Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slik lager du Øl & Brøds sildesmørrebrød

Tekst

På Øl & Brød sylter de selv sild med bryggeriets spontangjærede øl.

Mikkellers utallige brygg møter på Øl & Brød i København danskenes favorittidsfordriv – smørrebrødet.

Tradisjonen tro skal smørrebrødkafeene i Danmark være av sorten med hvite duker og antikt treinventar eller nærme seg veikroestetikk. Øl & Brød i Viktoriagade åpenbarer seg som en visjon i variasjoner på dusgrønn og lys eik.

Fakta:

Kokk: Emil Skovsgaard Bjerg
Sted: Øl & Brød

– Vi fortolker det klassiske danske smørrebrødet, men vi identifiserer oss ikke med det «nynordiske». Kanskje er vi heller mer franske i vår stil, det er tross alt innen den franske skole vi er blitt skolert. Uansett er alt enkelt, skarpt og etter sesongene, sier kjøkkensjef Emil Skovsgaard Bjerg.

Hyllene er fulle av glass i ulike størrelser, med ­påskrifter som «hylleblomst» og «dill», et forsøk på å konservere årstidene. Kokkene peker på en hylle og smiler stolt.

– Vi har kanskje Danmark beste utvalg av snaps. Over 200 ulike sorter, faktisk! Vi har det meste, og det vi ikke har lager vi selv.

Den neongrønne snapsen man får servert smaker som den sanneste representasjon av sommerdill.

– Den har ligget med dill i under et døgn. Er ikke det utrolig? Så pur.

ologbrod.dk
 

Oppskrift på sildesmørrebrød med dill og fennikel

Nok til 4 personer
4 ferske sild
1 dl eddik
1 dl sukker
1 dl Mikkeller Spontan Ale (syrlig øl)
2 pillede løk
½ bunt dill

Sildefiletene saltes og settes på kjøl i et døgn. Skyll deretter silden og skjær av ryggfinnen. Del filetene i to. Kok opp eddik, sukker, øl, løk og dill, avkjøl og hell over silden i en plastboks eller lignende. La silden trekke på kjøl i minst tre dager.

Dillmajones
1 bunt dill
1 liter olje
2 eggeplommer
1 ts hvitvinseddik
salt

Olje og dill blendes i ti minutter, til oljen er blitt grønn og har trukket smaken ut av dillen. Oljen siktes og avkjøles. Pisk opp eggeplommer, salt og eddik, og tilsett dilloljen litt av gangen til majonesen er stiv.

Posjert fennikel
1 fennikel
5 g salt
10 g eddik
10 g olje

Fennikel skjæres tynt på mandolin og vakuumeres sammen med eddik, olje og salt, og posjeres ved 60 grader i cirka en time.

Fennikelcrudité
1 fennikel
isvann
salt
eddik
olje

Fennikel skjæres tynt på mandolin og legges i isvann i en time. Dette gjøres for å få frem en god sprøhet i det tynne fennikelstykket. Fennikelen marineres kort med litt salt, eddik og olje før servering.

Les mer om mat og vin på Smak.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.