Rekordmange stjerner

Tekst

Restaurant Maaemo beholder sine tre stjerner i årets Michelin-guide. Her jubler kokkene da de fikk 3 stjerner i 2016. Foto: Luca Kleve-Ruud

Aldri før har Norden hatt flere Michelin-stjerner. Maaemo beholder sine tre og Sverige har endelig fått én restaurant med tre stjerner.

Galt og kokk Bjørn Svensson fikk sin første Michelin-stjerne under guidens Nordics-utdeling i København rådhus mandag kveld.

Utmerkelsen kom overraskende på teamet bak, som åpnet dørene for første gang i september 2017.

Utover Galt var det ingen nye Michelin-stjerner som ble delt ut til norske restauranter. Alle som fikk stjerner i 2017, beholder rankingen sin.

Sabi Omakase, kjøkkensjef Roger Asakil Joyas intime sushi-restaurant i Stavanger, står fortsatt med én stjerne. Det samme gjør Re-Naa, kokk Sven Erik Renaas «studio» i samme by.

I Oslo forsvarer Esben Holmboe Bang og Maaemo sine tre stjerner. Bent Stiansen og Statholdergaarden blir stående med én Michelin-stjerne. Det samme gjør Kontrast og Mikael Svensson.

— Ja, nå er det rekordmange stjerner. 54 med én stjerne, syv med to og tre med tre, sier Michelin-guidens internasjonale direktør Michael Ellis til Smak.

Det er femte gang Michelin-guiden utgir en egen guide til de nordiske landene.

Björn Frantzén fra restaurant Frantzén i Stockholm får tre stjerner i Michelin-guiden for de nordiske land. Her fra utdeling av stjerner i København mandag kveld. Foto: Kristian Ridder-Nielsen

Tre-stjerner

Sverige har endelig fått én restaurant med tre stjerner, og de gikk til ingen ringere enn Frantzén, som kun har hatt åpen sin nye restaurant siden august i fjor.

Kokken Björn Frantzén åpnet sammen med kokk Daniel Lindeberg deres felles restaurant Frantzén/Lindeberg i 2008. Det intime lokalet i Gamla Stan hadde kun 23 plasser, men de fikk raskt annerkjennelse fra hele verden. I 2013 forlot Lindeberg restauranten.

Restauranten som da ble omdøpt til Frantzén hadde to stjerner i Guide Michelin og plass nummer 31 på S. Pellegrinos liste over verdens beste restauranter da han valgte å stenge for å flytte til nye lokaler sommeren 2016. I august i fjor åpnet Frantzén sin nye restaurant i Klara Norra Kyrkogata 26. Denne også kun med bare 23 plasser, som nå nok kommer til å være besatt i overskuelig fremtid.

I tillegg ble restauranten Daniel Berlin i Skåne belønnet med to stjerner. Daniel Berlin hadde én stjerne fra før.


Her er alle de Nordiske restaurantene som har stjerner i Michelin-guiden:

Norge

Oslo
Maaemo ***
Statholdergaarden *
Kontrast *
Galt * (ny)

Stavanger
Re-Naa *
Sabi Omakase *

Finland

Helsinki
Grön * (ny)
Demo *
Olo *
Ask *

Danmark

København
Geranium ***
Kadeau ** (ny)
AOC **
Relæ *
Era Ora *
Restaurant Formel B *
Kiin Kiin *
Kokkeriet *
Søllerød Kro *
Den Røde Cottage *
Clou *
Marchal *
Studio at The Standard *
Kong Hans Kælder *
108 *

Århus
Restaurant Frederikshøj *
Gastromé *
Substans *
Domestic *

Jylland
Henne Kirkeby Kro **
Ti Trind Ned *

Bornholm
Kadeau *

Velje
Me I Mu * (ny)

Gentoft
Jordnær * (ny)

Sjælland
Slotskøkkenet *
Hotel Fredriksminde *

Færøyene
Koks *

Sverige

Stockholm
Frantzen *** (ny)
Oaxen Krog **
Aloë * (ny)
Agrikultur * (ny)
Operakällaren *
Esperanto *
Mathias Dahlgren - Matbaren *
Ekstedt *
Volt *
Gastrologik *
Sushi Sho *
Imouto *

Malmø
Vollmers **
Sav * (ny)
Blom in the Park *
Sture *
Skåne
Daniel Berlin ** (ny)

Gøteborg
28+ *
Sjömagasinet *
SK Mat & Människor *
Upper House *
Thörnströms Kök *
Koka *
Bhoga *

Järpen
Fäviken Magasinet **

Borgholm
Hotel Borgholm *

Växjö
PM & Vänner *

Island

Dill *

* (Vilkår)