Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Roten til det gode

Tekst
Foto
Søtt og syrlig. Sverre Sætre synes toppingen på gulrotkaker ofte blir litt tung og fet. Han bruker pasjonsfruktjuice og aprikosmarmelade for å tilføre syre. Se oppskrift på kaken nederst i saken.

Søtt og syrlig. Sverre Sætre synes toppingen på gulrotkaker ofte blir litt tung og fet. Han bruker pasjonsfruktjuice og aprikosmarmelade for å tilføre syre. Se oppskrift på kaken nederst i saken.

Sverre Sætres gulrotkake er så god at folk gifter seg til den.

– Jeg hadde ikke så mye kakeliv før gulrotkaken.

Fakta: Sverre Sætre

Kokk og konditor

I denne serien lager han klassiske kaker – med en vri.

Født 1972 i Stjørdal.

Driver Sverre Sætres konditori i Oslo.

Var med på laget som vant kokke-OL i 2008.

Sverre Sætre husker studenttiden og den legendariske kafeen Ni Muser i Trondheim. Siden har han viet livet sitt til å bake – og foreslår ofte gulrot­kaken når andre skal gifte seg.

Mange har et litt negativt forhold til gulrotkaken, og det er ikke så rart

SVERRE SÆTRE — kokk og konditor

Da blir de gjerne litt skeptiske.

– De pleier å få smake på tre kaker, der en gjerne er en appelsinbavarois på gulrotkakebunn. Men det er ikke slik de har sett for seg bryllupskaken sin, sier Sætre.

– Mange har et litt negativt forhold til gulrotkaken, og det er ikke så rart. Den har jo kommet i en del kjipe utgaver, og er blitt en del av repertoaret til industribakeriene. I dag får du den på enhver bensinstasjon. Men en god gulrotkake er fantastisk god!

Gulrot har vært brukt i kaker, primært for å tilføre sødme, siden middelalderen da søtsaker både var dyrt og vanskelig å få tak i. Den første kjente oppskriften på gulrotkake dukker opp i en sveitsisk bok i 1892 – og kaken skal fortsatt være en av landets mest populære. Den fikk et oppsving i Storbritannia under Annen verdenskrig, og den ble en hit på amerikanske kafeer på 60-tallet.

Fakta: Om kaken

Myk kake med krem­topping, der gulrot er

blandet inn i røren.

SVERRE SÆTRES VRI

Et tykkere lag med luftig ostekrem tilsatt pasjonsfrukt i stedet for sitron.

Sverre Sætre bruker olje i sin kake, det gjør den ekstra saftig, og steker den lenge – den skal beholde mykheten inni, men være litt sprø i kantene. Topping vil han ha mye av, den kan gjerne være like høy som kakebunnen.

Men den må lages på riktig måte:

– Toppingen blir ofte laget på kremost, smør og melis – og den synes jeg blir litt tung og fet, sier Sætre.

Han blander kremost med pasjonsfruktjuice og vender inn litt pisket krem – den blir både lett og fyldig. På toppen stryker han ut aprikosmarmelade, og pynter kaken med marengs og syltet gulrot.

– Jeg har valgt aprikos fordi den er mer nedtonet enn for eksempel appelsin. Men bruk den marmeladen du har hjemme, så lenge den tilfører litt syre. Og – kjøpt marmelade funker utmerket. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Bunn

  • 250 ggulrøtter
  • 1 store egg
  • 1 eggeplomme
  • 300 gsukker
  • 1.75 dlsoyaolje
  • 180 gmel
  • 1 ssbakepulver
  • 0.5 tskanel

Ostekrem og marmelade

  • 3 gelatinplater
  • 0.5 dlpasjonsfruktjuice fra 2–4 pasjonsfrukter
  • 250 gkremost naturell
  • 150 gsukker
  • 0.5 dlappelsinjuice
  • 3 dlkremfløte
  • aprikosmarmelade

Syltet gulrot

  • 1 gulrot
  • 1 dlvann
  • 100 gsukker
  • 1 kanelstang
  • 1 stjerneanis

Marengs

  • 1 eggehvite
  • 50 gsukker

Slik gjør du

Bunn

Sett stekeovnen på 180º C. Riv gulrøttene fint. Bland sammen egg, eggeplomme, sukker og olje og ha i gulrøttene. Sikt mel, kanel og bakepulver og bland det inn. Ha i springform med 26 cm i diameter og 4,5 cm i høyde. Stek i ca. 30 minutter. Ta ut kaken og avkjøl i ringen. Kaken skal være helt kald før ostekremen legges på.

Ostekrem og marmelade

Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i ca. 5 minutter. Del pasjonsfruktene i to og skrap ut innholdet. Bruk en skje og press fruktkjøttet gjennom en sil slik at steinene ligger igjen. Det er bare saften som skal brukes. Kjør krem­ost, sukker og pasjonsfruktjuice til en glatt masse i kjøkkenmaskin.

Varm appelsinjuicen til kokepunktet og ta den av platen. Kryst vannet ut av den oppbløtte gelatinen og la den smelte i den varme appelsinjuicen. Tilsett appelsinjuicen i ostemassen og rør godt inn.  ▶ Pisk fløten til krem og vend kremen inn i ostemassen med en slikkepott. Fyll ostekrem til toppen av ringen og stryk av slik at kaken blir helt jevn. Sett kaken i kjøleskap til den stivner.

Stryk et tynt lag aprikosmarmelade på toppen av kaken. Pynt med syltet gulrot og marengs.

Syltet gulrot

Skrell gulroten. Bruk skrelleren og lag lange strimer av gulroten.

Kok opp sukker, vann og krydder. Ha i gulrot og la dem småkoke noen minutter til de blir møre.

Avkjøl i laken.

Marengs

Pisk eggehviten stiv med halvparten av sukkeret. Tilsett resten av sukkeret når marengsen er stiv og pisk det inn. Ha i en sprøytepose.

Sverres Sætres tips & triks

1. Bruk det fineste rivjernet til å rive gulrøttene. Det tilfører saftighet og sødme, og du slipper de større bitene i kaken.

2. Pass på at ringen er tett, ellers renner røren ut. Hvis du bruker en springform, legg et bakepapir i bunnen av formen.

3. Bruk en slikkepott og press marmeladen gjennom en fin sikt, slik at den blir helt glatt.