Test av 13 pepperkakedeiger

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Tretten pepperkakedeiger - og bare én er virkelig verdt å kjøpe. Vi testet alle for smak og konsistens.

Skal du kjøpe pepperkakedeig i år, er det bare én som holder mål.

Det blir ikke jul uten pepperkaker - de sprø, søte, krydrede figurbakte kakene passer like godt med nonstop og melisglasur som med blåmuggost. Utvalget av ferdige pepperkakedeiger er stort. Hvilken deig lager de beste kakene?

Smak testet pepperkaker bakt fra 13 forskjellige kjøpedeiger. Det var langt mellom de gode pepperkakene, enten deigen var kjøpt på håndverksbakerier eller i de store butikk-kjedene. Bare én deig gir virkelig gode pepperkaker: pene, jevne og sprø tynne kaker som holder fasongen og smaker tydelig og balansert av julekrydder. Se testen under saken.

Dyr og billig sprø

Smakspanelet besto av Mary-Ann Skjeie, konditor ved Strand Restaurant i Bærum, Dagens Næringslivs vinanmelder Merete Bø og journalist Sarah Hambro.

Konditor Mary-Ann Skjeie.

Alle kakene ble kjevlet så tynt det var mulig å få deigen uten at den smuldret opp eller klebet seg til kjevlen, og ble bakt etter anvisningene på pakken. Der det var tydelig at kakene ikke var ferdig etter anbefalt tid, lot vi dem stå i ovnen til de fikk riktig farge.

Mange av kakene var sprø på feil måte: Det var mer den karamelliserte sprøheten som oppstår når store mengder sukker smelter, snarere enn den harmoniske knekkesprøheten som oppstår når det er et godt forhold mellom sukker, sirup, ekte smør og mel.

– Det er forskjell på sprøhet, om det er billig eller dyr sprø, sier Skjeie.

Appelsinhud, rynker og perfeksjon: Stort spenn i pepperkakenes utseende.

Rynker og appelsinhud

Flere av kakene hadde en konsistens som minnet mer om havreflarn og digestivekjeks enn pepperkaker. Utseendet sprikte også.

– Jeg hadde aldri trodd det skulle være så stor forskjell på pepperkaker, sa Merete Bø.

De fleste kjøpekakene smaker rett og slett ikke særlig godt. Som Mary-Ann Skjeie sa om en av testens absolutte tapere:

– Hadde en av mine nærmeste venninner bakt den, hadde jeg sagt fra. Hadde jeg kommet til noen jeg ikke kjente, hadde jeg bare tygd fort og svelget det ned.

Andre smakte «slik pepperkakehuset smaker etter nyttår, litt støvete etter å ha stått ute i tre uker».

Hjemmelaget er best

Ingrediensene til en to kilos hjemmelaget pepperkakedeig med ekte smør og fløte koster det samme som en kilo av testvinnerens pepperkakedeig. Vi smakte også på hjemmelagde pepperkaker etter Mary-Ann Skjeies oppskrift såvel som kaker bakt etter Tines oppskrift, og begge de hjemmelagde typene overgår tydelig testvinneren.

– Moralen i storyen er at hjemmelaget er best. Pepperkaker er ikke vanskelig å lage. Har du ikke oppskrift? Jeg har delt ut min pepperkakeoppskrift så mange ganger, sier Mary-Ann Skjeie og deler den ut enda en gang her.

Pepperkakedeig fra W. B. Samson.

W. B. SAMSON PEPPERKAKEDEIG
1000g, 95 kroner

8 poeng

«Jeg får lyst til å spise hele pepperkaken for første gang idag.» - Merete Bø.

God deig å jobbe med, tynne kaker med god fasong, perfekt, glatt overflate og brunfarge. Perfekt sprøhet, god lukt, masse smak og fin balanse mellom krydderne samt raus ettersmak. Uten tvil testens vakreste og beste pepperkaker.

Pepperkakedeig fra Åpent Bakeri.

ÅPENT BAKERI PEPPERKAKEDEIG
1000g, 95 kroner

5 poeng

«Dette kunne vært hjemmelaget» - Merete Bø

«Minner meg om barnehagepepperkakedeig, en veldig vennlig pepperkake. Jeg savner kanel.» - Mary-Ann Skjeie.

God deig å kjevle, blant testens peneste kaker. Fin sprøhet. Ingefær dominerer både duft- og smak, som ellers er forsiktig, men litt emmen og fet ettersmak.

Pepperkakedeig fra Rema 1000.

MESTERBAKEREN/REMA 1000 PEPPERKAKEDEIG
950g, 35,10 kroner

3 poeng

«Har de glemt sirupen? Den er jo skambleik.» - Mary-Ann Skjeie.

«Når det koster 39,90 for kiloen, kan de ikke bruke skikkelig smør.» - Merete Bø

Lett å kjevle, pene og jevne, men svært lyse og litt seige kaker. Mild duft av pepperkake, men lite smak utover et bittert krydderpreg og en litt oljete munnfølelse.

Spelt pepperkakedeig fra Baker Hansen.

BAKER HANSEN 100% SPELT PEPPERKAKEDEIG
1000g, 95 kroner

3 poeng

«Hadde jeg fått en av disse, hadde jeg ikke hatt lyst på nummer to.» - Merete Bø

God deig å kjevle ut, men knudrete overflate på ferdige kaker. Fin sprøhet, men lite lukt og smak av krydder. Vandig, tom smak av mel, brent sukker og vanilje.

Pepperkakedeig fra Berthas.

BERTHAS PEPPERKAKEDEIG
1000g, 38,50 kroner

2 poeng

«Grei kjeks, men ingen pepperkake.» - Mary-Ann Skjeie

«Hadde det vært min pepperkakedeig, hadde jeg tenkt den var mislykket.» - Merete Bø

Fin å kjevle, men mye hevemiddel gir et boblete og dårlig utseende. Lite krydder og mye sukker, lukt og konsistens som havreflarn, smak av havreflarn med et hint av jul.

Tradisjonell pepperkakedeig fra Baker Hansen.

BAKER HANSEN TRADISJONELL PEPPERKAKEDEIG
1000g, 75 kroner

2 poeng

«Blir ikke en tradisjon hos meg i hvert fall.» - Mary-Ann Skjeie

God å kjevle ut, billig sprøhet, pregløs pepperkake med smak av mel og ubehagelig ettersmak av mel og fett.

Pepperkakedeig fra Nærbakst.

NÆRBAKST PEPPERKAKEDEIG
750g, 49,90 kroner

2 poeng

«Smaker slik pepperkakehuset gjør etter nyttår, litt støvete etter å ha stått ute i tre uker. Du spiser det på trass som en unge fordi det er hardt, gammelt snop på.» - Mary-Ann Skjeie.

Grei å kjevle ut, men mye hevemiddel gir upresise kanter. Fin, jevn overflate, ikke helt sprø kaker. En viss kryddersmak, men hovedinntrykket er av pepperkaker fra ifjor.

Glutenfri pepperkakedeig fra Baker Hansen.

BAKER HANSEN GLUTENFRI PEPPERKAKEDEIG
850g, kr 100

1 poeng (0 for konsistens, 2 for ettersmak og krydder.)

«Som en gammel pepperkake fra ifjor. Stakkars glutenallergikerne.» - Mary-Ann Skjeie

Klissete å bake ut, myk konsistens, duft av pepperkaker med et hint av pepper. Smak av krydder er det eneste formildende trekket ved denne kaken.

Pepperkakedeig fra Coop.

COOP PEPPERKAKEDEIG
1000 g, 39,90 kroner

1 poeng

«Fattigmannspepperkaker. Ikke at julen skal være så sunn, men dette kjennes så usunt.» - Mary-Ann Skjeie

Nydelig, glatt konsistens på deigen, tynne, men fettete kaker med skrukkete overflate. Ubehagelig, bitter og kunstig smak.

Pepperkakedeig fra Godt Brød.

GODT BRØD PEPPERKAKEDEIG
500g, 89 kroner

0 poeng

«Dette har ikke noe med pepperkaker å gjøre.» - Merete Bø.

«Jeg har aldri spist en så kjip pepperkake. Hadde en av mine nærmeste venninner bakt den, hadde jeg sagt fra.» - Mary-Ann Skjeie.

Grei, men litt klebrig deig, myke kaker med spraglete, ujevn overflate. Duft av pumpkin pie spice og interiøret på Godt Brød, underlig smak dominert av ingefær. Lite som minner om pepperkaker.

Pepperkakedeig fra Ikea.

IKEA PEPPERKAKEDEIG
1000g, 29 kroner

0 poeng

«Smaker bare billig.» - Mary-Ann Skjeie

Uappetittlig, klissete deig, som ikke er ferdig bakt etter mer enn anbefalt tid, bleke kaker med ujevn overflate og myk konsistens, barnehageaktig smak av ingenting utover mel, sukker og ingefær, ingen formildende egenskaper.

Glutenfri pepperkakedeig fra Fria.

FRIA GLUTEN FREE PEPPERKAKEDEIG
500g, 68,90 kroner

0 poeng

«Kjennes som om du spiser deig.» - Merete Bø

«Hvorfor er det ingen som klarer å gjøre noe godt ut av det glutenfrie?» - Mary-Ann Skjeie

Klebrig, svært vanskelig deig å jobbe med, bleke, faste kaker uten sprøhet. Smaker av lite annet enn ingefær og forvandles til en deigklump i munnen.

Pepperkakedeig fra Meny.

MENY PEPPERKAKEDEIG
1000g, 39,90 kroner

0 poeng

«Nå er jeg skuffet over Meny. Det er en fin butikk, men jeg kommer ikke til å handle pepperkakedeig der.» - Mary-Ann Skjeie.

Grei, lys deig, men fettete kaker med ujevn overflate som minner om appelsinhud. Lukt av havreflarn, ingen sprøhet og vandig, anonym smak der det såvidt er mulig å ane litt pepper.(Vilkår)