å ikke åpne ovnen før halvveis i stekingen, da kan de falle sammen. Når de høres hule ut når du banker på dem, er de ferdige. Avkjøl på rist.

Krem

  • Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i noen minutter. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
  • Ha én dl melk, sukker, vaniljestang, -frø og appelsinskall i en kjele. Den bør ikke være mer en halvfull. Rør sammen og varm til kokepunktet. La det trekke i noen minutter.
  • Ha en halv dl melk og maisenna i en bolle og visp lett sammen. Visp inn eggeplommen i blandingen.
  • Sil den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp.
  • Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i ett minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en kraftig håndvisp slik at vaniljekremen ikke brenner seg.
  • Kryst vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme kremen. Sil kremen over i en bolle og avkjøl helt. Pisk fløten til krem. Rør vaniljekremen glatt og vend inn den piskede kremen. Ha i en bolle og sett til avkjøling til den stivner.
  • Del vannbakkelsene i to. Ha kremen i en sprøytepose og sprøyt den på vannbakkelsene. Pynt med bringebær.

Tips:

– Når du tror at vannbakkelsene er ferdige, la dem stå i ti minutter til. Da unngår du at de synker sammen.

– Hvis du steker dem på forhånd, avkjøl og legg i fryseren. Da holder de seg sprø utenpå og myke inni.

Sverre Sætre bakar enklare kaker til 17:e maj. - Foto: Jimmy Linus

Sverre Sætre bakar enklare kaker til 17:e maj. - Foto: Jimmy Linus

-
+

Mandelbunn

  • 75 gmandler
  • 50 gmelis
  • 60 geggehvite (2 stk.)
  • 25 gsukker

Krem og pynt

  • 3 dlmelk
  • 50 gsukker
  • 2 stkeggeplomme (40 g)
  • 2 ssmaisenna (20 g)
  • 2 ssfinhakkede pistasjnøtter ellers 2 ss pistasjpasta
  • jordbær

Mandelbunn

  • Forvarm stekeovnen til 180 °C.
  • Kjør mandler og melis til fint mel i en kjøkkenmaskin. Pisk eggehvite og sukker stivt. Vend inn mandelblandingen med en slikkepott.
  • Ha blandingen i en smurt kakering med 18 cm diameter, eller mange små. Stek midt i ovnen i cirka 20 minutter.

Krem og pynt

  • Ha to dl melk og sukkeret i en kjele. Den bør ikke være mer en halvfull. Rør sammen og varm opp til kokepunktet. La trekke i noen minutter. 
  • Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp lett sammen. Visp inn eggeplommene i blandingen.
  • Sil den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. 
  • La blandingen koke opp og småkoke i ett minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en kraftig håndvisp slik at kremen ikke brenner seg.
  • Hell kremen over i en bolle og tilsett pistasjnøttene. Avkjøl.
  • Ha kremen på den kalde bunnen. Legg på jordbær. Strø over litt hakkede pistasjnøtter.

Tips:

– Hvis du ikke har pistasjnøtter, kan du koke opp kremen med litt appelsinskall i stedet. Eller lage en krem uten noe oppi. 

Sverre Sætre bakar enklare kaker til 17:e maj. - --- Foto: Jimmy Linus

Sverre Sætre bakar enklare kaker til 17:e maj. - --- Foto: Jimmy Linus

-
+

Mandelbunn

  • 80 gskåldede mandler
  • 120 gmelis
  • 3 stkeggehviter (90 g)
  • 60 ghvetemel
  • 120 gusaltet smør
  • 1 kakeform eller kakering, 18 cm i diameter og minimum 2 cm høy

Ostekrem og pynt

  • 1.5 stkgelatinplate
  • 0.5 dlferskpresset limejuice (cirka 3 stk. lime)
  • 125 gkremost naturell
  • 75 gsukker
  • frøene fra en vaniljestang
  • 1.5 dlkremfløte
  • bringebær

Mandelbunn

  • Forvarm stekeovnen til 180 °C.
  • Finhakk mandler med melis i en kjøkkenmaskin. Ha blandingen i en bolle og bland inn melet. Tilsett eggehviter og rør godt sammen med en slikkepott.
  • Brun smøret til det er nøttebrunt. La det bli lunkent før det røres inn i de andre ingrediensene.
  • Smør kakeformen og sett den på en stekeplate. Fyll røren i ringen. Stek bunnen midt i ovnen i cirka 20 minutter, til den er gyllen. Ta ut og sett til avkjøling på en rist.

Ostekrem og pynt

  • Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i fem minutter.
  • Kjør kremost, vaniljefrø, sukker og halvparten av juicen til en glatt masse i en kjøkkenmaskin.
  • Varm resten av juicen til kokepunktet og ta den av platen.
  • Kryst vannet ut av gelatinen og la den smelte i den varme juicen.
  • Ha den varme juicen i ostemassen og rør den godt inn. Dette kan gjøres i kjøkkenmaskinen.
  • Pisk fløten til krem og vend kremen inn i ostemassen med en slikkepott.
  • Sett kremen i kjøleskapet til den stivner. Ha kremen på den kalde bunnen. Legg på bringebær og gjerne noen syreblader.

Tips:

– Hvis du bruker en kakering uten bunn, sett ringen på et stykke aluminiumsfolie, brett folien opp langs kantene på yttersiden av kakeringen og klem den godt inntil ringen. Da unngår du at røren flyter ut under kanten.

Sverre Sætre bakar enklare kaker til 17:e maj. - Foto: Jimmy Linus

Sverre Sætre bakar enklare kaker til 17:e maj. - Foto: Jimmy Linus

-
+

Sukkerbrødbunn

  • 4 stkegg (200 g)
  • 100 gsukker
  • 75 ghvetemel

Sjokoladekrem og pynt

  • 2 stkgelatinplater
  • 100 ghvit sjokolade
  • 3 dlkremfløte
  • jordbær
  • mango
  • pasjonsfrukt
  • spiselige blomster

Dynk

  • 0.5 dlvann
  • 1 sssukker
  • saften av cirka 1/2 sitron

Sukkerbrødbunn

  • Forvarm stekeovnen til 180 ºC.
  • Pisk egg og sukker luftig i en kjøkkenmaskin.
  • Sikt melet og vend det inn i eggemassen med en slikkepott.
  • Dekk en bakeplate på 30 x 25 cm med smurt bakepapir. Stryk røren ut med cirka én cm tykkelse.
  • Stek bunnen midt i ovnen i 15 minutter, til den er gyllen. Prøv å løfte opp litt av bunnen fra papiret. Slipper den bakepapiret, er den ferdig. Avkjøl.

Sjokoladekrem og pynt

  • Bløtlegg gelatinen i kaldt vann. Finhakk sjokoladen, ha den i en bolle. 
  • Kok opp halvparten av fløten. 
  • Kryst vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme fløten. Hell blandingen over den hakkede sjokoladen. Rør godt sammen til en saus. Ha i resten av fløten og bland den godt inn. 
  • Sett i kjøleskapet til blandingen blir helt kald. Før servering tar du bollen ut og pisker blandingen til krem. Det er viktig å ikke piske for mye, da skiller den seg.

Dynk

  • Kok opp vann og sukker. Avkjøl og smak til med sitron.
  • Skjær bunnen i en passende form. Pensle dynk på bunnen. 
  • Ha den piskede sjokoladekremen i en sprøytepose og sprøyt på bunnen.
  • Pynt med jordbær og mango. Skrap ut innholdet fra en pasjonsfrukt og legg over bærene. Dekorer med spiselige blomster.

Tips: 

– Kremen bør lages dagen før kaken skal monteres, ellers kan den sprekke når den piskes opp, eller stå i kjøleskapet i minst fire timer og piskes opp mens bollen står i en større bolle fylt med isbiter. 

Sverre Sætre bakar enklare kaker til 17:e maj. - Foto: Jimmy Linus

Sverre Sætre bakar enklare kaker til 17:e maj. - Foto: Jimmy Linus

-
+

Kokos-biscuit

  • 20 gmel
  • 40 ghakkede mandler
  • 2 stkeggehvite (60 g)
  • 60 gsukker
  • 2 sskokosmasse

Bakt ananas

  • 1 stkananas
  • 1 stkvaniljestang
  • 80 gsukker
  • 1 dlvann

Lett vaniljekrem og pynt

  • 1 stkvaniljestang
  • 2.5 dlmelk
  • 0.75 dlkremfløte
  • 55 gsukker
  • 2 stkeggeplommer (40 g)
  • 2 ssmaisenna (20 g)
  • mynteblader

Kokos-biscuit

  • Forvarm stekeovnen til 180 °C.
  • Kjør mandler og melis til fint mel i en kjøkkenmaskin. Pisk eggehvite og sukker stivt. Vend inn mandelblandingen med en slikkepott. Fyll i en smurt kakering med 16 cm i diameter. Strø kokosmasse på toppen.
  • Stek bunnen midt i ovnen i cirka 15 minutter.

Bakt ananas

  • Forvarm stekeovnen til 220 ºC.
  • Skjær skallet av ananasen og del den i to på langs. Skjær ut kjernen og kast den. Del ananaskjøttet i biter på 2 x 2 cm.
  • Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha vaniljestang, -frø, sukker og vann en kjele og kok opp.
  • Legg ananasbitene i en ildfast form og hell den varme laken over. Bak ananasen i ovnen til den begynner å få farge, cirka 30 minutter. Vend bitene to–tre ganger under stekingen. Sett dem til avkjøling i romtemperatur.

Lett vaniljekrem og pynt

  • Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha to dl melk, vaniljestang, -frø, fløte og sukker i en kjele. Kjelen bør ikke være mer en halvfull. Rør sammen og varm til kokepunktet.
  • Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp lett sammen. Visp inn eggeplommene i melk- og maisennablandingen. Hell 2/3 av den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen.
  • La blandingen koke opp og småkoke i ett minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp slik at kremen ikke brenner seg. Ta ut vaniljestangen når kremen har kokt. Hell kremen over i en bolle. Dekk med plast og sett i kjøleskapet.
  • Ha kremen på den kalde bunnen. Sil væsken av ananasen og legg den på kremen. Pynt med litt mynteblader.

Tips:

– Sprøyt ut biscuit-massen i form av en blomst: en stor runding i midten og mindre rundinger rundt omkring. Da får bunnen en skålform og toppingen holder seg på plass. 

– La ananasen avkjøle seg før du heller av laken, da holder den seg saftig.