Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Gulrøtter er snadder når de stekes med omhu

Små gulrøtter med grønt blir best. Og penest.
Små gulrøtter med grønt blir best. Og penest. les mer

Godt og grønt

Rotbløyte

Gulrøtter blir til godteri bare de stekes lenge nok.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Jo Bøe Klakegg & Björn Svensson

ved Michelinrestauranten Fauna gir D2s lesere oppskriftene som trengs for å lage god vegetarmat.

Vis mer

– Jeg er veldig langt fra vegetarianer, understreker Jo Bøe Klakegg og legger fem–seks gulrøtter ned i det sydende smøret.

– Men dette er mat som jeg kan spise ofte.

Kokken vender litt på gulrøttene, øser over smøret, lar grønnsakene glasere seg videre en stund. Så heller han ut litt av det brente smøret og hiver oppi mer urter og enda mer smør.

 

HAVGRØNT

– Du kan bruke nesten hvilken som helst type urter, gjerne de litt tørre, visne stilkene som står igjen i urtepotten, men det er lettest å få til med litt små, tynne gulrøtter, sier han.

Som krydder på toppen, bruker Klakegg grønnsaker fra havet. Fermentert søl – en bladformet rødalge – gir noe av den samme effekten som et kjøttstykke ville gitt.

– Den har en lakrisaktig smak, som gjør at den godt kan spises som snacks rett fra posen, sier Klakegg og rister noen mørkebrune, tørre tangflak ut på disken.

 

GULSNOP

Tangen passer godt sammen med sjømat som kamskjell og torsk. Men også med gulrot, når den er blitt karamellisert, seig og søt på den rette måten. Bruk gjerne så liten gryte som mulig, slik at alt koker litt bedre inn, forklarer Klakegg.

Det skal være litt tyggemotstand i skinnet, og mykt, oransje gulrotkjøtt inni.

– Blandingen av den søte gulroten, den syrlige yoghurten og umamismaken fra sølen. Det liker jeg skikkelig godt!

 

STEKTE GULRØTTER

Yoghurt og tang lager en herlig treenighet med søte gulrøtter. Kan serveres som forrett eller som tilbehør til fire personer

1. Stekes i smør og urter.
2. Gulrøtter, rødalgen søl og yoghurt naturell.
3. Stekte gulrøtter.

Stekte gulrøtter

12 gulrøtter
50 g søl
Usaltet smør
1 håndfull urter (for eksempel timian, salvie eller oregano)
3 dl yoghurt naturell

Bruk hele, gjerne litt små gulrøtter med stilk. Vask dem, men ikke skrell.

Ha smør og urter i en gryte på middels varme. Ha litt salt på gulrøttene og stek dem på middels varme i cirka 30 minutter. Rist og vend på gulrøttene for å gi dem jevn varme. Hvis smør og urter begynner å bli brent, sil av smøret og tilsett mer.

Gulrøttene er klare når de er helt myke inni og har fått et seigt, karamellisert skinn.

Like før gulrøttene skal ut av pannen (de siste 30 sekundene), ha i opprevet tang og bland alt.

Server med en klatt syrlig god yoghurt til.

søl

Rødalgen søl (dulse på engelsk) vokser langs hele norskekysten og i Atlanterhavet. Algen som kan kjøpes i delikatesseforretninger og på nett, er som regel fermentert søl fra Island.

Vis mer

Les mer fra D2 her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Oppskrifter Mat og drikke Vegetarmat Godt og grønt
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Har du fått med deg disse matvideoene?