Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Terrassekunst

Tekst
1. STRÅLENDE UTGANGSPUNKT. Den kalde vinden som blåser nedover sidedalen Spitzer Graben, kjøler ned druene i toppmarken Bruck. 
             2. BASSENG MED UTSIKT. Peter Veyder-Malberg bygger snart nytt hus med utsikt til vinmarkene. Bassenget er allerede på plass. 
             3. NYKOMMEREN. Peter Veyder-Malberg bryr seg ikke om naboenes sug etter høy modning og alkohol. Han følger årgangens karakter og lager kjøligere og strammere 
             viner enn resten av Wachau. Alle foto: Melisa Fajkovic

1. STRÅLENDE UTGANGSPUNKT. Den kalde vinden som blåser nedover sidedalen Spitzer Graben, kjøler ned druene i toppmarken Bruck. 2. BASSENG MED UTSIKT. Peter Veyder-Malberg bygger snart nytt hus med utsikt til vinmarkene. Bassenget er allerede på plass. 3. NYKOMMEREN. Peter Veyder-Malberg bryr seg ikke om naboenes sug etter høy modning og alkohol. Han følger årgangens karakter og lager kjøligere og strammere viner enn resten av Wachau. Alle foto: Melisa Fajkovic

En nasjonal vinskandale fikk ham hektet på vin. Nå lager Peter Veyder-Malberg Østerrikes mest oppløftende hvitviner fra eldgamle terrasser i Wachau.

En kjølig vind blåser nedover en sidedal i Wachau-områdets ytterkant.

– Espresso? ropes det fra kjøkkenet.

Like etter trasker en munter bonde ut i bakgården med to kopper tyktflytende brygg. Perfeksjon.

Peter Veyder-Malberg ser innover den bratte dalen.

– Folk sa at druene ikke ble modne der oppe, at jeg måtte lete andre steder. Med global oppvarming i bakhodet skjønte jeg likevel at dette var interessant.

I 2008 var han en nykommer. Nå lager han Wachaus mest krispe og balanserte hvitviner, og deler av den eldgamle vinregionen følger etter.

 

SKANDALEN

I 1985 ble flere produsenter i Østerrike fersket med dietylenglykol i vinene, et stoff som også brukes i frostvæske.

– Når ting er virkelig ille, kommer det som oftest noe bra ut av det, sier Veyder-Malberg.

Østerrikske produsenter ble presset inn i et kvalitetsregime. Veyder-Malberg ble hektet på vin, sa opp reklamejobben og dro til California, New Zealand og flere land i Europa for å lære mer. Tilbake i Østerrike brukte han de neste 14 årene på å bygge opp en gammel venns vingård. Så ville han ha sitt eget sted. 

– Jeg hadde hverken kone eller barn og kunne egentlig dratt hvor som helst.

Wachau hadde et godt rykte. Han kjøpte to små vinmarker i 2008 – én i Weissenkirchen og én her i Spitz, i den kjølige delen av Wachau. Totalt 1,5 hektar.

– Jeg så etter terrasser. De er ikke opparbeidet med traktor. Traktorene presser jorden sammen. Kombinert med kunstgjødsel dreper det jorden fullstendig. Jeg ville ha levende jord, sier Veyder-Malberg.

I den stupbratte vinmarken Bruck hopper han ut av bilen og setter seg ned mellom to ranker. Bakken er dekket med utallige urter og små blomster.

– Alle bidrar. Her kommer en liten quiz. Vet du hvor mange kilo mikroorganismer det finnes i 30 centimeter toppjord på ett hektar (10.000 kvadratmeter)?

– Aner ikke.

– 25 tonn! Det er det samme som 30 kyr. Vi vet ikke nøyaktig hva de gjør, til det er det forsket for lite, men jeg er overbevist om at de betyr mer for vinene mine enn hva jeg gjør i kjelleren.

 

ÅRGANGSSTEMPEL

Veyder-Malberg bryr seg lite om at resten av Wachau rangerer vinene etter sukkernivå og setter navn som Federspiel og Smaragd på etikettene. 

– Det er en stil, men ikke min stil. Jeg blir oppmerksom når fuglene begynner å spise druer. Det er årgangen som bestemmer stilen, forteller han. 

– Her fra Bruck kommer jeg i år mest sannsynlig bare til å lage vin med restsødme, fortsetter Veyder-Malberg.

Han reiser seg opp og peker ned mot en byggeplass på motsatt side av dalen.

– Det skal bli min nye vingård – og etterhvert mitt nye hjem.

Til nå har han laget vinene i den gamle slakterens lokaler inne i Spitz. Men Veyder-Malbergs enmannsshow kommer aldri til å bli noe volumprosjekt. Nå er litt over fire hektar plantet på gamle terrasser.

– Jo eldre jeg blir, jo mer innser jeg hvor lite jeg vet. Å forbli liten, betyr at jeg kan fortsette å utvikle meg.

 

92 Bruck Riesling 2013
Weingut Veyder-Malberg, Wachau, Østerrike
349 kroner | 18646 | bestilling | Vinarius

→ Nydelig mineral- og sitruspreget duft med innslag av hvite blomster og nektariner. Konsentrert, kjølig eple- og sitrusfrukt på smak med en spenstig fruktkarakter. Lang, syrlig utgang. Nå til 2025. Til fet fisk og skalldyr.

 

91 Hochrain Grüner Veltliner 2013
Weingut Veyder-Malberg, Wachau, Østerrike

349 kroner | 18648 | bestilling | Vinarius

→ Dufter av mineraler og blomster med innslag av fersken og hvit pepper. Stram og samtidig fyldig, mineralsk frukt på smak med en lang, sitruspreget utgang. Drikk nå til 2020. Passer til fet fisk.

 

89 Veyder-Malberg Liebedich Grüner Veltliner 2013
Weingut Veyder-Malberg, Wachau, Østerrike
249 kroner | 18647 | bestilling | Vinarius

→ Kjølig eplefrukt med innslag av blomster og en lett krydret mineralitet på duft. Konsentrert og ren frukt på smak med en fyldig eplefrukt og en ren, mineralsk, tørr utgang. Drikk nå til 2020. Passer til sjømat.

DN.no/matvin

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner