Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Synøve Dyrkorn har laget etiketten til Breuers Berg Schlossberg 2013

Tyskland

Norsk kunstner pryder vinflaske

For første gang i historien er det en norsk kunstner som står bak vinetiketten på en av Tysklands mest berømte viner.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Tittelen på bildet er 1031, fordi dette året kom det en lov i vinlandsbyen Rüdesheim, at all mark skulle brukes til vinmark, forteller Synøve Dyrkorn. Jeg syns den lange historien og alle de gamle ruinene i Rüdesheim var veldig inspirerende, derfor tittelen.

Kunstneren er den første norske som får pryde den berømte etiketten. Synøve Dyrkorn er født og oppvokst i Oslo og er utdannet billedkunstner ved Nydalen Kunstskole i 2011.

- Inspirasjonen fikk jeg fra vinrankene, jorden, helningen og steinene i den bratte vinmarken, forteller Dyrkorn.

- Vi har forklart vinen til henne og hvordan årgangen var, og dette er hennes uttrykk, sier en opprømt Theresa Breuer som er datter av den avdøde vinprodusenten Bernhard Breuer.

 

Rheingaus beste. Med inspirasjon fra Bordeaux-slottet Ch. Mouton-Rothschild ble den første kunstneretiketten skapt til årgangen 1980.

- Det var min far som startet tradisjonen med kunstneretiketter, han var lei av at hans favorittvin bare ble en i mengden, og ville derfor at den skulle utmerke seg, forteller Breuer, som i dag er familiebedriftens sjef.

- Berg Schlossberg er den bratteste, den sørligste og med den tetteste skiferen av alle våre vinmarker, og vi syns det er den vinmarken som leverer den beste vinen.

Familien Breuer har drevet med vinproduksjon i Rheingau siden 1880 og eier totalt 34 hektar med vinmark. Hvorav 3,2 hektar i Berg Schlossberg som ligger rundt den gamle ruinen Ehrenfels.

- De må lage et eget verk til vinen, da vi lager en ny vin hvert år, som vi ser på som et eget kunstverk, og deres bilde skal reflektere vinen, sier Breuer. 

Utfordrene årgang. 2013 var en tøff årgang med en vanskelig vår.

- Det var veldig vått og kaldt i starten som resulterte i reduserte avlinger. Heldigvis ble det en vakker og varm sommer i juli og august, det reddet årgangen. Avslutningen ble litt vanskeligere igjen. Innhøsting kom med litt regn i oktober, men vi høstet flotte modne druer i slutten av oktober.

- Alt i alt var det et kaldt år med mye syre, det er ikke målt så mye syre i Berg Schlossberg på over ti år, legger hun til.

Norge får en av de største allokasjonene av Berg Schlossberg 2013, og i mai lanseres hele 700 flasker av vinen.

 

Les også: Kloster Eberbach er tilbake 

 

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Rheingau Tyskland
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Har du fått med deg disse matvideoene?