Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Når jeg ikke gidder bruke tid, må jeg bruke penger

Foto

Taco Republica-grunderen blar opp for en flyndre når han ikke orker mer matlaging.

- Du vet hva de sier? "Good, cheap, fast - pick any two," sier kokk og matskribent Henrik J. Henriksen, som bragte autentisk meksikansk mat til Oslo med Taco Republica.

- Du får det ikke godt og billig uten å bruke tid. Når jeg ikke gidder bruke tid, må jeg bruke penger. Det enkleste jeg vet er å bare slenge en hel flyndre inn i ovnen.

Da er det bare et spørsmål om hvor luksuriøst du vil ha det. Piggvar og sjøtunge til flere hundre kroner kiloen er absolutt en mulighet, men den mer hverdagslige rødspetten fungerer også glimrende. Den er dyrere enn fiskefingre, men billig luksus med Henrik Henriksens metode:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vask og rens den hele fisken, legg den i en smurt ovnspanne sammen med en klunk hvitvin, litt sjalottløk, hvitløk og urter, dekk godt til med aluminiumsfolie og stek den i ovnen i et kvarter. Når fisken er ferdig er det bare å helle av kraften og lage en lekker smørsaus mens du holder fisken skånsomt varm. Fra kald ovn og rå fisk til ferdig middag tar det kanskje 45 minutter, men det faktiske arbeidet er unnagjort på drøye ti. Og det er ikke dårlig for et måltid med restaurantkvalitet.

Fisk, løk, urther, hvitvin og smør. Slik får du enkel mat til å smake av restaurant.

Fisk, løk, urther, hvitvin og smør. Slik får du enkel mat til å smake av restaurant.

-
+

Dampet flyndre med beurre blanc

  • 2 stkFlyndrer à 7-800 g hver eller en stor. Både rødspette, tunge, pigg/slettvar, smørflyndre eller kveite fungerer fint.
  • 2 stkSjalottløk, hakket
  • 1 stkHvitløksfedd, delt i to
  • 1.5 dlHvitvin
  • 1 stkPersillekvast
  • 2 stkStore klatter smør

Beurre Blanc

  • 1 stkFiskekraften fra pannen
  • 100 gSmør eller mer i terninger, pluss evt. en skvett fløte.
  • 0.5 stkSitron, evt. til tilsmaking

Slik gjør du:

Sett ovnen på 175 C.

Smør en langpanne med smør og sleng et par klatter her og der. Vask/skrap av fisken og legg den i pannen.

Ha i løk, hvitløk, persillekvast, pepper og hvitvin. Her trengs ikke salt, men man kan ha det på etterpå.

Legg aluminiumsfolie over og pass på at det er helt tett. Sett den lavt inn i ovnen og damp i ca. 15 minutter eller til fiskekjøttet løsner lett fra ryggbenet; stikk en gaffel inn midt på ryggen og løft opp kjøttet for å sjekke.

Ta fisken ut av ovnen, hell av kraften i en liten kjele og hold fisken varm under folien med et håndkle over.

 Kok inn krafta (eventuelt sammen med litt  fløte), skru ned varmen og visp inn smøret litt etter litt.

Smak til med salt og evt. sitron. Har du litt mer urter som persille eller estragon, så har du i det.

Legg fiskene på et fat, på hver sin tallerken eller server dem i pannen.

Løft av skinnet på den ene siden. Hell over litt av sausen ved servering og server resten ved siden av. Det trengs ikke mye ved siden av dette annet enn litt brød.

Les alle kokkenes enkle middagstips her:

Mer lyst på fett og karbohydrater? Lag mesterkokkens pasta carbonara

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.