Deilig brutal bistro

Tekst
Foto

Brun hygge. Pjoltergeists interiør minner behagelig lite om nordisk minimalisme. Gjestene kan gjerne spise ved bardisken.

Lam i pannekake på loppistallerkener. Hval, vin og kål. Pjoltergeist er «brutal bistro» på sitt beste.

Det er en merkelig lukt som møter en i døren på Pjoltergeist. Noe småråttent, fermentert, eller er det kanskje litt gammel fyll? Begge deler hører på et vis hjemme her, i det brune hullet i veggen i Rosteds gate. Tunge persienner og stabler med vinkartonger dekker vinduene ut mot gaten.

Fakta: Pjoltergeist

Rostedsgate 15b, Oslo
Telefon: 40 23 77 88
pjoltergeist.no

Meny ★★★★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★★
Service ★★★★★
Pris ★★★★★★
Totalt 25

Brutal, førsteklasses bistro

– Det minner meg om Finland. Eller en kjellerstue fra oppveksten, sa Pepper, som hadde fått en pjolter­ i hånden. Salt ble servert siste slanten i en flaske­ champagne. Den var ganske død. Men knapt noe annet skulle mangle piff denne kvelden.

Brutalt

Forhåndsbestiller man bord må man gå for «zuper pakki» til 750 kroner, en ikke helt åpenbar kombinasjon av norsk, islandsk, japansk og koreansk kjøkken. «Walk-ins» kan velge blant mange små­retter, som kan inntas ved den langstrakte bardisken eller bordene.

Tre sprø smakebiter var første del av pakken: Puffet baconsvor med rømme og kaviar, byggrynschips med revet reinsdyrhjerte og gourmetkokkfavoritten: sprøstekt kyllingskinn, her toppet med kyllinglever. Tydelige smaker, raust og rufsete anrettet, og veldig godt.

I et intervju med Financial Times nylig nevner­ Lena Ilkjær, redaktør for restaurantguiden White­ Guide, Pjoltergeist som et eksempel på «brutal bistro»: De mest interessante toppkokkene med første­klasses trening og kvalifikasjoner snobber ned og starter rimeligere, «no nonsense»-steder.

14

Servitørene på Pjoltergeist er ikke stive nikkedukker som lirer av seg menyen utenat, men de sitter­ heller ikke klamt og kameratslig på huk ved bordet. De er behagelig tilstede, kan alt om du føler for å spørre, og gir førsteklasses vinanbefalinger. Pjoltergeist har ingen fast vinpakke, men skreddersyr «pakker»­ med gode viner, gjerne rieslinger eller viner fra franske Jura. Som «Kopin!», laget på chardonnay-druen, en fyldig og mineralsk vin med god syre.

Skjær

Kald kålsuppe, fermentert i fire måneder, hadde markant smak av koriander og chili, men var ikke noe høydepunkt. Lettgrillet vågehval var mørt og marinert i szechuanpepper, men litt i salteste laget. Dermed var hvileskjæret tilbakelagt, og høydepunktene sto for tur:

Først takoyaki: friterte, fylte hveteboller, med sprø vårløk, bonitoflak (fermentert og tørket tunfisk) og barbecuesaus var en overraskende, morsom kombinasjon. Sjøkreps kom i to versjoner: Grillet sjøkrepshale hadde vidunderlig sødme, plassert i en sjø av irrgrønn gressløkmajones og søl, islandsk rødtang, som ga tydelig umami-smak. Grillede, hele sjøkreps ble servert med «steamed buns», myke, dampede hveteboller som Salt ikke klarte å slutte å dyppe i den syrlige smørkraften med estragon og sitron.

Da Pjoltergeist åpnet fikk Mummi-serviset mye oppmerksomhet. Nå er det også mye gammel porselen her.

– Dette så jeg på et loppemarked forleden, sa Salt.

– Ja, det er der vi finner det, smilte servitøren.

Mykt, glatt og posjert egg sauset inn biter av sesongens hvite asparges, toppet med sprø bokhvete og svart avruga-kaviar. En kopp kylling- og soppbuljong kom med norsk shitakesopp og smakte rent, kraftig og godt. Og så, den store finalen: En stabel varme pannekaker til å lage en avansert, himmelsk tortilla, med det møreste,­ deiligste rosa lammekjøtt, frisk tzatziki, hummus og syrlig gremulata. Et sammensurium av smaker og sauser­ som var fullstendig overveldende og vellykket.

Desserten bleknet i forhold til resten av festen. Men en «happy ending» med iskrem og sitronkrem ble det. Melk til den gode kaffen fra Supreme Roastworks fantes ikke, til gjengjeld var det flust av hjemmelagde likører.

For 2550 kroner fikk de et minneverdig, overraskende­ og utrolig godt måltid. Pjoltergeist er blant det beste, morsomste og mest moderne restauranter i Oslo nå.

Anbefalte videoer