Denne mannen lager verdens beste chablis - I morgen kan du sikre deg én flaske

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Bernard Raveneau prøvesmaker vin i vinkjelleren sin midt i Chablis.

Bernard Raveneau prøvesmaker vin i vinkjelleren sin midt i Chablis.

I morgen lanserer Polets spesialbutikker 2014-årgangen fra Raveneau.Men det er bare en flaske til hver kunde.

Dyre er de ikke, men å få tak i dem er en helt annen ting. Vinene til myteomspunnede Raveneau i Chablis har de siste årene fått ben å gå på. Bernard Raveneau selv stiller seg derimot helt uforståelig til at vinene hans er så ettertraktede verden rundt. 4000 kasser lager han årlig sammen med datteren Isabelle og broren Jean-Marie Raveneau.

- Vi gjør bare det vi alltid har gjort, men det er jo hyggelig at folk liker vinene våre, har Bernard Raveneau uttalt til Smak ved en tidligere anledning.

Første gang

Det var pappa Francois Raveneau som startet domainet i 1948. Han var fremsynt og turte å satse på vinene i Chablis selv om det på den tid var vanskelig for vinbøndene i Chablis. Konkurransen var stor fra andre deler av Frankrike, i tillegg hadde andre verdenskrig satt sine spor. Francois brukte i midlertidig nedturen til sin fordel og fikk kjøpe flott parseller i de beste vinmarkene i Chablis til en rimelig penge.

I dag eier Raveneau til sammen 9,29 hektar med vinmark fordelt på 0,54 hektar i Les Clos som nok er rosinen i pølsa sammen med 0,60 hektar i Blanchots og 0,75 hektar i Valmur, alle tre grand cru.

I tillegg har de eierandeler i seks forskjellige premier cru hvor den største på 3,20 hektar ligger i Montée de Tonnerre etterfulgt av 1,50 hektar i Butteaux, 0,60 hekater i Fôret, 0,50 hektar i Vaillons, 0,35 hektar i Montsmains og 0,30 hektar i Chapelot.

I 2007, da de for første gang gjorde innhøstingen på sin 0,95 hektar store parsell med kommune Chablis som de hadde kjøpt noen år tidligere. I 2014 har det også for første gang laget petit chablis.

Bernard Raveneau lager kun 4000 kasser vin i en normal årgang. 

Bernard Raveneau lager kun 4000 kasser vin i en normal årgang. 

70 flasker

Alle druene blir høstet for hånd, for så å bli oppbevart på stort sett gamle eikefat i 12 til 18 måneder. Raveneaus viner er berømte for å vise årgangsforskjeller og vinmarksforskjeller som få andre. Ingen er like, men alle står på toppen av kvalitetshierarkiet i Chablis. Som unge kan de være noe lukkede og utilnærmelige, mens tillater man å gi vinene tid i kjelleren kan de gi en åpenbaring man sjelden opplever fra andre adresser i landsbyen.

I morgen slippes det totalt 64 flasker fra 2014-årgangen fordelt på alle av Polets spesialbutikker i tillegg til seks flasker Les Clos fra 2012.

Raveneau i 2014 fremstår noe lukket og innesluttet nå, men de har en kraft, konsentrasjon og syre kombinert med en klassisk mineralitet som gjør at de vil ha godt av kjellertid i noen år før de nytes. Til sammenligning så er vinene fra Raveneaus kanskje nærmeste konkurrent i Chablis, Vincent Dauvissat mer åpne og tilgjengelige nå. Og mye tyder på at de ikke trenger samme lagringen. Fra sistnevnte lanseres det fire forskjellige viner. Mens fra Raveneau kommer det seks forskjellige cuvéer. Vi har ikke smakt blanchot, vaillons og chablis villages, men vi har testet flere av Raveneaus andre viner fra årgangen. De er å finne på gode vinkart rundt om i landet, i tillegg tilgjengelig på det utenlandske markedet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk