Bydel i blomst. Chez Colin har skaffet seg skikkelig fotfeste i en tidligere kulinarisk ørken. Foto: Tommy Andresen

Brasserimat som treffer hjertet

Tekst

Chez Colin byr på norske fristelser i fransk forkledning. Voulez-vous lofotskrei med foie gras?

Det lille trehuset ved foten av Damstredet er så unnselig at noen har malt det lyseblått. Snø virvlet i luften. Innenfor spredte velduften seg fra et fat gratinerte snegler som passerte, og Salt ble bråsulten.

– Jeg vet jammen ikke hva jeg skal velge. Alt ser så forbasket godt ut.

Fakta: Chez Colin

Fredensborgveien 44, Oslo

Telefon: 23 20 23 23

www.chezcolin.no

Meny ★★★★★★

Mat ★★★★★

Miljø ★★★

Service ★★★★

Pris ★★★★★

Totalt 23

Strålende brasserimat

Glasert fransk skogdue eller sjøtunge på fransk vis? Chez Colins meny er en oppvisning i franske smaker og teknikker med strålende norske råvarer, som piggvar «lyonnaise», og erkefranske retter side om side.

Salt sukket av vellyst da en lubben, pannestekt foie gras landet på bordet med krydderbrød, kirsebær og mandler.

– Perfekt, dette er noe av det beste som finnes, sa Salt.

Pepper fikk sitt posjerte egg på klassisk Burgund-vis: i en tung rødvinssaus med bacon og sprø krutonger og to skiver svart vintertrøffel høvlet over – for 75 kroner ekstra.

Det var to perfekte forretter som varmet i vinterkulden.

Fantastisk nivå i nabohuset også: Helstrøkne retter, perfekte viner

Knæsj. Chez Colin er som et landsens fransk brasseri i byen. Foto: Tommy Andresen

Balanse

Det summet godt i lokalet, som sliter litt med tung akustikk. Men fulle stoler i hele huset tyder på at Chez Colin har skaffet seg et skikkelig fotfeste i en del av byen som tidligere var en kulinarisk ørken, men som nå huser tre strålende restauranter innenfor 100 meter.

Glasert, fransk skogdue var et lite kunstverk, med et lår, en saftig rosa brystfilet og en terrine, servert rustikt på grov jordskokkpuré med bakt løk og pistasjnøtter. En strålende rett som skriker etter eksklusiv Rhône-vin, for dem som digger slikt.

Mange vil gå for entrecôten, som ifølge ryktene kommer med en fantastisk bearnaisesaus og byen sprøeste pommes frites. Salt og Pepper ble imidlertid fristet av fiskerettene.

Pepper fortapte seg helt i sin lofotskrei, en real smaksbombe med røkt potetkrem, konsentrert soyanøttesmør og en liten, stekt foie gras på toppen.

– Det er årets beste rett så langt, så fyldige smaker at gåseleveren virker som en oppfrisker, sa Pepper.

På toppen var drysset sprøstekt løk, et tegn på at kjøkkenet også er bevisst på teksturenes rolle i en krevende rett. Bravo! En like strålende hvit burgunder fra superprodusenten Leflaive til bare såvidt over to ganger polpris bidro også til å balansere bildet.

Salts skatevinge var en raus, rustikk rett. Fisken var korrekt stekt, med en blåskjellsaus balansert med uanstendige mengder smør, syrlig sting fra sitron og friske urter. Klassisk brasserimat som treffer hjertet.

Vinglede

Og det oppsummerer i grunnen Chez Colin godt. Det er en raus og smaksrik opplevelse. Salt elsker tartelette aux pommes, den franske epleterten med løvtynne, karamelliserte epleskiver, her med pisket crème fraîche. Selvfølgelig servert med en Pommeau de Normandie, en dessertvin av ufermentert eplejuice blandet med calvados. Peppers crème brûlée var perfekt knasende sprø og silkemyk på samme tid, med et glass klassisk sauternes. Chez Colins gode vinliste er et perfekt påslag på den kulinariske glede, med et utvalg av dessertvin på glass som kan få voksne folk til å gråte av glede.

To ganger tre retter med en flaske vin, aperitiff og dessertvin endte på knapt 2800 kroner. Det er det vel verdt. Chez Colin er rett og slett et strålende sted for en avslappet middag, som et landsens fransk brasseri.

Anbefalte videoer

Kommentarer

Nattestengt 2300-0700: Debatten i DN er stengt mellom klokken 2300 og 0700. Vi ønsker deg velkommen tilbake.