Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kloster Eberbach er tilbake

Tekst
Vinkjelleren på Kloster Eberbach i Rheingau er full av gammel riesling helt tilbake til 1700-tallet. Foto: Sune Eriksen

Vinkjelleren på Kloster Eberbach i Rheingau er full av gammel riesling helt tilbake til 1700-tallet. Foto: Sune Eriksen

Marsnyhetene: 2013 er en av Kloster Eberbachs beste årganger i nyere tid, ønsker du derimot gamle årganger har du sjansen førstkommende lørdag under klosterets vinauksjon.

Høye, eldgamle trær blir passert i sneglefart. Veien er smal og kronglete. Bortgjemt langt inne i en frodig dal i Rheingau i Tyskland ligger et av Europas best bevarte klostre: Kloster Eberbach.

 

Kloster Eberbach i Rheingau Foto: Sune Eriksen

Kloster Eberbach i Rheingau Foto: Sune Eriksen

Gammel vinskatt. Etter å ha blitt anlagt av cisterciensermunker fra Burgund i 1136 har det vært i den tyske stats eie siden Andre verdenskrig. I kjelleren finnes en av verdens største og eldste samlinger av riesling.

Og nå førstkommende lørdag den 14. Mars kan noen av dem bli dine, da Kloster Eberbach holder en av sine legendariske auksjoner. Denne gangen med årganger som 1975, 1959 og 1935 på tapetet blant annet.

– Sagnet skal ha det til at man måtte bygge ekstra høye murer her, slik at ikke misunnelige naboer kunne stjele druene, sier Dieter Greiner, som er sjef ved vineriet.

Dieter Greiner hos Kloster Eberbach Foto: Sune Eriksen

Dieter Greiner hos Kloster Eberbach Foto: Sune Eriksen

Den kalde og fuktige luften når helt ut på gårdsplassen. Bak en vid døråpning skaper noen stearinlys et dunkelt lys. Himlingen blir holdt oppe av korintiske søyler. Det var i denne kjelleren at begrepet kabinett først ble brukt, den gang stavet med «c». Den eldste flasken er fra 1706.

– Flaskene som fikk inskripsjonen «cabinett» var de beste. De ble spådd en stor fremtid og ble lagt i skapet eller «cabinettet» til videre lagring, sier Greiner mens han heller gyldne, fyldige dråper vin i et glass.

Nytt liv. Duften er klar, forførende og generøs, med en karakter av honning, tørkede aprikoser, tobakk og sitrusfrukter – den føles pur ung.

– Dette er min favorittårgang, sier Greiner.

– Hadde det vært opp til meg hadde jeg bare drukket 1959, men det blir veldig dyrt i lengden. Denne flasken med Trockenbeerenauslese – den søteste av dessertvinene – fra vinmarken Steinberg i Rheingau koster 30.000 kroner på auksjon, men så kan den også ligge i minst hundre år til.

Riesling fra 1959 og Kloster Eberbach Foto: Sune Eriksen

Riesling fra 1959 og Kloster Eberbach Foto: Sune Eriksen

Kloster Eberbach har vært igjennom mange eiere igjennom årenes løp, fra klostere til kongelige. Nå er det den tyske stat igjennom selskapet Hessische Staatsweingüter som er eiere og den største eier av vinmark i hele Tyskland. Nye invisteringer er blitt gjort, og for noen år siden stod en flunkene ny vinkjeller og vineri klart til bruk nærmest midt i deres monopolvinmark Steinberg. Siden den gang har kvaliteten skutt i taket, og eiendommen er tilbake til gammel storhet.

 

Les også:Norsk kunstner pryder vinflaske 

 

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.