Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Disse kjemper om å bli «Årets kokk» 2015

Tekst
Norge har vunnet Bocuse d'Or fem ganger og ambisjonene til «årets kokk»-kandidater er å dra hjem et nytt gull fra Lyon i 2017. Foto: Sigurd Fandango

Norge har vunnet Bocuse d'Or fem ganger og ambisjonene til «årets kokk»-kandidater er å dra hjem et nytt gull fra Lyon i 2017. Foto: Sigurd Fandango

– Det har aldri vært deltagere med høyere ambisjoner og kunnskap enn disse her, sa kokk og tidligere Bocuse d'Or-vinner Bent Stiansen da kandidatene ble presentert i Oslo tidligere i dag.

Seks av landets dyktigste kokker skal kjempe om NM-tittelen og vinneren blir Norges representant i den internasjonale Bocuse d'Or-konkurransen som går av stabelen i Budapest til neste år og videre til Verdensmesterskapet i Lyon i 2017.

– For meg handler dette om å personlige mål. Om jeg vinner kommer jeg videre til den største konkurransen som finnes for en kokk, sier en av kandiatene, Adrian Løvold som til daglig jobber på Bare restaurant i Bergen.

– Det er ikke alle som ser poenget med kokkekonkurranser, men jeg tror det er bra å få vise seg frem for verden. Det å skape et merkenavn som kokk er blitt viktig i dag. Bare se hvordan det har hjulpet Bekkjarvik Gjestegiveri at Ørjan Johannsessen dro hjem VM-tittelen i 2015.

HEMMELIG STRATEGI

De seks finalistene har i løpet av året vært med på tre samlinger for å terpe på konkurranseegenskapene og bli kjent med hverandre.

– I Norge tør man å hjelpe og inspirere hverandre, mens i utlandet sitter man gjerne på hver sin tue. Vi gjør hverandre gode. Det er dette som er den hemmelige årsaken til Norges suksess i denne konkurransen, mener Bent Stiansen.

Det er kun Frankrike som slår Norges samling av fem Bocuse d'Or-gullmedaljer.

– Alt handler ikke om gull, men om å løfte det faglige nivået i hele Norge. Å utvikle matscenen og kompetansen her hjemme er ekstremt viktig, sier Stiansen.

– Jeg synes det er artig å konkurrere på dette nivået, sier finalist Øyvind Bøe Dalelv fra Bodø, mens han heller varm karriskum over en åpen kråkebolle.

– Enten du vinner eller ikke så lærer du noe og får muligheten til å vise din matvisjon, sier tjuefemåringen.

– Jeg har lang erfaring med konkurranser, men det å bli kandidat til årets kokk har vært en drøm for meg veldig lenge.

Han tror Norge stiller sterkt på bakgrunn av tilgang til gode råvarer, et sterkt apparat rundt konkurransen og høy, faglig kompetanse.

– Vi er kjent for rene smaker og lar råvarene snakke for seg. Den tilnærmingen tror jeg vi kommer langt med, sier Bøe Dalelv.

MYE TESTOSTERON

I år var det kun én kvinne i søknadsbunken. Veldig trist, mener Bocuse d'Or Norge daglige leder, Arne Sørvig

– Vi kunne virkelig ønske at det var flere jenter når vi vet at de utgjør nesten femti prosent av kokkene som utdanner seg i dag. De må ta tyren ved hornene og melde seg på, sier Sørvig.

Hvem av de seks kokkene som går av med seieren, avgjøres 13.oktober i Mathallen i Oslo.

Disse seks kjemper om tittelen «årets kokk» og neste Bocuse d'Or-kandidat for Norge:

Christopher W. Davidsen (31) fra Restaurant Søstrene Karlsen i Trondheim

Jan-Erik Hauge (25) fra Tango Bar & Kjøkken i Stavanger

Adam Schive Bjerck (26) fra Adams Matkasse

Øyvind Bøe Dalelv (25) fra Statholdergaarden i Oslo

Adrian Løvold (28) fra Storfosna Gods i Trondheim

Christian André Pettersen (26) fra Spiseriet i Stavanger

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.