Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Toppløper Ingvill Måkestad Bovims vinneroppskrifter

Tekst

Se mellomdistanseløper Ingvill Måkestad Bovim lage vinnermat med norske idrettskjendiser i webserien #Winningfood

- Man blir ikke verdensmester av å spise riktig, men man kan sløse bort potensialet for å bli det ved å spise feil, sier Ingvill Måkestad Bovim.

Den profesjonelle mellomdistanseløperen er også en matglad klinisk ernæringsfysiolog, som nå har laget  tv-serien #Winningfood som blir et fast innslag på smak.no i tiden fremover.  Serien er basert på Måkestad Bovims kokebok med samme navn, og blir produsert av den nystartede Matkanalen, der alle episodene også vises i sin helhet.

- Øyvind Lindøe tok kontakt med meg i august og ville gjøre en tv-serie. Jeg var litt skadet, og da var det litt tid til å ha fokus på andre spennende ting. Jeg fikk mye ansvar selv, det er et lite produksjonsselskap. Vi har en lett og ledig, nesten youtube-aktig stil. Vi kjører filming selv om vi ler og fniser, sier løperen, som snart er på vei til tre måneders treningsopphold i Sør-Afrika i forkant av neste års OL.

Mat for prestasjoner

I 10 episoder lager Måkestad mat for og sammen med kjente norske idrettsutøvere. Det er et poeng at maten de lager skal være tilpasset deltagernes behov. I første episode lager hun blant annet energibarer med langdistanselangrennsløper Anders Aukland.

 

-
+

Firkornsbar

  • 3 dlFirkorn frokostblanding
  • 1 ssbrunt sukker
  • 2 stkEgg (1 helt og en hvite)
  • 4 ssPeanøttsmør
  • 0.5 dlTørkede blåbær
  • 0.5 dlGresskarkjerner

Sett ovnen på 160 grader.

Bland fullkorn, sukker, tørkede blåbær og gresskarkjerner i en bolle.

Tilsett egg og peanøttsmør.

Rør fort og godt.

Lag barene så store som du ønsker og legg dem på bakepapir på stekeplata. Stekes midt i ovnen i 20-25 minutter. Del opp i ca 10 stykker når de er litt avkjølt.

- Det er stor forskjell på en maratonløper og en skihopper. Vi snakker om at prestasjonsmat kan være nokså forskjellig, sier Måkestad Bovim.

For mens det er lite hokuspokus med riktig ernæring generelt, kan toppidrettsuøvere ha behov for å spisse næringstilførselen litt med tanke på hva slags kroppssammensetning de trenger for å prestere i akkurat sin idrett, og energinivået de trenger i sine konkurranser. En langdistanseløper trenger mer karbohydrater enn en sprinter; en høydehopper må holde vekten uten å miste spretten.

Men alle, både toppidrettsutøvere og hverdagsmennesker med tidsklemme og høyt tempo, trenger et godt kosthold.

- For å prestere, enten på jobb eller for å løpe, trenger alle å gi kroppen næringsrik mat. Noen trenger litt mer energi enn andre, men alle trenger vitaminer og mineraler. Det er ikke veldig vanskelig å få til, men man må lære seg litt om mat, sier hun.

Ivrig kokk

Helt siden hun var liten, har Måkestad Bovim stått ved grytene. Og hun er ikke den eneste toppidrettsutøveren med interesse for mat som ikke bare nærer, men som også smaker godt. Etter akillesskaden som ødela London-OL for henne, bestemte hun seg for å skrive kokebok med oppskrifter for matglede og prestasjon. Hun intervjuet gode idrettskolleger om favorittmaten deres og innlemmet oppskriftene deres i en samling mat som gjør både kroppen og ganen godt - enten det var mais- og hirsevelling fra den kenyanske løperen David Rudisha eller spydkaster Andreas Thorkildsens fredagstaco.

Usain Bolt fikk slik hjemlengsel av å snakke om maten på Jamaica at han måtte avbryte intervjuet.

- Det sier mye om hva jeg føler om mat. Det er mye følelser og tradisjoner, det er mer enn karbohydrat, fett og proteiner, det er alt annet i tillegg, sier Måkestad Bovim.

- Jeg håper jeg kan formidle matglede og at folk kan få en innsikt i hva kroppen trenger for å prestere, sier hun.

 

Sulten på mer treningsmat? Finn flere oppskrifter her

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.