Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Denne vinen har fått 98 poeng, men polet vil ikke selge den

Tekst
Tokaji Essencia fra årgangen 2003 og produsenten Royal Tokaji har bare to prosent alkohol. Det er for lite for Polet. Foto: Jimmy Linus.

Tokaji Essencia fra årgangen 2003 og produsenten Royal Tokaji har bare to prosent alkohol. Det er for lite for Polet. Foto: Jimmy Linus.

Tokaji Essencia er en av verdens mest legendariske dessertviner, men du får ikke kjøpt den.

- Dette syns vi er veldig rart, vi har jo gitt Vinmonopolet skriftlig bevis på at dette er en vin, sin lave alkohol til tross, sier Master of Wine Christopher Donaldson, som er tilknyttet produsenten Royal Tokaji.

- Bare fem årganger av Tokaji Essencia har Royal Tokaji laget de siste 25 årene, Vi klarer bare å lage rundt 2000 halvflasker hver gang, legger Donaldson til . Han er tydelig oppgitt over det norske byråkratiet.

Edle dråper. Tokaji Essencia er den mest ekstreme utgaven av dessertvinen, og et av vinverdenens store under. Så tyktflytende at den er best servert i en krystallskje, så intens søt og syrlig på samme tid at en teskje er nok.

Vinen er laget på den juicen som fritt renner fra kurvene med aszú-druer, som har hengt lenge på vinstokkene, skrumpet inn og fått soppen botrytis som fører til edelråte.

Denne juicen er så full av sukker at gjæren har store problemer med å fordøye det for å produsere alkohol. En ferdig Esszencia overstiger sjelden tre-fire prosent alkohol, som igjen har tatt årevis å oppnå. Det totale sukkerinnholdet i den ferdige vinen kan i ekstreme tilfeller komme opp i over 800 gram. Ikke rart disse vinene har skapt seg en unik plass i historien.

- Det følger av alkoholloven at vinmonopolet har enerett på salg av alkohol over 4,7 prosent, samt at vi har anledning til å selge alkoholfritt drikke. Det fremgår også av loven at vinmonopolet ikke kan inneha bevilgning på salg under 4,7 prosent. Royal Tokaji Essencia har en alkoholstyrke på ca to prosent hvis jeg ikke husker feil. Ergo kan vi dessverre ikke selge denne grunnet regelverket, skriver Geir Mosether Direktør innkjøp & vareforsyning i Vinmonopolet i en mail til DN.

- Spesialbestilling går dessverre under samme regelverk i henhold til loven. Men det er med andre ord en sak som kan selges via noen som innehar salgsbevilgning for opp til 4,7 prosent, legger Mosether til.

Verdens første. Tokaji befinner seg helt nordøst i Ungarn og står for de aller beste vinene landet produserer.

Produksjonen er tradisjonsbundet og knyttet opp mot druer med edelråte som man allerede på 1600-tallet hadde oppdaget og satt i produksjon. Vinene ble straks populære ved kongelige hoff rundt omkring i Europa, og ble sett på som noe av det mest eksklusive man kunne ha i glasset. Dette førte til at området allerede i 1641 ble det første i verden som nedtegnet en vinlov, for å unngå kopiering.

Området har tre hoveddruer som består av furmint, hárslevelü og en liten andel gul muscat. Alle tre brukes i produksjonen av vanlig tørre hvitviner i tillegg til de mer berømte søte.

Gamle flasker med Essencia i en vinkjeller i Tokaji. Foto:

Gamle flasker med Essencia i en vinkjeller i Tokaji. Foto:

 

Til en ekte Tokaji blir de edelråtne druene som omtales som aszé, plukket for hånd hver for seg. Aszú-druene er ekstremt søte og syrlige og er berømte for en ekstrem balanse mellom de to komponentene.

Druene blir plukket i puttonyos som opprinnelig er kurver som tar 25 kilo druer. Deretter blir druene most og tilsatt en vanlig tørr hvitvin eller druemost som får trekke sammen i opptil 24 timer. Alt dette blir blandet i fat som man kaller gönc og som har en størrelse på 136 liter.

Søthetsgraden på den ferdige vinen blir angitt på etiketten ved å fortelle hvor mange puttonyos vinen er blitt tilsatt, et antall som kan strekke seg fra tre til seks.

Rett etter kommunismens fall i 1990 så The Royal Tokaji Wine Company dagens lys. Området hadde lidd under mangel på nyinvesteringer og faglig kompetanse de siste 40 år, så det var mye å ta tak i for den engelske vinskribenten Hugh Johnson og hans venner som etablerte den etter hvert så kjente Tokaji-produsenten.

I dagligvarebutikken. På spørsmål til den norske importøren om de nå ønsker å selge vinen til dagligvarebutikker, skriver Steinar Karlsen, administrerende direktør hos Engelstad i en mail til DN at det er en vurdering de kommer til å gjøre.

- Dette produktet var opprinnelig i sortimentet til Vinmonopolet, men ble delistet. Da vi forsøkte å melde opp produktet på nytt, så fikk vi beskjed om at denne vinen ikke kunne meldes opp på grunn av for lavt alkoholinnhold. Dette er i samsvar med reglene Vinmonopolet må forholde seg til, så det er en helt riktig beslutning ut i fra reglementet, legger Karlsen til.

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.