Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Barolo som gir valuta for pengene

Tekst
Fabio Burlotto i Piemonte. Foto: Sune Eriksen

Fabio Burlotto i Piemonte. Foto: Sune Eriksen

Vinternyhetene: Få Baroloprodusenter lager mer vin for pengene enn det Fabio Burlotto gjør.

I landsbyen Verdunos gamle kirke er skoddene lukket. Inne høres ekkoet av korker som spretter. I Verduno er det en produsent som regjerer, og de eier også kirken, som i dag blir brukt som smakerom.

- Det var min oldefar som kjøpte kirken, kan dagens vinmaker Fabio Burlotto, som har innredet guds hus med et alter dedikert til vin, fortelle.

Vinalteret hos Brulotto i Verduno, Piemonte Foto: Sune Eriksen

Vinalteret hos Brulotto i Verduno, Piemonte Foto: Sune Eriksen

Familien Brulotto har drevet med vinproduksjon fra byen Verduno i Piemonte siden midten av 1800-tallet. De har alltid vært kjent for sine tradisjonelle viner av høy kvalitet, men de senere årene har vinene nådd nye høyder.  

- Jeg gjør det samme som min bestefar gjorde, med opp mot sjeldne 60 dagers maserajonstid. Som femte generasjon vinmaker er jeg opptatt av å holde på tradisjonene, proklamerer Fabio Burlotto.

På Nordpolen. I dag drives familiefirmaet av Marina Burlotto og sønnen Fabio, som med sin ønologi-utdannelse har gjort familiens viner enda mer attraktive. Marina er grandniese av firmaets grunnlegger Giovan Battista Burlotto som tidlig ble berømt etter at hans viner var den leskelige føden under Hertugen av Abruzzis ekspedisjon til Nordpolen i 1899. At noen var villige til å frakte noen flasker med rødvin så langt tok man som tegn på at flaskene var av en enestående kvalitet i datidens Italia. Etterspørselen lot ikke vente på seg, og bedre markedsføring kunne vel knapt familien Burlotto ha ønsket seg.

Fabio viser stolt frem det luftige fermenteringsrommet. Her er lite endret på. Store gjæringskar i tre står der fortsatt som de gjorde for hundre år siden.

- Vi fottråkker alle druene våre her, sier Fabio med et lurt smil om munnen. Det er en risikosport i så høye kar, det er derfor det er så luftig her, legger han til.

Fabio, som liker myke og bløte tanniner, avstilker alle druene, med unntak av dem som kommer fra vinmarken Monvigliero. – De har en fylde og kompleksitet som takler det som stilker kan tilføre av struktur og aroma, forteller han.

I hjertet. Produksjonen er nette 80.000 flasker i året fra familiens 15 hektar med vinmark, hvorav mesteparten befinner seg rundt byen Verduno og noe rundt byene Barolo og Roddi.

Brulotto i Verduno, Piemonte Foto: Sune Eriksen

Brulotto i Verduno, Piemonte Foto: Sune Eriksen

Over halvparten av markene er beplantet med nebbiolo-druer, som går med til produksjonen av Langhe nebbiolo og Barolo. Resten av vinmarkene inneholder dolcetto, freisa, barbera og ikke minst druen pelaverga, i tillegg en liten mengde av hvite sauvignon blanc.

- Det var foreldrene mine som plantet sauvignon blanc på midten av 80-tallet etter en studietur til Loire i Frankrike. De ville gjerne lage en god hvitvin, og til alles forundring fungerer den franske druen ganske godt her i Verduno, kan Fabio fortelle.

Les mer om mat og drikke på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.