Annose:
Fattoush. Med tomat, agurk, oliven og fetaost.

Fattoush. Med tomat, agurk, oliven og fetaost.

Salatkrydderet du vil bruke hele sommeren

Tekst

Vil du få varsel hver gang Vidar Bergum publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Med tomat og agurk som hovedingredienser er fattoush en salat som er aller best på sommeren.

I arabiske land finnes en familie av retter hvis formål er å bruke opp daggammelt brød. Disse rettene lager de ofte. Slik blir det når en spiser brød til hvert måltid, og det sjelden holder seg til neste dag.

Rettene heter fatteh. En mye brukt variant er å toppe ristet brød med en tahiniblanding og krydret kjøtt. Aller mest kjent er likevel salaten fattoush.

Les alle oppskriftene i serien her:Mat fra Midtøsten

Jeg tenker på fattoush som tabboulehens mer brautende fetter. Der tabbouleh er skjør og fin, er fattoush grovhakket og mer bestemt i både smak og tekstur.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Syrlig krydder

Hvert kjøkken – og hver kokk – har sin måte å lage fattoush på, aller helst slik den huskes fra barndommen. I dette området fryder forandring på ingen måte for folk flest. Maten skal helst være som den alltid har vært. Den som ikke har vokst opp her, har større frihet til å gjøre noen egne vrier.

Ved å legge til fetaost og svarte oliven havner du et sted i grenselandet mellom fattoush og gresk salat. Slett ikke et dårlig sted å være. Én ingrediens utgjør likevel en stor forskjell og avslører at inspirasjonen aller mest ligger øst for Middelhavet: det syrlige krydderet sumak.

Sumak er røde bær fra en busk som vokser godt i Midtøsten. Bærene er syrlige, og tørkes og knuses til krydderet. Før sitronen kom, brukte man disse bærene for å tilføre syrlighet til rettene. Heldigvis har de overlevd til i dag, for smaken er mer interessant og kompleks enn sitron. Sumak er derfor glitrende til å løfte både salater og marinader.

Søte tomater

Med tomat og agurk som hovedingredienser, er dette en salat som kun er verdt å lage med de søte tomatene og den sprø agurken du får på sommeren.

Aller best blir den om du bruker de små agurkene du finner i grønnsaksbutikker, eller de enda mindre som selges som snacksagurk.

På denne tiden av året spiser jeg en variant av fattoush nesten hver dag.

* (Vilkår)

-
+

Fattoush med fetaost og oliven

  • 4 stktynne skiver lyst brød
  • 2 ssextra virgin olivenolje
  • 250 gtomater, i grove biter
  • 250 gagurk (med kjernen fjernet om du bruker slangeagurk), i grove biter
  • 100 greddik, i grove biter
  • 3 stkvårløk, skåret i tynne strimler på skrå
  • 15 stksvarte oliven, uten sten og delt i to
  • 150 gfetaost
  • 10 gbladpersilleblader, grovhakket eller revet
  • 5 gmynteblader, grovhakket eller revet
  • 2 tssumak, pluss ekstra til å drysse over ved servering
  • 2 sssitronsaft
  • 4 ssextra virgin olivenolje

Slik gjør du

  • Forvarm stekeovnen til 200 grader, varmluft.
  • Ha godt med extra virgin olivenolje på brødet og fordel på stekebrett. Stek til de er sprø og har fått litt farge, omtrent 10 minutter. Avkjøl og riv i biter.
  • Rett før servering, bland sammen grønnsaker, oliven, fetaost, urter, sumak, sitronsaft og olivenolje. Vend inn brødbitene. Smak til med salt og pepper. Server med en gang.