Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Enkle ingredienser. Kokk Kim Asserson, med bakgrunn fra Michelin-restauranter, deler sine oppskrifter på ostesmørbrød.

Enkle ingredienser. Kokk Kim Asserson, med bakgrunn fra Michelin-restauranter, deler sine oppskrifter på ostesmørbrød.

– Toast er mye mer enn kokt skinke og smeltet ost

Tekst

Vil du få varsel hver gang Hanna Norberg publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Nå er det brødskivenes tur på grillen. Lag italiensk toast med fennikelsalami og mozzarella.

Toast. Vekker det minner fra 80-tallets glade grillkrydderdager? Sannsynligvis vekker det ikke smaksløkene.

– Toast er mye mer enn kokt skinke og smeltet ost mellom to sammenklemte, tørre brødskiver.

Kokk Kim Asserson fra Melt Grilled Cheese i Oslo lukker igjen lokket på grillen. Inni pressjernet ligger to skiver surdeigsbrød. Mellom dem har han lagt fennikelsalami, parmesan, mozzarella og noen skiver Norvegia. Salt og pepper.

Fakta: Kim Asserson (28)

Kokk Kim Asserson. Sommermatserie til smak. Kokk Kim Asserson i Melt Grilled Cheese lager seks ulike sandwicher. Foto: Fartein Rudjord

Medeier og kokk på ostesmørbrød-restauranten Melt Grilled Cheese.

Har nå restaurant på St. Hanshaugen og i Østbanehallen i Oslo. Åpner i Torggata til høsten.

Gir deg oppskriften på utradisjonelle, grillede ostesmørbrød i sommer.

Det er det hele. Ingen fancy ingredienser fra jålete butikker, ingen ingredienser du ikke får på din nærmeste matbutikk. Det er viktig, mener Asserson.

Les alle oppskriftene i serien her: Sandwich på grillen

Han har vært kokk på restauranter med både én og tre Michelin-stjerner, men i sommer deler han oppskrifter på enkle, grillede ostesmørbrød.

Nattmat

For to år siden byttet Kim Asserson (28) ut fine dining med toast. Det var på vei hjem fra byen en vinternatt i Trondheim at en sulten Kim ble lei. Med bakgrunn fra restauranter som Grace i Chicago, Mathias Dahlgren i Stockholm og Engø gård på Tjøme, var det nedtur å komme tilbake til nattmattilbudet i trønderhovedstaden. Det sto alltid mellom kebab, burger eller frossenpizza.

Noen måneder senere ble Melt Grilled Cheese født. Kim og tre kompiser hadde fått tak i en foodtruck, et par pressgriller, mye surdeigsbrød og enda mer ost. Ideen var å utfordre burgerhypen og tilby noe annet, noe greasy og godt: grillede ostesmørbrød med utradisjonelt fyll.

Nå har Melt utvidet med to toastbarer i Oslo, og åpner snart en tredje.

– Vi har blant annet middagsretter inni sandwichene, som lasagne, pulled pork og soppstuing. Før jul hadde vi ostesmørbrød med sous vide-ribbe og fermentert rødkål. Men vi har også vanlige toast med ost og skinke inni, forteller Asserson.

Grillede ostesmørbrød

I sommer deler kokken oppskrifter på nettopp grillede ostesmørbrød. Først ut er en italiensk variant, en enkel type: brød, fennikelsalami, parmesan, mozzarella – og Norvegia. Hva gjør Norvegia i Italia?

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

– Den er med fordi den har så gode smelteegenskaper. Med Norvegia-osten får man en skikkelig stringy sandwich, det er folk opptatt av.

– Og disse ostesmørbrødene skal altså på grillen?

– Ja, og aller helst i en pressgrill. Dersom du ikke har det, kan du selvsagt bruke en grillpanne eller et toastjern, selv om det ikke blir helt det samme. Eller du kan hive dem i stekepannen noen minutter og avslutte med å varme dem i ovnen.

– Kan man bruke vaffeljernet?

– Ja.

* (Vilkår)

-
+

Grillet sandwich med fennikelsalami og mozzarella

  • 8 stkskiver brød av ønsket type
  • 16 stkskiver Norvegia-ost
  • 8 stkskiver italiensk salami (gjerne med fennikel)
  • 100 grevet parmesan
  • 2 stkmozzarella
  • maldonsalt
  • pepper
  • saltet smør (til pensling)

Slik gjør du

  • Pensle brødskivene med romtemperert smør på den ene siden (den som skal grilles).
  • Snu brødskivene og legg på fire skiver Norvegia-ost.
  • Legg på to skiver salami og dryss parmesan over.
  • Skjær mozzarella i skiver og fordel utover. Dryss maldonsalt og nykvernet pepper over.
  • Legg sammen brødskivene og grill sandwichen i pressgrill eller grillpanne i 3-4 minutter.
  • Hvis du ikke har pressgrill: Stek sandwichene på medium varme i en stekepanne med smør til de er gyldne på begge sider. Hvis du ønsker det, kan du avslutte med å varme sandwichene i ovnen i 180 grader i 2 minutter.