Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Bare en prosent av vinen laget i Rioja er bra

Tekst
Vicente Dalmau Cebrian-Sagarriga eier av vingården Marques de Murrieta i Rioja, Spania Foto: Geir Molden

Vicente Dalmau Cebrian-Sagarriga eier av vingården Marques de Murrieta i Rioja, Spania Foto: Geir Molden

Marsnyhetene: Det er mange gode produsenter, men det er enda flere som er dårlige, sier Vicente Dalmau Cebrian-Sagarriga.

- På en måte så selger vi ikke Rioja, men Murrieta. Mange utnytter imaget de gode produsentene lager, og skaper billige kopier med Rioja på etiketten. Det er veldig synd for regionen, sier Vicente Dalmau Cebrian-Sagarriga.

Han eier den tradisjonsrike Marques de Murrieta og er ikke nådig i kritikken av sin egen vinregion.

Siden middelalderen. Få har lengre vinhistorie i Spania enn familien til Cebrian-Sagarriga. Helt siden 1511 har de drevet Pazo Barrantez i Rias Baixas, og siden 1852 Marques de Murrieta i Rioja.

I dag er eiendommen Ygay med sine 300 hektar den største i Rioja.

- Vi kjøper ingen druer, det er unikt i Rioja. Vi bruker alt vi dyrker selv, og selger heller ingen av druene våre.

Aldersgjennomsnittet på stokkene i vinmarkene er 35 år fordelt på de fire røde druene tempranillo, graciano, mazuelo og garnacha. Alle druene er gjæret for seg, for så å bli blandet og lagret i 21 måneder på amerikanske eikefat. 1, 3 millioner flasker er Murrietas totale produksjon, fordelt på fire forskjellige viner hvorav 85 prosent er Murrieta Reserva.

- Vårt mål er å lage typeriktige, sødmefulle og elegante viner, det er alt, legger han til.

Ung sjef. - Far døde da han bare var 46 år gammel av hjerteinfarkt. Det er 20 år siden. Det var et sjokk for meg som var veldig ung og hadde mange visjoner. Jeg ville lage et nytt prosjekt som var meg, noe moderne.

Det resulterte i vinen Dalmau som i tillegg til de spanske druene har en andel cabernet sauvignon av 56 år gamle stokker.

- Siden vinmarkene er så gammel får vi lov å bruke cabernet, eller hadde det ikke gått.

20.000 flasker Dalmau blir laget i de beste årgangene, første gang i 1994. Lagret i franske nye eikefat.

Hvit revolusjon. Riojas hvite drue viura blir hos Murrieta dyrket 55o meter over havet. Vinmarken er 90 år gammel og lager vinen Cappellania.

- Det var en stor endring her i 2000 og i 2009 når det kommer til produksjon av hvitvin. Vi bruker mindre eik, før lå den fire år i amerikanske eikefat, nå 20 måneder. Vi vil ha mer frukt og mindre rustikke aromaer, forteller Cebrian-Sagarriga som har en kjeller full av gamle hvitviner fra Rioja. Den eldste fra 1859. En sjelden gang kommer det også en hvit Ygay fra eiendommen.

Rosinen i pølsa hos Murrieta er den tradisjonsrike og lagringsvennlige Castillo Ygay som i gode år kan ligge opp mot 70 år.

- Druene til Ygay kommer fra den høyest beliggende vinmarken på eiendommen, med 65 år gamle vinstokker. Den ligger tre år i franske eikefat før den får 3,5 år flasketid.

Ygay blir bare lansert i de beste årgangene.

- Vi lager den hvert år, men noen ganger blir den blendet inn i vår reserva, som i 2006 og 2008. Nå er det 2005 som kommer.

 

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.