Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Nå sitter jeg på farmen min i Colombia og håper på regn

Tekst
Kaffeprodusent Tim Wendelboe er tidligere verdensmester i kaffekunst. I februar etablerte han sin egen kaffeplantasje i Colombia. Her planter han trær på farmen sin. Foto: PRIVAT

Kaffeprodusent Tim Wendelboe er tidligere verdensmester i kaffekunst. I februar etablerte han sin egen kaffeplantasje i Colombia. Her planter han trær på farmen sin. Foto: PRIVAT

Værfenomenet El Nino ødelegger avlinger og presser kaffeprisen opp. Kaffeglade nordmenn risikerer å få dobbel prissmell.

- At jeg blir påvirket av været er helt sikkert. Jeg har aldri lengtet etter regn før jeg plantet mine første kaffetrær.

Det skrev tidligere verdensmester i kaffekunst, Tim Wendelboe, i en epost til DN for et par uker siden.

Den norske baristaen, som driver eget kaffebrenneri på Grünerløkka i Oslo, befant seg da i de Colombianske fjellene - med begrenset internett-tilgang på kaffeplantasjen han etablerte i februar.

I likhet med andre kaffefarmere merker han effektene av det som er spådd å være den sterkeste «El Nino» på 18 år.

- Nå sitter jeg på farmen min i Colombia og håper på regn, da plantene mine er nær ved å dø på grunn av tørke. I verste fall må jeg starte på nytt, forklarte Wendelboe.

Analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB. Foto: Per Thrana

Analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB. Foto: Per Thrana

Dobbel prissmell

Prisen på kaffebønner sank med nær 40 prosent fra 1. oktober i fjor til samme tid i år.

Klimaendringer fører imidlertid til at prisen på en rekke råvarer nå øker, deriblant kaffebønner. Det vil slå ut i lommeboken til kaffeglade nordmenn, tror råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB.

- Får vi en katastrofe i internasjonalt jordbruk, kan vi raskt få en dobling i internasjonale priser - som vil merkes på norske matvarer, sier Schieldrop til DN.

Han er sikker i sin sak: norske kaffeaktører som Friele og Joh. Johannson vil ikke lide under økte råvarepriser.

- De vil bare føre priskostnaden over til norske konsumenter, som får dyrere kaffe til favorittfrokosten sin, sier Schieldrop.

Men som om ikke det var nok, kan den lave oljeprisen også gi dobbel prissmell for nordmenn.

Moderate utsikter for oljesektoren kan bidra til å holde kronen svak - lenge, ifølge flere meglerhus.

- Får vi høyere råvarepriser samtidig som kronen svekkes som følge av lav oljepris, blir det dyr kaffe, sier Schieldrop.

Dette styrer prisen

Administrerende direktør Espen Gjerde i Joh. Johannson Kaffe forklarer at kaffeprisen påvirkes av tre faktorer:

  • Kursutviklingen for amerikanske dollar mot norske kroner
  • Råvareprisen på børsen i New York
  • Prisen som hver enkelt eksportør tar for råkaffen, såkalt «differensial». (Øker i takt med kvaliteten på kaffen).

Fra kontoret sitt på Filipstad i Oslo følger Gjerde kaffeprisen på New York- børsen med argusøyne. Hvis markedet tror noe kommer til å slå inn på avlingene, kan det påvirke prisen, forklarer han.

- I det siste har prisen gått veldig opp og ned. I disse dager regner det i Brasil og det er veldig bra - for da synker prisen på New York-børsen. Men slutter det å regne for tidlig, kan den stige ganske kraftig, sier Gjerde til DN.

- Hvem er det som må betale mer når råkaffen blir dyrere?

- Over tid vil du se refleksjon av råkaffeprisen i kaffeprisen i butikk. Men det er konkurranse her, og butikk-kjedene kan velge ulike strategier, forklarer Gjerde.

Selv justerer han prisen på sine kaffeprodukter dersom prisen på børsen blir vedvarende høy - eller lav.

- Det er ikke slik at dersom prisen på børsen går opp ti cent, så øker vi. Vi ser det over tid, forklarer kaffedirektøren.

Se video: De har smakt på 400.000 kopper kaffe de siste 15 årene

Nedjusterer utbyttet

Herman Friele er tidligere storeier i Kaffehuset Friele, som han solgte til DE Masters Blenders i 2013. I dag er han medeier i én av verdens største kaffefarmer.

Til DN forteller Friele at både han og andre aktører i høst har måttet nedjustere antallet produserte kilo kaffe fra farmen med rundt 12 prosent.

- El Nino har herjet i mange år, og påvirker høstutbyttet i stor grad, forklarer kaffeaktøren.

Han tror de fleste farmerne i store deler av kaffeproduserende land nå får et dårligere utbytte. Og når andelen produsert kaffe synker, øker prisene.

- Nå finnes det heller ikke mange store lagerreserver som avdemper et dårligere utbytte. Går prisene på det globale markedet opp, vil prisene i Norge også gå opp, sier Friele.

Prisetterslep

Hvis prisen på råkaffe går opp med eksempelvis 30 prosent, så går ikke prisen for deg opp 30 prosent - den går opp cirka 15 prosent, forklarer Friele.

I tillegg vil det ta tid før du som forbruker får lavere pris på kaffen i butikken dersom prisen på råkaffe faller.

Produsenter som Joh. Johannson kjøper kaffen inn 3-4 måneder før den ankommer lager. Dermed vil det gå minst tilsvarende tid før prisen endres for butikkene og dernest forbrukerne.

- Hvis prisene nå går opp, må forbrukerne belage seg på å bruke mer. Faller derimot prisen nå, får forbrukerne en billig vare – etter hvert.

Herman Friele solgte i sommer størsteparten av Kaffehuset Friele til DE Masters Blenders. Foto: Hampus Lundgren

Herman Friele solgte i sommer størsteparten av Kaffehuset Friele til DE Masters Blenders. Foto: Hampus Lundgren

Uendret pris

Han mener imidlertid farmere er vant til å leve med variende utbytte på avlingene, og hevder situasjonen ville vært verre om det kom en stor frost eller tørke.

- Ingen andre råvarer varierer så mye over tid i pris som kaffe, som er den største råvaren i verdenseksporten etter olje, sier han.

Friele peker på en annen grunn til at han tror nordmenn slipper å betale mer for kaffen sin - i hvert fall på en stund: butikkenes priskrig.

- Kaffe er en viktig vare i prisingen til butikkene. Få produkter trekker kunder til en butikk så mye som kaffe, så jeg tror dette per i dag vil få veldig liten liten effekt, mener Friele.

Betaler mer

Enkelte kaffeprodusenter velger selv å betale mer enn de «må» for råkaffen, deriblant den norske kaffefarmeren Tim Wendelboe.

Sammen med sine langsiktige produsenter har han fastsatt en minstepris som farmerne får.

- I 2014 betalte vi en gjennomsnittspris på 5,19 amerikanske dollar per 453 gram for råkaffen vi kjøpte. Dette er langt høyere enn råvareprisen som børsmeglere i New York setter for kommersiell kaffe, forklarer Wendelboe.

Han ønsker at farmerne han jobber med skal ha profitt, slik at de kan investere i både livet og farmen - og på den måten øke kaffekvaliteten ytterligere.

- Vi krever at produsentene følger en streng kvalitetsprotokoll når kaffen innhøstes og videreforedles, og dette må vi selvsagt betale mer for, forklarer han.

Selv justerer den tidligere verdensmesteren i kaffekunst utsalgsprisene sine ut i fra driftskostnader, men prisingen påvirkes også av svingninger på New York-børsen.

- Det vi kan se i forhold til El Nino og andre klimatiske og naturlige påvirkninger som bladrust, er at kaffekvaliteten vil gå litt opp og ned. Det er som med vin: både gode og dårlige år, forklarer Wendelboe.


Les også: Ny kjede brygger til kaffekamp

Værfenomen presser råvareprisene opp

Kaffekjempe får tidsfrist 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

De har smakt på 400.000 kopper kaffe de siste 15 årene: