Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Edle stener

Tekst
VÅT JOBB. En varm og fuktig høst fører til en seig utvelgelse i vinmarken.

VÅT JOBB. En varm og fuktig høst fører til en seig utvelgelse i vinmarken.

Vinmarkens stener er nøkkelen til karaktersterke hvitviner fra Rheinhessen.

Himmelen er grå over Hohen-Sülzen i Rheinhessen. Vinbonde Hans Oliver Spanier står ute og finkjemmer rankene etter friske druer. Denne vinhøsten preges av råte og møysom selektering i vinmarkene. Hver klase gjennomgås, alle råtne bær skal bort. Kurvene flyttes langsomt nedover raden. Årets varme høst har ført til uvante problemer.

– Jeg tror likevel vinene blir gode. Det blir bare færre flasker, sier Spanier og koster på seg et lite smil.

 

STRÅLENDE TIMING

I 1986 bestemte Spanier seg for å videreføre farens tapsprosjekt.

– Denne delen av Rheinhessen var som en zombiefilm. Døde vinmarker, døde menn på traktor og døde druer.

Spanier gikk mot strømmen og plantet økologisk. Han reiste rundt i verden for å lære av de beste.

– Jeg husker da Toscana mistet identiteten sin og tilpasset seg amerikanske anmelderes smak på nittitallet. Jeg måtte gå motsatt vei, tilbake til røttene, til da vinene fra Rheinhessen var blant de mest ettertraktede i verden.

Det var for 100 år siden, da vinmarkenes beliggenhet og mineralsammensetning bestemte prisen, ikke druenes sukkerinnhold. Spanier kikker oppover mot en grønnkledd høyde. Timingen den gang var perfekt. Han kunne lete i eldgamle salgslister og fikk enkelt kjøpe deler av de historiske toppmarkene.

– Bøndene hadde resignert mot masseproduksjonen, sier Spanier.

Parsellen på toppen av Frauenberg-høyden fikk han gratis. Nå er det nærmest umulig å skaffe seg vinmarker med en slik kvalitet. Han rakk å plante 25 hektar med riesling.

1. FUGLENE. Gasskanoner er reist for å skremme drueglade fugler vekk fra vinmarken. <BR>2. GLANSRIESLING. Etter at råten er fjernet, henger den gode frukten igjen til videre modning. <BR>3. VINFAMILIE. Caroline Spanier-Gillot, Hans Oliver Spanier og sønnen Leopold nyter godt av rieslingens popularitet. Pappa kjører Ducati.

1. FUGLENE. Gasskanoner er reist for å skremme drueglade fugler vekk fra vinmarken. <BR>2. GLANSRIESLING. Etter at råten er fjernet, henger den gode frukten igjen til videre modning. <BR>3. VINFAMILIE. Caroline Spanier-Gillot, Hans Oliver Spanier og sønnen Leopold nyter godt av rieslingens popularitet. Pappa kjører Ducati.

DOBLET MED KONA

Da han ble kjæreste med Caroline Gillot fra vinprodusenten Kühling-Gillot i 2002, ga han tydelig beskjed om hvordan Kühling-Gillot skulle lage bedre viner.

– Jeg var vel kanskje litt frempå og radikal, men svigerfar kastet meg i alle fall ikke ut, ler Spanier.

De giftet seg i 2006, slo sammen vingårdene og flyttet produksjonen til Hohen-Sülzen. Navnene beholdt de, noe Spanier er svært fornøyd med.

– Hva er hovedforskjellen i vinene?

– Forskjellen ligger i jorden. Kühling-Gillots vinmarker har mye rød skifer, noe som gir viner med dybde. Battenfeld-Spaniers viner er fra kalkrike vinmarker, og det gir slanke, presise viner. I kjelleren gjør jeg ingen forskjell.

 

STEN PÅ FLASKER

Spanier holder et glass Nierstein Pettenthal med et lett rødskjær opp mot lyset.

– Vi vet jo ikke hvordan det skjer, men den røde skiferen i jordskorpen finner vi igjen i glasset.

En ny begeistring for Rheinhessen har resultert i et feiende flott arkitektverk i glass og stål over kjelleren. En nypolert Ducati står foran inngangen.

– Jeg må jo få leke litt, sier Spanier og glemmer i noen sekunder den utfordrende innhøstingen.

EGG. Hans Oliver Spanier er foreløpig ikke fornøyd med gjæring i betongegg.

EGG. Hans Oliver Spanier er foreløpig ikke fornøyd med gjæring i betongegg.

90 Nierstein Ölberg Riesling Trocken Grosses Gewächs 2013
Kühling-Gillott, Rheinhessen, Tyskland
299,80 kroner | 17279 | bestilling | Record Vinimport

→ Nektariner, blomster og mineraler med streif av tindved på duft. Leskende, fyldig og tørr frukt på smak med en kjølig, mineralsk utgang. Drikk nå til 2025. Passer til skalldyr og sushi.

 

89 Nierstein Pettenthal Riesling Trocken Grosses Gewächs 2013
Kühling-Gillot, Rheinhessen, Tyskland
325 kroner | 17277 | bestilling | Record Vinimport

→ Mineralsk og skallpreget klementinfrukt med et lett krydderstreif på duft. Spenstig frukt på smak med en lang, tørr og mineralsk utgang. Drikk nå til 2025. Passer til fet fisk.

 

89 Nieder-Flörsheim Frauenberg Riesling Trocken GG 2013
Battenfeld-Spanier, Rheinhessen, Tyskland
325 kroner | 17276 | bestilling | Record Vinimport

→ Modne høstepler og blomster med innslag av voks og knust stein på duft. Fyldig og mineralpreget, tørr frukt på smak med en lang og stram finish. Drikk nå til 2025. Passer til fet fisk og sushi.

 

88 Hohen-Sülzen Kirchenstück Riesling Trocken GG 2013
Battenfeld-Spanier, Rheinhessen, Tyskland
306,30 kroner | 17275 | bestilling | Record Vinimport

→ Litt lukket på duft med hint av fersken og mineraler. Kjølig og leskende på smak med pen konsentrasjon og en tørr mineralsk finish med en lang syrlig utgang. Drikk nå til 2020. Passer til fet fisk.

 

87 Qvinterra Riesling Trocken 2013
Kühling-Gillot, Rheinhessen, Tyskland
142,90 kroner | 13423 | bestilling | Record Vinimport

→ Floral duft med hint av mineraler og sitrusfrukt. Tett og konsentrert på smak med en fersk frukt og frisk syre. Nydelig vin. Mye for pengene. Drikk nå til 2020. Passer til sushi og fet fisk.

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.