– Denne baguetten burde alle spise i sommer

Tekst
Bjørn Svenssons makrell-baguette burde du også prøve deg på i sommer. Foto: Tommy Andresen

Bjørn Svenssons makrell-baguette burde du også prøve deg på i sommer. Foto: Tommy Andresen

Når makrellen stimer inn norske fjorder, finner Björn Svensson frem grillen og legger den i fransk brød.

– Jeg har egentlig ikke skjønt hvorfor så mange er redde for makrellen, sier Björn Svensson og fører fileteringskniven langs ryggbenet på den tigerstripede sommerfisken – som nå også blir stadig vanligere i våre nordlige farvann.

Makrellen er fet og har en dyp smak som minner litt om fiskesorter vi finner lenger sør, som i Middelhavet.

Lurer du på hva en verdensmester gjør med den norske sommer-makrellen? Se Ørjan Johannessens oppskrifter.

Svensson mener at fisken egner ypperlig når den får hard medfart. Gjerne på grillen eller sprøstekt i panne. Alltid med skinnet på. Denne varianten kommer i tillegg i knasende sprø fransk baguette.

– Jeg legger også litt svensk kålsalat under fisken i denne baguetten som jeg mener alle nordmen burde spise i sommer. Salaten er den jeg vokste opp med og oppskriften jeg husker aller best fra kokkeskolen. Det viktigste med denne er at løken skal være enda mer finsnittet enn kålen, og at man skal bruke tre ganger så mye sitron som man tror. Den skal være skikkelig frisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å gi baguetten enda mer fylde topper Svensson med små klatter av crème fraîche blandet med finhakket oliven. Det hele blir en slags norsk-svensk-middelhavsinspirert baguette.

– Perfekt med et glass lyst øl eller hvitvin til, sier Björn Svensson.

-
+

Makrell-baguette

  • 2 stkFilet av mellomstor makrell
  • 1 stkFin baguette
  • 0.25 stkKålhode
  • 1 stkGul løk
  • Dill
  • Saft av sitron
  • Nøytral olje
  • 1 dlCrème fraîche
  • 50 gGrønn oliven

Varm baguetten i ovn til den blir skikkelig sprø. Ha salt og pepper på fisken og grill makrellen med skinnsiden ned, eller stek i panne med nøytral olje. Lag en kålsalat av finsnittet kål og løk (løken skal være snittet tynnere enn kålen) smak til salaten med sintronsaft, nøytral olje, godt med fersk dill, salt og pepper. Lag en dressing av finhakket oliven som du blander med crème fraîche. Del den varme baguetten i to. Lag et kutt på langs og fyll med salaten, så fisk og avslutt med dressingen, og noen kvaster frs dill.

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner