Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Denne er superenkel

Tekst
Varmt og sprøtt. En varm eplekrønsj med hasselnøtter, solsikkefrø og gresskarkjerner passer fint til chiapudding eller yoghurt. Foto: David Frenkiel

Varmt og sprøtt. En varm eplekrønsj med hasselnøtter, solsikkefrø og gresskarkjerner passer fint til chiapudding eller yoghurt. Foto: David Frenkiel

Green Kitchen Stories gjør dessertene sunnere.

– Jeg har bakt siden jeg var åtte og alltid vært glad i desserter, men da jeg traff Luise og vi skulle begynne å lage litt sunnere desserter, ble det vanskelig, sier David Frenkiel.

Det er han som står for det søte i ­familien. Han har prøvd hundrevis av oppskrifter for å få til sunnere varianter.

– Det kan være vanskelig å gjøre en tradisjonell kake eller dessert sunn. Det må jo smake like godt.

Hans beste råd er å utnytte den naturlige sødmen i råvarer som epler, bananer, svisker og honning. Dadler er noe de alltid har hjemme og bruker i alt fra cheese­cakebunner til enkle hverdagsdesserter som sjokolademousse.

– Denne er superenkel, sier Frenkiel, og forklarer:

– Ha banan, avocado, nøttesmør, kakao og dadler i en mikser og kjør til en kremete mousse.

Fakta: Hverdagsvegetar

I D2s matserie lager Luise Vindahl og David Frenkel fra Green Kitchen Stories vegetarmat for travle hverdager.
Foto: Jimmy Linus

Vegetarbloggerne prøver å få inn grønnsakene overalt, og moussen har mye bra fett fra avocadoen.

Luise Vindahl forteller at moussen er en av dessertene de har laget mest, med forskjellige krydder og toppinger.

– Men den er veldig mektig, man orker ikke så mye, sier hun.

Den siste tiden, mens hun har gått gravid med sitt tredje barn, har hun hatt dilla på chiapudding både til frokost og mellommåltid – og gjerne til dessert, da med litt varme epler og nøttekrønsj. ­Chiafrø inneholder mye protein og Omega 3, og får en geléaktig konsistens i væske. Fordi det nesten ikke smaker noe, kan det brukes på en rekke måter, i smoothies eller puddinger, med forskjellig krydder, lønnesirup eller bær.

Paret liker å servere en kjapp dessert etter middagen til hverdags. På fest serverer de gjerne krydderkaken med pastinakk.

– Den er saftig og har masse smak, uten å bli for søt, sier Frenkiel.

Fakta: Green Kitchen Stories

Vegetarblogg startet av danske Luise Vindahl og svenske David Frenkel.

greenkitchenstories.com

Har utgitt «The Green Kitchen» (2013) og «Green Kitchen Travels» (2014). Aktuelle med en smoothiebok og en ny familiekokebok.

Kåret til beste matblogg av magasinet Saveur i 2013.

Appene ble kåret til App Stores beste i 2012 og 2013.

Havremelet lager han selv gjennom å mikse havregryn til et fint pulver. Det tilfører en litt nøttete smak. Til toppingen bruker han gjerne tyrkisk yoghurt som får stå og renne av i et kaffefilter, slik at den blir litt tykkere. Appelsin, sitron ­eller lime frisker opp. Av og til bytter han også ut pastinakk mot gulrøtter – og ­lager en sunnere variant på gulrotkake.

– Men vi mener absolutt ikke å si at alle desserter med sukker er djevelen. Det handler vel om å finne en balanse. Litt sunnere litt oftere. Så kan man unne seg et marsipankakestykke av og til.

– Det skjer?

Frenkiel ler.

– Vi spiser selvfølgelig boller hvis vi er på besøk hos noen som har bakt. Og italiensk is er alltid godt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Foto: David Frenkiel

Foto: David Frenkiel

-
+

Krydderkake

  • 120 grismel
  • 90 ghavremel
  • 2 sspotetmel eller arrowrotpulver
  • 1 tsbakepulver
  • 1 tsmalt kanel
  • 0.5 tsvaniljepulver
  • 0.5 tsmalt ingefær
  • 1 klype malt nellik
  • 1 klype salt
  • 225 g(ca 3) pastinakker eller gulrøtter
  • skallet av 1 appelsin
  • 4 egg
  • 1.6 dlhonning eller lønnesirup
  • 1.6 dlkaldpresset solsikkeolje eller olivenolje

Topping

  • 200 grømme, tyrkisk yoghurt eller kremost
  • 1 sslønnesirup eller honning
  • 1 appelsin, saft og skall
  • 125 ghasselnøtter, ristede og hakkede

Forvarm ovnen til 175°c. Kle en rund form (20–22 cm) med bakepapir. Rør sammen mel, arrowrot­pulver, bakepulver og krydder. Skrell og rasp ­pastinakkene (du trenger ikke å skrelle hvis de er økologiske). Rasp appelsinen. Pisk eggene i en stor bolle, tilsett olje og lønnesirup. Tilsett pastinakkene, appelsinskall og mel og bland alt godt. Hell røren i formen. Stek 45 minutter på midterste rist. Avkjøl før du tar kaken ut av formen.

Rør sammen rømme, yoghurt eller kremost med lønnesirup og appelsinsaft. Spre toppingen utover kaken når den er avkjølt. Dekorer med ristede hassel­nøtter og appelsinskall. Hvis du lager kaken på forhånd kan den opp­bevares i kjøleskapet. Ha på toppingen rett før servering.

Foto: David Frenkiel

Foto: David Frenkiel

-
+

Sjokolademousse

  • 4 modne bananer
  • 2 modne avocadoer
  • 2 ferske dadler uten stein
  • 4 ssnøttesmør, for eksempel mandel- eller peanøttsmør
  • 5 sskakao
  • 1 stor klype salt
  • bær

Legg alle ingredienser i en mikser og miks til en kremete mousse. Tilsett mer kakao eller dadler hvis det trengs. Moussen skal smake sjokolade og nøtter. Server i små glass eller kopper, dekorer med bær og en klype havsalt.

Tips: Krydre moussen med for eksempel chili. Eller tilsett litt bær – bringebær, blåbær eller rips frisker opp.

Foto: David Frenkiel

Foto: David Frenkiel

-
+

Chiapudding

  • 2.5 dlmelk, for eksempel havre-, mandel- eller kokosmelk
  • 3 sschiafrø
  • skallet av en halv sitron

Eplekrønsj

  • 1.5 sssmør, ghee eller kokosolje
  • 1.5 sshonning eller lønnesirup
  • 2 epler
  • 0.5 dlsolsikkefrø
  • 0.5 dlgresskarkjerner
  • 0.5 dlhasselnøtter
  • 1 tsmalt kanel
  • 0.5 tsmalt ingefær
  • 1 stor klype salt

Til servering

  • tyrkisk yoghurt eller veganyoghurt
  • nøttesmør (valgfritt)
  • bipollen (valgfritt)

Rør sammen ingrediensene til puddingen, sett til side 15–30 minutter, rør rundt av og til. Tilsett honning eller lønnesirup hvis du ønsker mer sødme.

Skjær eplene i små biter, varm smør og honning i en stekepanne og tilsett eplebiter, solsikkefrø, gresskar­kjerner, hasselnøtter og krydder. Stek 7–8 minutter, rør rundt av og til. Eplene skal bli gyldne, frøene og nøttene skal være sprø.

Legg litt chiapudding i et glass. Tilsett nøttesmør og et par skjeer yoghurt. Dekorer med epleskiver og nøttekrønsj.