Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Vin fra CVNE i Rioja, Spania

Vinguiden

Stilsikker Rioja-vin

Fra det erketradisjonelle til det moderne – María Larrea Quemada og CVNE behersker det meste.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Sorter vinene i vindatabasen

En lyserød støvsky henger som en flagrende kappe etter en råkjørende traktor på en smal vei mellom vinmarkene i Riojas nordvestlige hjørne. Under de spisse fjelltaggene som utgjør grensen til det fuktige Baskerland i nord, ligger tørre åssider og slake koller med sin forening av krokete treknoller og vaierstøttede ranker stigende opp fra Ebro-elvens duvende svinger. På en stenstøtte er det hugget inn C.V.N.E og et langt romertall som oversettes til 1879.

– Der oppe stopper regnet. Det er det som gjør Rioja Alta til et mikroklimatisk drømmested for dyrking av druer, sier María Larrea Quemada og nikker opp mot den steile Sierra de Cantabria-veggen.

Hun lager noen av Spanias mest ikoniske viner. De klassiske Rioja-vinene fra CVNE (Compañía Vinícola del Norte del España) med sin stilsikre og klassiske Reserva og Gran Reserva, og ikke minst den potente og alltid bunnsolide Imperial-duoen. Hun står også bak vinene fra eiendommene Viña Real og Contino, begge i Rioja Alavesa – tilsammen 500 hektar.

– Alle de tre eiendommene er forskjellige. Viña Real er vårt moderne alibi. Contino er som et fransk Château. Men CVNE er hjertet og står for den tradisjonelle linjen i selskapet, sier Quemada.

 

Flaggskipet

Innenfor murene, forbi mørke og fuktige ganger dekket av tykke lag med mugg og støvete flasker med årganger tilbake til husets opprinnelse, forbi høyreiste tretønner, ligger den store hallen som ble bygget mellom 1890 til 1909. De store jernbjelkene i taket er konstruert av selveste Gustave Eiffel. Her modnes Imperial Reserva og Gran Reserva. Imperial lages kun når årgangen sørger for tilstrekkelig kvalitet fra de eldste plantene i tre ulike marker. Quemada venter så lenge som mulig før hun gjør den ferdige blenden. 

– Jeg føler på ansvaret hver gang jeg er i denne kjelleren og ser på de gamle flaskene. Men vi jobber hele tiden for å maksimere druenes potensial gjennom å se på hvordan vi dyrker, gjærer, blander fra ulike marker, og hvordan vi kan bruke fat med ulik toastingsgrad (brenning), sier Quemada.

– Jeg smakte en 1928 Imperial, som fremdeles var full av liv. Flott syre og faste tanniner. Når folk smaker denne vinen om 30–40 år, må den være minst like god.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

92
Imperial Gran Reserva, CVNE  2007
Produsent:  CVNE, Rioja, Spania
Pris: 399,90  Varenummer: 5121201  Utenfor sortiment,  Uavhengig sortiment,  Importør: Good Beverage AS

Mineralsk mørk frukt på duft med innslag av tre, lær og ristet sopp. Flott konsentrasjon og syrestruktur på smak med en mørk og tett fruktkjerne. Lange delikate tanniner og en lang frisk syre og en fast konsentrert utgang. .   BDK

92
Contino Vina del Olivo  2011
Produsent:  CVNE, Rioja, Spania
Pris: 649,90  Varenummer: 5160301  Utenfor sortiment,  Uavhengig sortiment,  Importør: Good Beverage AS

Delikat og moden duft av lær, lett treverk og lette krydder med innslag av fersk fiken. Flott balanse på smak med en moden og frisk mørk frukt, integrert fatpreg og en lang fast utgang med flott syre og lange integrerte tanniner. Pen mørk frukt i finish.   BDK

91
Imperial Reserva, CVNE  2008
Produsent:  CVNE, Rioja, Spania
Pris: 300,00  Varenummer: 5121101  Utenfor sortiment,  Uavhengig sortiment,  Importør: Good Beverage AS

Moden mørk frukt og trøfler med et delikat innslag av treverk og søte krydder. Konsentrert kjølig mørk frukt på smak med pene kryddertoner og en fyldig moden tanninstruktur.   BDK

86
Cune Reserva  2010
Produsent:  CVNE, Rioja, Spania
Pris: 169,90  Varenummer: 5705801  Utenfor sortiment,  Importør: Good Beverage AS

Dufter av lær, tre og tobakk med hint av modne plommer. Saftig og lett moden frukt. Lange tørre tanniner.   MB

85
Cune Crianza  2012
Produsent:  CVNE, Rioja, Spania
Pris: 139,90  Varenummer: 5705701  Utenfor sortiment,  Butikkategori 3,  Importør: Good Beverage AS

Lær og røde plommer på duft med innslag av lette krydder. Saftig og ren rød kjernefrukt på smak med en lang kjølig og sammensatt utgang med delikate tanniner og en fersk syre.   BDK

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Vin Spania Rioja Vinguiden
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Har du fått med deg disse matvideoene?