Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sandrone har fått lønn for strevet i Piemonte

Tekst
Luciano og Barbara Sandrone utenfor Azienda Luciano Sandrone i Piemonte. Foto: Gunnar Lier

Luciano og Barbara Sandrone utenfor Azienda Luciano Sandrone i Piemonte. Foto: Gunnar Lier

Ved foten av Barolos mest kjente vinmark, Cannubi, ligger Sandrones moderne vineri. Veien dit var lang og hard for Luciano Sandrone.

Selv om han er født i La Morra, valgte Luciano Sandrone å flytte til Barolo for å begynne å arbeide som vinmaker hos de tradisjonsrike vinprodusentene Borgogno og Marchesi di Barolo. Sakte, men sikkert, begynte han å kjøpe vinmarker, og i 1970 anskaffet han sin første plott i selveste Cannubi. Men det skulle ta åtte år før de første vinene ble tappet på flaske, og begynnerlotten var på bare 1500 flasker av årgang 1978.

Tidskrevende. Hele tiden arbeidet Sandrone i leide kjellere med sine egne viner, selv om han fortsatte som kjellermester hos Marchesi di Barolo frem til 1990. Nye vinmarker ble anskaffet, og i 1985 var produksjonen i full gang. Vineriet var derimot ikke på plass før i 1999.

Nå har familien Sandrone 27 hektar, hvorav 60 prosent er eid og resten er leaset. Alt er fordelt på fire forskjellige landsbyer.

- Det er viktig å forstå at det er stor forskjell på vinene mellom byene, sier nå 68 år gamle Luciano.

Det er fortsatt han som er sjefen, men han har god hjelp av sin yngste bror Luca, som er ønolog, og hans datter Barbra som tar seg av det administrative.

Fra modernist til tradisjonalist. Luciano Sandrone er en av de første modernistene i Piemonte, og ble fort verdenskjent for sine kraftige baroloer. Dragningen mot det tradisjonelle har likevel alltid vært til stede. Og utviklingen har beveget seg fra det moderne til det klassiske for hvert år som har gått. Blant annet er det innført franske tonneau på 550 liter i stedet for små barrique, for å redusere eikepåvirkingen av vinene. Sandrone går nå for å være brobyggeren mellom de to stilartene.

To baroloer blir laget, en fra vinmarken Cannubi, i familiens bakhage. Den andre heter Le Vigne og er en blanding mellom markene Perno, Vignane og Conterni. I tillegg lager Sandrone-familien en av markedets beste langhe nebbiolo fra den spektakulære vinmarken Valmaggiore som ble plantet i 1990 og lansert i 1994.

Inne i det klinisk rene vineriet kan det skimtes en dør som er inngravert ”Sibi et pavois” - For meg og ikke så mange andre.

- Det er pensjonen min. Det er mitt vinbibliotek, og ikke bare mine egne flasker, men flasker fra hele verden, sier Lucian, som ser frem til å nyte vinen om ikke så lenge.

Sandrones Barbera d´Alba og Dolcetto d´Alba forsvenner dessverre rett etter at de er blitt lansert. For de mer kostbare baoloene tar det noe lenger tid før det blir utsolgt. På fredag ble det lansert tre nye årganger fra Cannubi i polets bestillingsutvalg. 

Les også: Barolo som gir valuta for pengene

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.