Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Suverent fra Piemonte

Tekst
Generasjonsskifte. Sammen med sin yngre søster Rossana får Gaia Gaja nå stadig større innflytelse over familieeiendommen i Barbaresco. Foto: Mirco Taliercio

Generasjonsskifte. Sammen med sin yngre søster Rossana får Gaia Gaja nå stadig større innflytelse over familieeiendommen i Barbaresco. Foto: Mirco Taliercio

Med 2013-årgangen viser Piemonte-produsenten Gaja en ny side av nebbiolo-druen.

Tidligere har mange av de beste årgangene i Piemonte også vært de varmeste. Nå har klima­endringene skapt en ny situasjon langs åsryggene under Alpene nordvest i Italia. De beste vinene kommer fra kalde år.

– Dagens varme årganger er mer ekstreme. Det er som en biff som er svidd på utsiden og blodig inni. Druene svis på utsiden, men modningen stopper opp.

– Da er det også vanskelig å få modne tanniner. Det fører til kokte aromaer, undermodne druer og høy alkohol, forteller­ Gaia Gaja, datteren til Angelo Gaja – mannen som satte Barbarescos viner på verdenskartet.

– Kjølige og våte årganger er fremdeles også utfordrende da det oftere forekommer sykdommer i vinmarkene. Men når det regner og planten får vann, fortsetter den å jobbe, så det er faktisk lettere å oppnå full modning i kjølige årganger, sier hun.

Tar klima på alvor

Gaja-familien fikk en klima­oppvåkning på slutten av 90-tallet da den innså at jorden er i ferd med å bli tørrere. De skiftet fra gjødsel som matet jorden, til kugjødsel som gir den mer liv. Markene ble tilført biologisk mangfold, og vekster ble plantet for å tiltrekke seg bier, insekter og fugler.

– 2013 var første året vi kunne se at plantene fullt ut aksepterte endringene vi har innført i vinmarkene.­ Når man jobber med planter som er 70–75 år gamle, bruker de også tid på å tilpasse seg, sier Gaja.

Et langsomt år

– 2013-årgangen er som et nytt kapittel for nebbiolo. Vinene har den elegante og transparente frukten vi så på 80-tallet, men med helt andre tanniner. På 80-tallet var tanninene skarpe, her er de nærmest søte – på et vis vi aldri har sett tidligere. Det er null gram sukker, men vinene gir likevel en følelse av sødme. Det er tanninenes skyld.

– Vi hadde kjølige temperaturer gjennom hele året og plantene var i balanse. Innhøstingen kom sent, det var en langsom fermentering, malolaktisk gjæring kom sent, vinene åpner seg sakte. Kjølige årganger som 2013 og 2014 viser også tydeligere frem vinmarkenes forskjeller, forteller Gaja.

Fra 2013 går også Gajas enkeltmarksviner fra å være underklassifisert som Langhe Nebbiolo tilbake til Barbaresco. Gajas Barbaresco-viner fra 2013 er tilgjengelige som spesialbestilling gjennom importøren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.