– Hvis matsvinn var et land, ville det vært det tredje største utslippsland for klimagasser

Tekst
Stockholm/Oslo

Fra Norge. Miljøvernminister Vidar Helgesen talte på Eat-forum i Stockholm i dag. Foto: Johan Lygrell/EAT

Hva verden kan lære av Hong, Miljøverndepartementets kantinesjef, ifølge miljøvernminister Vidar Helgesen på Eat-konferansen.

– Matsvinn er galt. Det har å gjøre med klima, matsikkerhet, miljø. Det er moralsk uforsvarlig, fordi så mange i verden mangler mat.

– Hvis matsvinn var et land, ville det vært det tredje største utslippsland for drivhusgasser, sa miljøvernminister Vidar Helgesen på Eat-konferansen i Stockholm i dag.

– Vi sløser 100.000 brød om dagen. Det tilsvarer 73 kvadratkilometer land.

På scenen fortalte Helgesen om at nordmenns holdninger til matsvinn og matproduksjon er i endring. Han viste frem bilder fra tv-dokumentaren om høns som blir brukt som bindemiddel i betong, og fortalte om gulrøtter og løk som kastes fordi de har feil form.

– Den slags informasjon gjør at vi blir mer bevisste. Matsvinn falt 12 prosent fra 2010 til 2016, sier Helgesen.

Tiltak

Helgesen lister opp konkrete tiltak på hvordan matsvinn kan bekjempes.

– Hvordan ser dette ut i praksis? Vi må få mindre pakninger og bedre pakninger. Butikkene kjører kampanjer med «Kjøp én, betal for én», sa Helgesen til humring fra salen.

– Det kan også være tilbud om 50 prosent avslag på varer som nærmer seg utløpsdato. Vi vet ikke alt, men er enige om målet. For å hjelpe oss å oppnå det, vil vi ha en systematisk kartlegging av matsvinn, sa ministeren, som minnet om at selv om matsvinnet i Norge har gått ned, er det fortsatt på 69 kilo per person i Norge - noe som betyr at 1 av 8 handleposer går i søppelet.

– Vi må definere hva matsvinn er, og redefinere det som alle spiselige deler av mat for menneskelig forbruk, sa Helgesen, som presenterte regjeringens samarbeid med matindustrien om å redusere matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030, i tråd med FNs mål.

– Mat til dyrefor og biogass er også matsvinn, sa ministeren fra talerstolen.

Helgesen trakk også frem kokken i Miljøverndepartementets kantine, Hong, som en foregangskvinne i kampen mot matsvinn. Ferskt brød i kantinen den ene dagen blir til ostesmørbrød to dager senere, og ender som krutonger i suppe av rare grønnsaker den fjerde dagen.

– Slik må alle, fra gård til bord, tenke, for å nå regjeringen og FNs mål om å redusere matsvinn med 50 prosent innen 2030.

– Det handler om bonden som kaster skjeve gulrøtter, butikkdamen som kaster epler med brune merker, du og jeg som kaster mat.

Anbefalte videoer