Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Skal du lage én vegetarisk høstmiddag, må det bli denne

Tekst
Vegetarisk høstgryte på Björn Svenssons vis. En mer ærlig presentasjon av høstens beste røtter skal du lete lenge etter. Foto: Sune Eriksen

Vegetarisk høstgryte på Björn Svenssons vis. En mer ærlig presentasjon av høstens beste røtter skal du lete lenge etter. Foto: Sune Eriksen

Sesongens rotfrukter trenger lite annet enn seg selv for å skinne.

– Jeg liker å kutte grovt, da får du frem smaken i grønnsakene bedre, sier Björn Svensson og kutter store terninger av ferske rotfrukter.

Nå er det sesong for mye av det beste norske natur har å by på. Da kan du også trygt la grønnsakene gjøre opp middagen alene. Björn Svensson foretrekker å koke grønnsakene, også det for smakens skyld. Over bitene heller han en saus laget på to av persillerøttene han har kokt.

Fikk du med deg denne? Dette er en perfekt soppsuppe.

Dette er kanskje ikke en gryte, i ordets rette forstand, men kokte grønnsaker med en grønnsaksaus laget av de samme grønnsakene. En mer ærlig presentasjon og smak av høstens beste røtter skal du lete lenge etter.

– De kokte grønnsakene har mye sødme, da bryter jeg med olje av pepperrot, som gir «gryten» et visst sting. Du kan også bruke revet pepperrot, forklarer Svensson.

I tillegg topper han med sprøstekt grønnkål og bløtkokt egg.

– Grønnkålen beholder fargen uansett hva du gjør med den. Den har en nydelig tekstur, smaker godt og er fremfor alt sunt.

– Skal du lage én sunn og mettende høstmiddag, som samtidig er vegetarisk, må det bli denne. Det tar deg ikke mange minuttene, slår Svensson fast.

-
+

Vegetarisk høstgryte

  • 4 stkgulrøtter
  • 6 stkpersillerøtter
  • 4 stkmellomstore poteter
  • 4 mellomstore blader av grønnkål
  • 4 stkbløtkokte egg
  • pepperrotolje eller fersk pepperrot
  • salt og pepper
  • smør
  • 3 sshvitvin
  • fløte

Kok grønnsakene med noen kvaster timian og pepperkorn til de er møre. Kokevannet skal akkurat dekke grønnsakene.

Sil av kokevannet og reduser til 1/3. Kjør dette vannet i blender med to av persillerøttene, tre spiseskjeer hvitvin, en klatt smør og en skvett kremfløte, til du får en sausaktig konsistens. Smak til med salt og pepper. Stek grønnkål i nøytral olje i en stekepanne.

Ha varme grønnsaker over i dype skåler, hell over sausen. Legg over stekt grønnkål og bløtkokt egg. Ha over litt pepperrotolje (lages ved å legge pepperrot i nøytral oje) – eller revet, fersk pepperrot. Smak til med salt og pepper etter behov.

Se flere av Björn Svenssons oppskrifter her:Björn Svensson mat på 20 minutter.

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner