Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Her er de beste nyhetene i Vinmonopolets hyller – og de du bør styre unna

Tekst
Søt vinter. Dessertvinene står for noen av de mest positive nyhetene i Vinmonopolets hyller. Foto: Aleksander Nordahl

Søt vinter. Dessertvinene står for noen av de mest positive nyhetene i Vinmonopolets hyller. Foto: Aleksander Nordahl

I dag kommer hele 86 nyheter inn i Vinmonopolets butikkhyller. Her får du den fulle oversikten.

RØDE KLASSIKERE

Vinmonopolet har blant annet valgt seg klassiske rødvinsområder som tema for årets siste nyhetspåfyll i butikkhyllene.

Fra den spanske vinregionen Rioja satser Polet på endrueviner og kommer med hele syv nye eksemplarer. Av disse fremstår Viña Olabarri Bikandi Organic Rioja 2012 laget av 100 prosent tempranillo som den sterkeste vinen. Som et rimelig og godt alternativ finner du også den unge og fruktige Biurko Gorri Monte Ocijo Graciano 2014 laget av druen graciano til pene 137 kroner.

Andre gode rødvinsnyheter inkluderer en strålende amerikaner ved Silvia Cellars Old Vine Zinfandel Reserve 2013, og en vin fra verdens eldste vinland, Georgia. Saperavi 2014 fra vinhuset Vinoterra, er en fersk og fruktdreven utgave av røde qvevri-viner (amfora) fra et vinland vi skulle ønske var bedre representert i det norske markedet.

HER KAN DU LESE MER OM FORTRYLLENDE GEORGIA, VINENS VUGGE.

Vinmonopolet har også frisket opp den høyere prisklassen i sitt faste sortiment med Ca Rome Barbaresco Rio Sordo 2011 og Genot Boulanger Volnay Vieilles Vignes 2013 – som begge fremstår som gode eksemplarer fra sine respektive appellasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MUSSERENDE

Blant de 11 musserende vinene som kommer i dag er det Deutz med sin klassiske non vintage champagne som imponerer mest. Mens det fra fra fokusområdet Sør-Afrika - og deres cap classique- viner, er det bare den velkjente produsenten Simonsig som er verdt å trekke frem.

DESSERVIN OG PORTVIN

Hele 12 nye hetviner og dessertviner er å finne i Polets hyller i dag. Dette er fokusområdet som Vinmonopolet har for sine novembernyheter - som også er det mest vellykkede. Castello di Cacchianos vin santo fra Chianti trekker det kvalitetsmessige lengste strået med sin sammensatte vin fra 2003. Ch. Guiraud bidrar med et etterlengtet tilskudd i den slunkne sauterneshyllen med sin 2010-årgang. Merkelig nok velger Polet å lansere hele tre middelmådige dessertviner fra den portugisiske halvøyen Setubal. Hadde det ikke vært bedre med én av høyere kvalitet?
Skryt skal de derimot ha for å komme med flere gode portviner i små og praktiske flasker. Blandt dem er Warres 20 år gamle tawny og Grahams 10 år gamle tawny de beste valgene.

BRENNEVIN

Syv nye brennevin er å finne i Polets hyller i dag. Blant dem er det helt klart Caol Ilas maltwhisky fra Islay i Skottland som leverer det beste produktet. Det er harmonisk og mineralsk med et klassisk saltpreg. I tillegg imponerer akevitten Gilde Non Plus Ultra atter en gang. Det gjør også Bache Gabrielsens nye XO cognac.

ØL

Bare seks nye øl har funnet veien til Polets hyller i november. Blant dem en ny gueuze fra Belgia som imponerer med sin friske syre og kjøttfulle frukt. Haandbryggeriets IPA er det også verdt å bli nærmere kjendt med.

ALKOHOLFRITT

Blant Vinmonopolets ti alkoholfrie produkter som blir lansert i dag er det Ringis eplemost laget av james grieve epler som er den beste og friskeste drikken. Resten blir veldig søtt, og noen av dem er nærmest udrikkelige. Blossas to alkoholfrie gløggalternativ er derimot verdt å trekke frem, da det fyller et tomrom i Polets hyller.

Her finner du oversikten over alle Vinmonopolets nye hyllevarer i november:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.