Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– På fem minutter har du en supergod skive

Tekst
Foto
Fyller magen. Mettende pålegg – som avocado, egg og poteter – er viktig når smørbrødlunsjen blir gjort vegetarisk.

Fyller magen. Mettende pålegg – som avocado, egg og poteter – er viktig når smørbrødlunsjen blir gjort vegetarisk.

Mettende pålegg fra Green Kitchen Stories.

– Jeg synes fortsatt det er vanskelig å venne seg til å spise varm lunsj, sier Luise Vindahl (31) og ler.

Det spiller ingen rolle at hun nå bor i Sverige – det er fortsatt den danske smørbrødlunsjen hun holder høyest.

Fakta: Hverdagsvegetar

I D2s matserie lager Luise Vindahl og David Frenkel fra Green Kitchen Stories vegetarmat for travle hverdager.
Foto: Jimmy Linus

– Vi pleier å servere den i helgene, eller når vi får besøk – og alltid på mormors måte: en smørbrødbuffet der alle får lage sin egen variant.

I kjøleskapet på kjøkkenet i Stockholm står en rekke forskjellige glass og bokser, fra nøttesmør til paprikapålegg. De to vegetarbloggerne lager mat, fotograferer og skriver hjemmefra, og lunsjen består gjerne av en salat – eller et kjapt smørbrød med det som finnes tilgjengelig.

– Vi liker å bruke et surdeigsbrød bakt på rug, sier David Frenkiel (35).

– I Stockholm får du kjøpt bra brød overalt nå, så det gidder vi ikke å bake.

Mens de danske smørbrødene gjerne har kjøtt eller fisk på toppen, byr Green Kitchen Stories på klassiske vegetariske pålegg, som den kremede eggsalaten: kokt egg, majones og litt yoghurt for en friskere og lettere smak – og så noen tomater og litt gressløk på toppen.

– Det er viktig med litt mettende pålegg, som poteter, egg eller avocado, sier Frenkiel.

Da følgerne deres etterspurte et veggisalternativ til leverpostei, fant de opp paprikapålegget. Hasselnøtt­pålegget er så lett å lage at det ikke er noen vits i å kjøpe det ferdig.

Fakta: Green Kitchen Stories

Vegetarblogg startet av danske Luise Vindahl og svenske David Frenkel.

greenkitchenstories.com

Har utgitt «The Green Kitchen» (2013) og «Green Kitchen Travels» (2014). Aktuelle med en smoothiebok og en ny familiekokebok.

Kåret til beste matblogg av magasinet Saveur i 2013.

Appene ble kåret til App Stores beste i 2012 og 2013.

– Kjør nøttene i en kjøkkenmaskin i 15 til 20 minutter – så har du nøttesmør, sier Frenkiel, som anbefaler å riste nøttene først, for ekstra god, nesten karamellisert, smak.

Den moderne smørbrødbuffeten byr selvfølgelig også på en avocadosandwich.

– Det er blitt en helt sinnssyk trend på Instagram det seneste året, sier Frenkiel.

– I København får du snart kjøpt den overalt, med litt chiliflak eller sesamfrø på toppen.

Selv sverger de til krydderblandingen za’atar, og noen tynt skivede reddiker for litt tekstur.

– Den er så utrolig enkel å gjøre, sier Frenkiel.

– På fem minutter har du en supergod skive, både kremet og syrlig. Jeg har ­laget denne i flere år og har fortsatt ikke gått lei.

-
+

Eggesalat

  • surdeigsbrød
  • 4 egg
  • 2 ssmajones
  • 2 ssyoghurt (eller mer majones)
  • 1 tsmalt curry
  • 1 klype salt

Kok eggene i åtte ­minutter. Avkjøl, skrell og hakk grovt.

Bland sammen majones, yoghurt, curry og salt. ­Juster smakene. Ha oppi ­eggene og bland godt.

Server på surdeigsbrød med cherrytomater, gressløk og alfalfaspirer.

-
+

Paprikapålegg

  • 3 store paprikaer
  • 75 gsolsikkefrø
  • 1 klype malt cayennepepper
  • 1 klype salt
  • 2 sssitronsaft
  • 2 stilker rosmarin

Forvarm ovnen til 200 ­grader. Del paprikaene i to, ta ut frøene og plasser på bakepapir på en stekeplate. Bak i 40 minutter, de skal bli litt brent. Avkjøl.

Ha solsikkefrø, cayennepepper og salt i en stekepanne og rist et par minutter på medium varme.

Fjern skinnet fra paprikaene, hakk grovt og ha dem oppi en blender. Tilsett solsikkefrø, sitronsaft og rosmarin, og kjør på full hastighet.

Ha over i et glass. Kan oppbevares i kjøle­skapet i én uke.

-
+

Avocadoog za’atar

  • 1 moden avocado
  • surdeigsbrød
  • za’atar krydderblanding

Skjær avocadoen i to, ta ut steinen og legg en halv avocado på hver brødskive. Legg på tynne reddik­skiver. Strø over krydderblandingen, chiliflak eller sesamfrø.

-
+

Hasselnøttsmør og jordbær

  • 270 ghasselnøtter (eller andre nøtter)
  • 1 klype salt
  • jordbær
  • honning
  • bipollen, valgfritt
  • basilikum

Forvarm stekeovnen til 150 grader. Rist nøttene på et bakepapir på en stekeplate i ti til tolv minutter. Gni av så mye skall som mulig (gjelder bare hasselnøtter, ikke mandler eller andre nøtter).

Legg nøttene i en kjøkkenmaskin og kjør på høy hastighet i 15 til 20 ­minutter, til smøret er fint og ­kremet. Du kan selv­følgelig også bruke kjøpt hasselnøttsmør eller annet nøttesmør.

▶ Bre pålegget på en surdeigsskive og legg på jordbær. Ha på litt flytende honning, bipollen hvis du ønsker det, og fersk basilikum.

-
+

Potetsalat

  • surdeigsbrød
  • poteter
  • salt
  • machésalat (eller valgfri salat)

Syltet løk

  • 1.2 dlriseddik eller hvitvinseddik
  • 1 tshonning
  • 0.5 tssalt
  • 0.5 tsfennikelfrø eller spisskummen
  • 1 rødløk

Skrell og kok potetene i vann med litt salt til de er myke, cirka ti til 15 minutter. ­Avkjøl.

Skjær løken i strimler og hell kokende vann over. Legg strimlene i et glass. Bland sammen eddik, ­honning, salt, fennikelfrø og ha alt oppi glasset. La stå i 30 minutter.

Skjær potetene i biter og legg på en skive surdeigsbrød sammen med salat, majones, syltet rødløk, gressløk og dill.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.