Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Håper på fortsatt oljeprisoppgang

Tekst
Charles Tjessem (til venstre) og Thorstein Soma er ikke skremt av oljeprisfallet, og satser ti millioner på en ny restaurant i Sandnes. Begge foto: Tomas Larsen

Charles Tjessem (til venstre) og Thorstein Soma er ikke skremt av oljeprisfallet, og satser ti millioner på en ny restaurant i Sandnes. Begge foto: Tomas Larsen

Kokkemester og restauranteier Charles Tjessem lar seg ikke skremme av oljekrise og høy arbeidsledighet. Nå skal han ha 20 nye ansatte til sin nye storsatsing i Sandnes.

Den siste halvannen måneden har oljeprisen steget med 45 prosent, og prisen på Nordsjøolje rundet 40 dollar fatet mandag for første gang siden 10. desember ifjor.

Det er godt nytt for Bocuse d´Or vinner Charles Tjessem og Thorstein Soma. Sammen med partnerne Monica Tjessem og Kari Westbø satser de nå ti millioner kroner på det som skal bli en ny stor restaurant.

– Vi følger jo med på oljeprisen. I det siste har den gått oppover. Det er godt nytt, sier Tjessem.

Inne i lokalet i havneområdet i Sandnes er håndverkerne i full sving. Ledninger tyter ut av veggene, og på et bord ligger tegningen over det som blir en av de største satsingene noensinne i utelivsbransjen i Sandnes. Om noen måneder er de fire restauranteierne klare til å ta imot rundt 200 gjester i lokalene som skal inneholde bar, lounge og restaurant.

Charles Tjessem og Thorstein Soma starter ny restaurant i Sandnes og satser ti millioner. – Terskelen for å gå inn her, skal ikke være høy, sier Soma.

Charles Tjessem og Thorstein Soma starter ny restaurant i Sandnes og satser ti millioner. – Terskelen for å gå inn her, skal ikke være høy, sier Soma.

– Dette blir et sted der folk skal kunne ta småretter men også full pakke om de ønsker det. Terskelen for å gå inn her, skal ikke være høy, sier Soma.

De to medgir at satsingen er tøff i en region der arbeidsledigheten ikke har vært høyere på flere tiår, og der de dårlige nyhetene står i kø.

– Men jeg tror vi skraper bunnen nå, sier Tjessem.

Psykologi

Det tror også oljeanalytiker Thorbjørn Kjus i DNB Markets.

– Endret markedspsykologi, er forklaringen han gir på den kraftige oppgangen den siste tiden.

Igår ettermiddag ble oljeprisen notert til priser rundt 40 dollar fatet, opp nesten 13 dollar siden bunnen 20. januar på 27,1 dollar fatet.

– Vi så ingen forverring av fundamentale forhold, det vil si etterspørsel og tilbud, men likevel falt oljeprisen. Da blir logikken akkurat lik motsatt vei, sier Kjus.

Og fortsetter:

– Nå ser plutselig markedet etter positive nyheter istedenfor å lete etter negative nyheter, sier Kjus og legger noe av skylden på journalister og det internasjonale energibyrået IEA på den negative utviklingen. Nå er ting snudd på hodet, ifølge Kjus.

– I sist uke fikk vi en stor lagerbygging i USA som jeg tippet ville sende markedet ned. Men det varte i 15 minutter. Isteden la markedet heller vekt på at produksjonen falt. Det er et skifte i psykologien, sier Kjus.

Kjus mener psykologien endret seg da Russland og Saudi-Arabia startet med diskusjoner om produksjonsfrys, diskusjoner som viser at Saudi-Arabia ikke var fornøyd med en oljepris som sank under 30 dollar fatet.

I løpet av de neste 12 månedene tror Kjus og DNB på en fortsatt økning i oljeprisen.

– Vi tror på 65 dollar fatet, sier Kjus og peker på fortsatt vekst i etterspørselen samtidig som tilbudet stabiliseres.

– Frykten for mange har vært fall i etterspørselen på grunn av lavere økonomisk vekst i Kina og Asia. Det har en ikke sett tegn på. De siste tre månedene viser en årsvekst på 1,1 millioner fat i etterspørselen. Det er mer enn nok, sier Kjus.

Søker etter nye ansatte

Tilbake i Sandnes håper Tjessem og Soma at Kjus får rett i sine spådommer. Nå skal de ha tak i opp mot 20 nye ansatte i den nye restauranten. Det er gode nyheter for ordfører Stanley Wirak og byen som på siste måling fra Nav hadde en arbeidsledighet på 5,9 prosent.

– Vi er hardt rammet av oljekrisen. Vi har nesten den høyeste arbeidsledigheten i landet nå, sier Wirak.

Først rammet krisen de ansatte i oljenæringen. Nå rammer krisen servicebedrifter og butikker i byen innerst i Gandsfjorden. Byen som de siste årene har vært den raskest voksende byen i landet, hadde i siste kvartal netto fraflytting.

– Det vi trenger nå er motkonjunkturpolitikk. Men vi får ingenting. Null drahjelp, konstaterer Arbeiderpartiordføreren. – Hvis folk blir redde for fremtiden, når de slutter å kjøpe sofa, da stopper det opp, sier Wirak, som likevel registrerer at det er signaler på at bunnen er nær.

Skraper bunnen

På bryggen i havnen har Tjessem og Soma fått de samme signalene.

– Folk går fortsatt ut i denne byen. Husk at det er 94 prosent som fortsatt har jobb. Det vi ser på vår eksisterende restaurant er at det er like mye folk, men folk bruker litt mindre når de går ut, sier Tjessem.

Og legger til.

– Fordelen med å starte på bunnen er at det bare kan gå en vei, sier Tjessem.

 

LES OGSÅ OM:

Egil Stenshagen: Kjøpte nabohuset for 76,5 millioner

Tips fra toppmeglere: 11 unge toppmeglere om veien til suksess

En av Europas råeste oppstartsfabrikker: – De kan bygge opp bedrifter med 300–400 på rekordtid. Men over natten kan de si opp alle

 

SE PÅ DNTV: Trodde du panserdamer tilhørte 70-tallet...?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.