Kriseløsninger

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Fem brød og to fisk var nok for Jesus – vi andre må ty til kyllingklubber når vi skal mette folkemengder.  Foto: Sigurd Fandango

Når de andre i tapasgruppen bebuder brød og oliven til koldtbordet, er det på tide å tenke kvantitet fremfor kvalitet.

Sitt gjerne på din høye hest og si at du bare kjøper hel, økologisk kylling, at noe annet er dyreplageri og miljøkriminalitet og en hån mot den gode smak. Av og til må du bare bite det i deg, og det er når du skal mette en skoleklasse på lavt budsjett og lite tid.

Billig og enkelt

Kyllingklubber eller overlår er en billig og enkel løsning når det er mange munner å mette og det viktigste er å stille sulten. Er det helt krise, finnes ferdigmarinerte og stekte klubber som bare trenger å varmes, og hvis publikumet er mer vant med McDonalds enn Maaemo, er alle glade. Men å legge kyllingbitene i en god marinade og steke dem i ovnen selv krever marginalt mer med tid og bare litt planlegging og gir strengt tatt en bedre matopplevelse.

Kvantitet teller

Jesus mettet angivelig fem tusen med fem brød og to fisker; de mer praktisk anlagte kommer lenger med et par kilo fra frysedisken som sitt bidrag på festbordet. Doble eller triple gjerne oppskriften under og legg bitene på to brett i ovnen hvis du virkelig er bekymret for mengden.

Nesten alle kombinasjoner av hvitløk, soyasaus, noe søtt og noe sterkt, er en vinner i kombinasjon med kylling. Raust med ingefær og et snev av miso gir denne marinaden særpreg, og selv om det er litt plundrete å raspe ingefær i store mengder, lar denne seg mikse på 15 minutters arbeid kvelden før.

Legg kyllingstykkene så i tette plastposer sammen med marinaden i en skål i kjøleskapet, og stek dem så nære servering som mulig.

(Vær nøye med hygienen. Rå kylling tåler maksimalt to timer i romtemperatur, men stekt kan den klare opptil fire timer. Går det lenger mellom steking og spising enn dette, kjøl det stekte kjøttet ned først.)

Server med et dryss av fersk koriander og gjerne svarte sesamfrø.

-
+

Kyllingklubber marinert i ingefær og miso

  • 1.80kgKyllingklubber (tin først hvis de er frosne)
  • 50dlMørk soyasaus
  • 50mlTørr sherry eller sake
  • 50gBrunt sukker
  • 2tsMiso (brun eller hvit)
  • 50gSkrelt og revet ingefær
  • 4stkFedd hvitløk
  • 1stkBunt koriander
  • 2ssSvart sesam

Skrell og riv hvitløk og ingefær på et rivjern. Bland det sammen med sukker, soyasaus, sake og miso. Hell i en eller to solide plastposer og legg kyllingklubbene i posen før du knyter igjen. Vend kyllingbitene i posen så marinaden blir jevnt fordelt. La ligge i kjøleskapet i minst 4 timer, gjerne over natten.

Varm ovnen til 200 grader og stek kyllingene i langpanne i ca 30 minutter. Server varme eller ved romtemperatur med et dryss av koriander og svarte sesamfrø.

Anbefalte videoer