Sensommerens beste toast

Tekst
Sensommerens beste lunsj er hervet servert. Kantarell- og krabbetoast med løkringer. Foto: Tommy Andresen

Sensommerens beste lunsj er hervet servert. Kantarell- og krabbetoast med løkringer. Foto: Tommy Andresen

Björn Svensson kombinerer to av årstidens beste råvarer i denne smaksbomben.

– Jeg husker at vi plukket mye kantarell da jeg var liten, og vi fikk de alltid servert smørstekt på toast, forteller Björn Svensson om oppveksten i den svenske byen Sundsvall.

Nå har han pimpet opp barndommens kantarelltoast med kjøtt fra nykokt taskekrabbe, og friterte løkringer.

Fikk du med deg denne?Dette er baguetten alle burde prøve i sommer.

– Dett er jo den perfekte sensommer og høstkombinasjonen. Det blir en slags sopp- og krabbestuing. Krabbe og kantareller er råvarer som er sterke på egensmak, og som fungerer godt sammen så lenge man gir miksen en liten dose friskhet.

Svensson smørsteker alltid kantarellene i panne, gir dem en skvett hvitvin for syrens skyld, og et reelt rapp av nykvernet sort pepper.

Her kan du lese om hvilken vin som passer til kantareller og annen type sopp.

– Jeg synes pepperen fremhever den litt jordlige og pepperaktige karakteren i soppen, sier Svensson.

Han bruker ikke fløte, som mange gjør når de lager kantarelltoast, men legerer kantarell- og krabbestuingen med en eggeplomme, før han tilfører masse finhakket persille.

-
+

Kantarell- og krabbetoast

  • 4 stkSkiver smørstekt hvitt eller grillet brød
  • 300 gFerske kantareller
  • 100 gRenset kjøtt av taskekrabbe
  • 2 stkSjalottløk
  • Finhakket persille
  • 1 stkEggeplomme
  • Sitron
  • 1 stkStor gul løk

Stek kantarellene i panne; først med litt nøytral olje, så en god klatt smør. Ha i en skvett hvitvin og godt med pepper. Stek til kantarellene får en gyllen farve. De må ikke bli for bløte. La kantarellene avkjøle seg i et par minutter, legg i en bolle og bland med krabbekjøtt, hakket persille, og finhakket sjalottløk. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Lag løkringer av den store løken som du dypper i tempurarøre og friterer i nøytral olje. Tempurarøren kan kjøpes ferdig.

Fordel miksen på grillede eller smørstekte skiver av hvitt brød, og legg over noen løkringer.

Flere oppskrifter fra Björn Svensson

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner