Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Selger Halvorsens Conditori

Tekst

Det ærverdige konditoriet i Prinsens gate selges. Nå kan du få kondotoriets oppskrift på østerriksk julekake: vaniljekipferl.

Fakta: Halvorsens Conditori

Halvorsens Conditori ligger i Schiøllgården, Prinsens gate 26, rett ved siden av Stortinget. Grunnleggeren var Hans Halvorsen.

Han startet opp i 1881 og drev konditoriet fram til 1890-årene, da Olaf Johannessen kjøpte det. Han solgte det så videre til Hugo Tobiasson i 1912. Hans sønn John Tobiasson ble kompanjong i 1953. Tobiasson solgte videre til Georg Franz Duller i 1986.

Stortinget overtok bygningen i 1977 og konditoriet fikk, som eneste leietager, forlenget leiekontrakten. Nå er rehabiliteringen av lokalene i full gang og man regner med å åpne dørene på ny i 2018. Lokalene skal settes tilbake i en slik stand de hadde i 1881. Totalt er lokalene i overkant av 400 kvm. samt en uteservering på om lag 25 kvm.

- Faren min var en ildsjel. Han laget bryllupskaken til kronprinsparet, og jobbet 6-7 dager i uken. Jeg husker at han sto opp grytidlig om morgenen og kom ikke hjem før sent om kvelden. Man må være en ildsjel for å drive konditoriet videre, tror jeg. Og den kapasiteten har ikke jeg, sier Tomine Duller.

Wienerkafé

Da konditormester Georg Franz Duller døde i februar i år, var det også slutten på en 30 år lang æra for Halvorsens Conditori. Det ærverdige konditoriet åpnet i 1881, og da østerrikske Duller overtok i 1986 etter å ha jobbet der i åtte år, gjorde han stedet om til en ekte wienerkafé. Nå ønsker døtrene hans å selge konditoriet og medfølgende leiekontrakt.

Bygården i Prinsens gate 26 er under totalrenovering, og derfor har konditoriet vært stengt i to år. Etter planen skal det åpnes igjen i 2018. Før det skal det nye konditoriet settes tilbake til original stand.
- Pappa brant veldig for å bevare konditoriet i bybildet. Han syntes det var stor stas å kunne eie et av Norges eldste konditorier. Begge foreldrene mine har jobbet der, og jeg har bare gode minner derfra. Vi har et sterkt ønske om å se stedet fortsette å leve i Oslo, men det er vanskelig å kunne styre interessenter. Men ifølge leiekontrakten med Stortinget er lokalet satt av til konditori- og bakerivirksomhet, sier Duller.

Sunne desserter: – Denne er superenkel
Norgesfavoritten Pavlova: Kakenes pizza

Hele livet har Tomine Duller vandret mellom sjokoladekaker, nybakte wienerbrød og lekre smørbrød. Men Tomine Dullers favoritt fra konditoriet var noe som ikke sto på menyen.
- En av kokkene på koldtkjøkkenet pleide å lage karbonadesmørbrød til meg, uten løk, bare med smør. Det var det beste jeg kunne få, enkelt og greit.
Av kakene faren laget er hun spesielt glad i Sarah Bernard, men også de rike sjokoladekakene og marsipankakene. Hjemme bakte de alltid vaniljekipfler, en østerriksk julekake. Det gjør Tomine Duller fortsatt.
- Det er veldig vemodig, dette. Jeg er veldig glad i å bake, men jeg tror heller jeg vil ha baking som hobby enn å gjøre det på heltid. Jeg har sett hvor mye det har krevd av mine foreldre å drive et sånt sted.

-
+

Vaniljekipferl

  • 100 gmalte mandler
  • 200 ghvetemel
  • 150 gromtemperert smør
  • 50 gmelis
  • 2 stkeggeplommer
  • 2 tsvaniljesukker

Vaniljekipferl er små østerriske julekaker som er formet som halvmåner - derav Kipferl.

Slik gjør du:

Bland mandler, hvetemel, melis og vaniljesukker.

Bland deretter inn smøret for hånd. Tilsett så litt og litt av eggeplommene til deigen er glatt og fin.

Avkjøl så massen i kjøleskap i ca. 1 time.

Rull deigen i lange pølser med en diameter på ca. 1,5 cm og del i små stykker på omtrent 3-4 cm. Trill hvert emne til små halvmåner som er tynnere i hver ende. Legges på bakepapir og stekes i ovnen på 160 grader i 10-15 min til kakene er lett gyllene i fargen.

Etter steking, mens kakene er varme, siktes en blanding av vaniljesukker og melis over kakene.

Kakene er svært skjøre etter steking, så la dem avkjøles før de flyttes over til kakeboksen, eller kakefatet.

Les også:  


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.