Moden argentiner

Tekst
Foto

Et godt år. Nå er det mulig å sikre seg rødviner fra det argentinske vinhuset Weinerts glimrende første årgang, 1977. Foto: Sune Eriksen

Få, om noen lager bedre rødvin for pengene enn argentinske Weinert. Nå er vinhusets glimrende debutårgang 1977 her.

Duften av tobakk, sedertre og moden, tørket frukt ispedd salt lakris og tre. Det er svært sjelden at man kan bestille seg en flaske perfekt moden flaske rødvin som snart bikker 40. Nå gir Weinerts viner deg muligheten til å oppleve hvordan tålmodighet smaker.

Cavas de Weinert ble etablert av brasilianske Bernardo Weinert, da han på 1970-tallet kjøpte en ruin av en eiendom som han pusset opp for millioner. 1977 ble familiens første årgang. Til tross for firmaets korte historie, lager det rødviner på 1800-tallsmaner.

– Min far hadde Bordeaux som forbilde da han startet. Han ønsket å vise at man i Argentina kunne lage vin på samme nivå, har André Weinert forklart DN og Smak ved en tidligere anledning.

Visjonstro

I Weinerts kjellere er det få moderne franske eikefat, men derimot mest gamle, store franske eikefat på 2000–6000 liter. Vinene får ulik lagringstid på fat, alt etter kvaliteten på vinen. Malbec Estrella 1997 fikk for eksempel mer enn 15 år på fat før den ble tappet på flaske. Cavas de Weinert 1994 fikk fire år. Dette gir viner som spiller mer på kompleksitet og raffinement enn frukt. Selv om det i Argentina er blitt tillatt å tilsette vinen smak ved hjelp av eikechips, er det ikke aktuelt for Weinert å benytte denne lettvinte utveien.

Vinhusets filosofi er den samme i dag som i 1977. Men selv innenfor den gamle skolen finnes det rom for forbedringer.

– Jeg har forandret gjærtype og gjæringstemperatur for å lage friskere viner, sier den sveitsiske vinmakeren Hubert Weber.

Søk deg frem i vinbasen: Dette er alle høstens vinnyheter

Da han startet å lage vin for Weinert for over 20 år siden, så eiendommens malbec gjerne fire til fem år på fat før de ble tappet på flaske. Nå har han kuttet ned til tre år.

– På den tiden var malbec en mindre aktet drue, som stort sett ble brukt i kjedelige blandinger. Nå skal alle ha malbec, særlig i Argentina, sier Weber og legger til at det er en utfordring å holde alkoholprosenten nede når man dyrker malbec i Mendoza, noe Weinert hele tiden etterstreber.

94
Navn: Weinert Malbec 1977
Produsent: Bod. y Cavas de Weinert, Luján de Cuyo, Argentina
Pris: 994,90  Varenummer: 3970101  Utenfor sortiment,  Uavhengig sortiment,  Importør: Momentum Wines AS

Dufter av tobakk, lær, moden frukt og salt lakris. Bløt og moden sødmefull frukt på smak med balanserte og avslipte tanniner. Lang og sammensatt moden utgang med en krydret utgang. Forbausende ung for en vin som snart bikker førr.   MB

93
Navn: Weinert Cabernet Sauvignon 1977
Produsent: Bod. y Cavas de Weinert, Mendoza, Argentina
Pris: 995,20  Varenummer: 3969901  Utenfor sortiment,  Uavhengig sortiment,  Importør: Momentum Wines AS

Dufter sammensatt av tobakk, sigar, stall og tørket frukt. Fyldig og lett sødmefull rik frukt som viser et varmt klima på smak, med en bakenforliggende syrestruktur og integrerte fløyelsmyke tanniner. Perfekt moden nå.   MB

92
Navn: Weinert Carrascal 1978
Produsent: Bod. y Cavas de Weinert, Mendoza, Argentina
Pris: 995,00  Varenummer: 3970001  Utenfor sortiment,  Uavhengig sortiment,  Importør: Momentum Wines AS

Sammensatt duft av tobakk og seder og moden frukt. Avslipte tanniner og nydelig moden frukt med lange tanniner og en fortsatt ung saftig frukt. Magisk og imponerende vin.   MB

92
Navn: Weinert Merlot Estrella 1999
Produsent: Bod. y Cavas de Weinert, Mendoza, Argentina
Pris: 700,00  Varenummer: 5887601  Utenfor sortiment,  Uavhengig sortiment,  Importør: Momentum Wines AS

Erketypisk merlotduft med preg av plommer, moreller iblandet blyantspiss og seder. Bløt og moden på smak kombinert med balanserte tanniner og nydelig syrestruktur. Lang avslutning.   MB

92
Navn: Weinert Malbec Estrella 1994
Produsent: Bod. y Cavas de Weinert, Mendoza, Argentina
Pris: 879,90  Varenummer: 3970201  Bestillingsutvalget,  Importør: Momentum Wines AS

Dufter av eukalyptus, rosiner, lær og kamfer med hint av lakris. Strukturert på smak med heftig konsentrasjon. Tøffe tanniner og søtladen rik frukt. Lang lang finish. Heftig. Ligget 15 år på fat, og det bærer den preng av dessverre. Trenger fortsatt mer tid for å få den balansen den trenger.   MB