Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Mat og drikke

Fyller ølkassen

Bryggeriet Nøgne Ø i Grimstad solgte 1,5 millioner liter øl og sake for nesten 60 millioner kroner ifjor. Og blir gaselle for åttende år på rad.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Vår drivkraft har aldri vært penger, altså, men snarere smak og godt øl, sier daglig leder Tore Nybø hos Nøgne Ø i Grimstad etter å ha levert rekordomsetning ifjor.

Nøgne Ø Det kompromissløse bryggeri as

Hovedkontor: Grimstad

Etablert: 2002

Daglig leder: Tore Nybø (60)

Styreleder: Lars Andreas Midtgaard (50)

Største eiere: Hansa-Borg Holding (54,4 prosent), Tore Nybø (15,6 prosent), Anne Cecilie Nybø (10,1 prosent), sjefbrygger Kjetil Jikiun og Anne Hestness Trommestad (9,9 prosent hver)

Virksomhet: Produksjon av øl og sake

Aktuell: Ny rekordproduksjon og -omsetning i 2014

Vis mer
– Men samtidig er det jo moro å ha skapt en sunn og solid arbeidsplass for 25 ansatte, legger han til.

Priset til 88 millioner

Om ikke drivkraften har vært penger, er det likevel et faktum at noen av gründerne ifjor solgte over halvparten av aksjene i selskapet til Hansa-Borg for 48 millioner kroner. Det priset selskapet til nær 90 millioner kroner.

– Det har vært et spennende og utfordrende år for oss, med en ny hovedeier som har bidratt til å løfte oss inn i en ny fase i Nøgne Øs liv, sier Nybø.

– Hva legger du i det?

– Vi har vært gjennom brygging-i-garasjefasen. Og konsolideringsfase. Og nå, med ny hovedeier, har vi blant annet styrket salgsleddet betydelig. Tradisjonelt har vi vært veldig gode på innovasjon og nye produkter, men ikke så gode på salg. Og det var særlig salget til dagligvare, med blant annet Rema 1000 som ny kunde, som bidro til omsetningsveksten ifjor, sier Nybø.

– Men overskuddet økte ikke?

– Nei, men det skyldtes i hovedsak store vedlikeholdskostnader og noe høyere distribusjonskostnader enn vi er vant til.

Fyller ølkassen

Tore Nybø valgte å beholde alle sine aksjer da Hansa-Borg kom inn ifjor. Han fikk ikke noe utbytte den gangen – og får ikke det nå heller. For hele overskuddet blir plassert i banken der det ved årsskiftet sto 24,5 millioner kroner.

– Det henger sammen med at vi nå overtar den gamle kraftstasjonen vi har leid i snart ti år og også skal bygge ny produksjonshall på 800 kvadratmeter vegg-i-vegg. Det er en investering på 25 millioner kroner.

– Og det skal gi ytterligere vekst?

– Ja, alt tyder på det. Dagens Næringsliv kåret oss til gaselle for syvende år på rad ifjor, og mye skal gå galt om det ikke blir for åttende gang til høsten igjen. Håndverksøl står kun for rundt tre prosent av de samlede ølvolumet i Norge. Ser du på USA, der de første mikrobryggeriene dukket opp for vel 30 år siden, utgjør nå disse nærmere ti prosent av volumet. Så vi har bare såvidt sett starten. Og vi står i år foran lanseringen av en rekke spennende produkter som en serie med fatlagrede øltyper og sparkling sake. Det tror vi blir en hvitvins-killer, altså. Du må ikke glemme at vi fortsatt er den eneste sakeprodusenten i Europa.

– Uten at den japanske risvinen har tatt av her?

– Det er sant, men dette tar tid. Det var akkurat det samme helt i starten for Nøgne Ø også. Det tok mange år før ølsalget tok av.

– Og hva tror dere omsetningen blir i 2015?

– Nå har ikke vi særlig tradisjon for å lage budsjetter. Vi har konsentrert oss om å lage kompromissløst øl. Så akkurat det er nytt, og jeg skal ikke legge skjul på at vi har fått litt mas fra vår nye hovedeier om akkurat det.

– Ja?

– Ja. Og vi regner vel med å produsere opp imot to millioner liter i år. Og nå en omsetning på 65–70 millioner. Så langt ligger vi bra an, mener Nybø.

Nøgne Ø

Resultat per 4. kvartal

Millioner kroner20142013Endring
Driftsinntekter56,948,517,3%
Driftsresultat12,513-3,8%
Resultat før skatt12,812,8-%

Les hele avisen

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Resultater Øl Finans Mat og drikke
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Har du fått med deg disse matvideoene?